Підвищення тарифів на проїзд потребує обгрунтування

Заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Сергій Соловей, який спілкувався з пікетувальниками, наголосив, що зростання вартості проїзду в громадському транспорті призведе до небажаної соціальної напруги. Адже  внаслідок фінансової кризи погіршилося соціальне забезпечення полтавців, зменшилися реальні заробітні плати. Моніторинг тарифів на послуги міського транспорту по обласних центрах України, що проводиться органами державного контролю за цінами, свідчить: лише в чотирьох регіонах (у тому числі й у Києві) тарифи на перевезення пасажирів міськими автобусами перевищують 1 грн.
Водночас сумніви викликає обгрунтування тарифів перевізниками. Зокрема – в частині включення до собівартості проїзду відсотків за кредитами за придбані автобуси та вартості оренди і суборенди транспортних засобів. Окрім цього, відповідно до рішення міської влади “Про затвердження мережі міських пасажирських маршрутів загального користування у м. Полтаві” зменшилися кількість автобусних маршрутів (з 79 до 62) і кількість перевізників (було більше 500, тепер – близько 300). Відповідно зменшується і рухомий склад громадського транспорту: замість 40 одиниць автобусів великої місткості – 36, замість 349 автобусів середньої та малої місткості – 156. У зв’язку з такою оптимізацією маршрутної мережі кількість пасажирів у кожному автобусі збільшується, що автоматично призводить до зниження собівартості проїзду.
***
Наступного після пікетування дня голова облдержадміністрації Валерій Асадчев за участю заступника голови облдержадміністрації Андрія Баранова, керівників структур облдержадміністрації провів нараду з питань врегулювання вартості перевезень пасажирів обласного центру автобусами у звичайному режимі. Було наголошено, що остаточно не з’ясовано структуру собівартості послуг, які надають перевізники. Окрім того, на думку учасників наради, Полтавський міськвиконком має розглянути можливість дотування з міського бюджету перевезень окремих соціально вразливих верств населення. За підсумками розгляду дано відповідні доручення.    
***
21 серпня перевізники Полтави надіслали голові облдержадміністрації Валерію Асадчеву відкритий лист, у якому наполягають на встановленні тарифу на перевезення пасажирів автобусами на рівні 1,25 грн, вважають необхідним водночас розпочати процедуру підвищення тарифу до рівня 1,50 грн і встановити його не пізніше листопада 2009 року. В разі невиконання вимог, зазначають перевізники, з 3 вересня ц.р. підприємства не матимуть можливості продовжувати роботу через велику заборгованість за пально-мастильні матеріали, з заробітної плати і будуть змушені припинити перевезення пасажирів Полтави.
“Зоря Полтавщини”, 26 серпня, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.