Ситуація №1: допоможемо позбутися кількох тисяч гривень

Безкоштовно – тільки сир в мишоловці
МоЯ подруга кілька разів зверталася до місцевих ворожок з приводу худорлявої статури та відсутності апетиту. Але кожна з них мала свою версію проблеми: кудись не туди ступила; хтось позаздрив, перейшов дорогу… І жодного пояснення з точки зору медицини. Лікували-лікували й чомусь не вилікували. А от гроші брали.
Інші мої знайомі також зверталися за допомогою до ворожок. Щоб вилікувати недугу, одній дівчині "бабка" взагалі наказала посеред ночі бігати кругом вишні, при цьому нашіптувати якусь нісенітницю. Іншій – опівночі під будинком кидати через ліве плече червоні купюри…
Говорять, що справжні "народники" не афішують свої вміння на всю країну, адже доброму товару реклама не потрібна, і гроші за допомогу не беруть, бо здібностями цілителів наділяє природа. Тож, переглядаючи оголошення в газеті, я вирішила переконатися у достовірності написаного. Крім того, мій намір утвердило ще й те, що ворожка з широким спектром послуг веде прийом безкоштовно. "Може, й дійсно натрапила на справжню", – промайнула думка. Тож я зібралася на прийом. Щоправда, довелося їхати в інший регіон України. Прибувши за адресою, а сеанси проходили в одному з закладів культури, побачила двері з написом: "Гримерка. Стороннім вхід заборонений." Судячи з того, що в черзі було більше десяти чоловік, я зрозуміла, що це кабінет тієї самої ворожки. На прийомі були тільки літні бабусі, які неквапно розповідали одна одній про свої проблеми. З кабінету вийшла дівчина й підійшла до мене. Запитавши про мій вік, повідомила, що знахарка мене не прийме, бо мені ще немає 28 років. Помічниця ворожки пояснила це так: прийом безкоштовний, але, щоб пройти спеціальний курс лікування, потрібно заплатити близько тисячі гривень. "Доведеться чекати ще сім років або прийти з мамою", – сказала вона наостанок. Так ні з чим я й повернулася. Дивно лише, що в оголошенні нічого подібного написано не було. Таким чином я остаточно вирішила, що більше ходити до ворожок не буду. Хоч я й не хочу нав'язувати іншим свою думку. Бо, може, це мені не пощастило, а комусь пощастить…
Віднедавна ворожки
отримуватимуть пенсію
МІнІстерство праці та соціальної політики України внесло фах "ворожка" до Державного національного класифікатора професій. Тепер представники нетрадиційної медицини мають трудові книжки, платять податки та можуть піти на заслужений відпочинок й отримувати законну пенсію. Згідно з українським законодавством, вони реєструються як підприємці. Утім, ворожки дістали "прописку" в Державному класифікаторі професій ще чотирнадцять років тому – з часу затвердження його першої версії, тобто з 27 липня 1995 року, згідно з наказом Держстандарту України за №257. Офіційна ж реєстрація ворожок як суб'єктів підприємницької діяльності почалася відносно недавно – з листопада минулого року, як повідомляє сайт NEWSru.ua.
Тепер, за новими правилами, цілителем може бути будь-яка людина, яка здобула вищу медичну освіту та вивчила народну медицину. Люди без медичної освіти повинні підтвердити свої здібності в Українській асоціації народної нетрадиційної медицини, потім отримати спеціальний дозвіл на три роки практики в Комітеті з народної нетрадиційної медицини. Ясновидіння, приворот, астрологія не вважаються медичною практикою, тому таких "фахівців" медичне відомство не контролює. Податківці контролюють їх як звичайних підприємців. Цікаво, що, за офіційними даними, як повідомляють інформагенції, на території нашої держави працює лише 450 народних цілителів, які одержали такий дозвіл. Хоча варто зазначити, що й наявність відповідних документів не означає, що людина є добросовісним народним знахарем.
У Європі ворожки, хіроманти та віщуни теж мають офіційний статус згідно з трудовим законодавством. Але податкова політика там дещо інша.
А ось масові сеанси гіпнозу в Україні заборонені. Минулого року Верховна Рада України прийняла відповідний закон. За проведення масових лікувальних сеансів із застосуванням гіпнозу та інших методів психічної або біоенергетичної дії встановлена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до чотирьох років або накладенням штрафу у розмірі 500 мінімальних зарплат. Закон стосується також телебачення та радіомовлення, якщо через них вестиметься подібний вплив на свідомість людини. Заборонена також реклама масових сеансів гіпнозу або їх трансляція, передає ІТАР-ТАРС.
"Позолоти ручку, а я тобі усю правду розкажу …"
"НароднІ умільці" – аматори, серед яких чимало представників ромської національності, "практикують" навіть без будь-якої ліцензії, просто посеред вулиці.
Вміють вони заговорити так, що останню сорочку ладен зняти і останню копійку віддати. Адже б'ють у найслабкіше місце: дівчині розповідають про "вінець безшлюбності", батькам – про хвороби дітей… А найбільше – про самотність і смерть, яких бояться усі без винятку.
