Щедрий ужинок новосанжарських ланів

Хлібороби Новосанжарського району закінчили жнива одними з найперших в області. Цьогорічна жнивна кампанія видалася по-особливому непростою для аграріїв. Надії селян на добрий ужинок затьмарювали проблеми зі збутом зерна, високі ціни на пальне та мінеральні добрива, неможливість взяти банківські кредити, складні погодно-кліматичні умови. Але як би там не було, новосанжарські хлібороби достойно пройшли це випробування – цілий рік готували грунт, висівали високоякісне насіння, вносили добрива, боролися з бур'янами, шкідниками та хворобами. І нива щедро віддячила прекрасним урожаєм ранніх зернових – усього з площі 21,4 тисячі гектарів намолотили 95,5 тисячі тонн зерна при середній урожайності 44,6 ц/га. Цього неабиякого здобутку хліборобів новосанжарського краю вистачило б на потяг із 1600 вагонів загальною довжиною 16 кілометрів!
Щирі вітання всім жителям району з завершенням жнивної пори і вдячність за самовіддану працю й тривогу за долю врожаю 2009 року висловив голова Новосанжарської районної ради Юрій Лебедин.
– Мені особливо радісно і приємно, що, незважаючи на посушливий рік, успіхи новосанжарських хліборобів значні, – зазначив він. – Це саме завдяки їхнім досягненням у районі ефективно вирішуються соціальні питання на селі. Життя людини суперечливе, ті вчинки, які колись здавалися правильними, пізніше можуть бути переоцінені. Але вирощувати хліб людям на добро завжди було, є і буде правильним і потрібним.
З достойним ужинком хліборобів привітали також в. о. голови Новосанжарської райдержадміністрації Анатолій Мокляк, Новосанжарський селищний голова Андрій Река.  За досягнення високих результатів на збиранні ранніх зернових були вручені грамоти та нагороди. За підсумками жнив найвищих результатів серед агроформувань досягли у ТОВ АФ "Ворскла" (директор – Владислав Кива) – 66,8 ц/га, ТОВ "Востокстройгаз" (директор – Микола Харченко) – 60,4 ц/га, які розділили перше місце. На другому – ТОВ "Чиста криниця" (директор – Микола Цвітченко) – 59,0 ц/га, третє місце – у ТОВ "Елеватор "Чиста криниця" (директор – Микола Харченко) – 57,5 ц/га.
Серед фермерських господарств району найкращі показники мають ПСП "Нагода" (голова – Микола Німець), СФГ "Хортиця" (голова – Анатолій Жулкевський) і ФГ "Малокобелячківське" (голова – Валентина Піддубна).
Не залишилися поза увагою й кращі механізатори, водії та комбайнери. За досягнення найвищих показників на полях вони були нагороджені почесними грамотами, подяками та грошовими преміями. Найкращими жниварями на жнивах-2009 став комбайновий екіпаж ТОВ "Востокстройгаз" у складі Сергія Співака та Анатолія Поставного. За період жнив комбайном "Кейс" вони намолотили 2697 тонн зерна. Найбільше збіжжя перевіз водій автомобіля "КамАЗ" Антон Байбара із ТОВ "Елеватор "Чиста криниця" – 1523 тонни.
Директор ТОВ "Новосанжарський комбікормовий завод", депутат районної ради Віталій Линник був нагороджений грамотою облдержадміністрації та іменним годинником голови районної ради. Почесними грамотами райдержадміністрації, районної ради були відзначені й кращі спеціалісти, керівники середньої ланки, працівники токів. Хлібороби, в свою чергу, вручили керівникам району добірні, духмяні короваї з зерна нового врожаю. Почесний староста свята врожаю Володимир Косяк посвятив юнаків, які вперше приймали участь у жнивах, у хлібороби.
Поступово урочиста частина свята перейшла у концерт та народне гуляння. Подарунком для хліборобів були виступи  самодіяльних колективів району, охочі мали нагоду смачно перекусити. Невтомні трударі добре попрацювали, тож треба й добре відпочити. Адже попереду в них – іще чимало справ: необхідно зібрати кукурудзу на площі 16 тисяч гектарів, 6 тисяч гектарів сої, 10,6 тисячі гектарів соняшнику, більше тисячі гектарів цукрового буряку.
“Зоря Полтавщини”, 12 серпня, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.