На варті якісної продукції

– Якщо раніше діяльність вітчизняної ветеринарної служби спрямовувалася на обслуговування здебільшого колективних господарств, то тепер ми масово надаємо послуги приватникам, які тримають худобу й птицю в домашніх господарствах. Нині на території нашої області діє ціла низка сервісних пунктів з надання ветеринарних послуг населенню, окрім цього, понад 200 лікарів-ветеринарів на підставі ліцензій відповідного зразка займаються приватною ветеринарною практикою, – розповів начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області, кандидат ветеринарних наук Сергій Аранчій.
За 15 років, протягом яких триває реорганізація в галузі ветеринарної медицини, в нашій області не було скорочено жодного структурного підрозділу, збережені всі трудові колективи. Більше того, чисельність персоналу ветеринарних закладів області за цей період зросла на чверть, передовсім – за рахунок молодих спеціалістів.
Регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини в Полтавській області обладнана найновішою спеціалізованою апаратурою зарубіжного виробництва, має свою автономну електростанцію, котельню. Фахівці, які обслуговують лабораторне обладнання, атестовані за міжнародними стандартами, пройшли відповідне навчання у провідних ветеринарних клініках Європи.
Зразки продукції тваринного походження, а також кормів, потрапляючи на перевірку в лабораторію, кодуються, що є запорукою об’єктивності їх дослідження. Під час лабораторних аналізів з’ясовується наявність в них пестицидів, токсинів, збудників різних захворювань, синтетичних гормонів, визначаються радіологічні показники сільгосппродукції, рівень забруднення хімічними препаратами тощо.
– Завдання нашої ветеринарної служби – контроль за якістю продукції, так би мовити, від поля та ферми до столу споживача. При цьому ми прагнемо захистити законні інтереси як виробника, так і споживача, – зазначив Сергій Аранчій і додав, що вся сільгосппродукція, яка, згідно з висновками лабораторних досліджень, не відповідає встановленим нормам, утилізується.
Окрім перевірки якості продуктів харчування тваринного походження, в лабораторних умовах ветеринари області раз на місяць планово обстежують поголів’я великої рогатої худоби з метою виявлення корів, хворих на мастит, та двічі на рік здійснюють профілактичний огляд усіх домашніх тварин, які утримуються в приватних господарствах.
* * *
Напередодні професійного свята начальникові головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергію Аранчію Указом Президента України Віктора Ющенка присвоєно звання “Заслужений працівник ветеринарної медицини України”, а кращі працівники ветеринарної служби області відзначені грамотами та подяками Кабінету Міністрів України, Державного комітету ветеринарної медицини України, Мінагрополітики України, облдержадміністрації, обласної ради, головного управління агропромислового розвитку. Вітаємо!
“Зоря Полтавщини”, 1 стор., 7_08_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.