Часто на вулиці, на базарі людину обступає "колектив віщунів". Не встигнеш оком кліпнути, як від золотих сережок чи персня й сліду не залишилося. Як і від самих "добродіїв". Отямившись від навіяного дурману, розуміємо, що віддали усі свої заощадження у руки звичайнісіньких шахраїв.
Нагадаємо, наприклад, описану у свій час історію про те, як цигани "допомогли" пенсіонеру з Кременчука позбутися чималенької суми грошей. Чоловік зібрався купити на базарі брюки, а "добродійка" у картатій спідниці – тут як тут. Почала говорити, що на його сім'ю наведено страшну порчу. Спочатку попросила у чоловіка п'ять копійок, потім – одну гривню, а наостанок – п'ять гривень. Нашіптуючи, вона несподівано вирвала у нього пучок волосся. За хвилину з'явилися ще кілька колег віщунки-ворожки і весь час щось бурмотіли, а чоловік сумлінно все виконував. Протягом трьох місяців ворожки "водили чоловіка за ніс", а той виніс з дому 50 тисяч гривень, повідомили працівники ВЗГ ГУ МВС України у Полтавській області. З гіпнотичного стану потерпілого вивів син, який звернувся до міліції…
А порівняно недавно у Миколаєві
68-річна пенсіонерка віднесла на базар ворожці майже 12 тисяч гривень, аби та зняла із неї порчу. І таких прикладів, на жаль, безліч.
"Чаклунська арифметика"
Але ворожки-шахраї підстерігають не лише на базарі. Вони можуть з'явитися і на подвір'ї, і в будинку. А там уже працює схема – чим майстерніше задурять голову, тим більше винесуть з хати. Жертвами обирають довірливих людей, які беззастережно прийдуть на допомогу. Ну, скажімо, як не впустити молоду жінку, якій треба перепеленати дитину, або не подати склянку води старенькій. А шахрайкам тільки того й треба.
Родина пенсіонерів із Ємцевої Долини Новосанжарського району практично остання, яка залишилася у цьому хуторі. В один з січневих днів чоловік був удома сам. У цей час і завітали "гості". "Спочатку одна жінка попросила води, – згадує господар. – А тільки-но я відчинив двері, з'явилося ще троє. Одна заскочила в коридор, сіла на підлогу і почала годувати груддю немовля. Інші, обступивши мене, не пускали до хати. Коли я сказав, щоб виходили, жінки почали кричати: "Мовчи, діду, бо вб'ємо!". За лічені хвилини не стало ні циганок, ні грошей у шухляді. Через деякий час шахраїв затримали. Дев'ять дорослих і троє дітей, що їздили на стареньких "жигулях", обікрали чимало пенсіонерів і нашої, і сусідніх областей. Коли їм запропонували писати пояснення, вони стверджували, що писати не вміють, повідомили правоохоронці. А коли мова зайшла про гроші, то спритниця сказала, що хоч і не грамотна, а гроші рахувати вміє добре…
Пацієнти психотерапевтів – клієнти ворожок
За статистикою, лише невеликий відсоток цілителів та ворожок мають лікувальні здібності, переконані психологи. Інші ж – просто хороші знавці людської психології.

Клієнтами псевдоцілителів у більшості є ті, хто потребує допомоги кваліфікованого психолога, – розповідає головний психіатр-психотерапевт головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації, головний лікар Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру Віталій Закладний. – Але звертатися до психотерапевта багато хто відмовляється. Не поспішають і до традиційних лікарів у разі виникнення якоїсь недуги, тому що лікар у звичайному розумінні ставить діагноз, а у "цілителів" причина всіх бід одна – наврочили, поробили.
От людська психіка часто не витримує такого. Й донедавна абсолютно здорові громадяни стають пацієнтами психоневрологічного диспансеру. За словами Віталія Закладного, великий відсоток людей, які опинилися на лікарняному ліжку психоневрологічного диспансеру, напередодні відвідували ворожок чи знахарів, Тому людям з вразливою психікою не варто звертатися до ворожок.
Масові сеанси гіпнозу, на думку фахівців, слід було заборонити значно раніше. Бо якраз після них і збільшується кількість нервово хворих.
– Був випадок, коли після такого сеансу по телебаченню одній жінці з нашої області почав скрізь ввижатися екстрасенс з телеекрана. Він, за її словами, був і у вікні, і на вулиці, і уві сні. Так продовжувалося до тих пір, аж доки жінка, не витримавши морального тиску, вистрибнула з вікна. На щастя, вона мешкала у приватному будинку, – розповідає Віталій Закладний.
Спеціалісти радять не звертатися до таких сумнівних "лікарів" з масштабними здібностями. Хтозна, що вони напророкують і яким чином лікуватимуть. Краще звертатися до кваліфікованих фахівців. Бо цілителі не несуть  відповідальності за тих, кого "лікують".
Втім, як-то кажуть, на всякий товар є свій покупець. Однак не слід забувати й іншу приказку – про бабу, яка не мала клопоту та купила порося. Бо з того поросяти може вирости велика свиня…
”Зоря Полтавщини”. 5  стор., 28 серпня
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.