Готувалися до гіршого

Тривалий час вплив рецесійних процесів світової і загальнодержавної кризи на економіку області негативно позначається на її потенціалі, зазначила начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук. Зменшилися реальна валова додана вартість, податкові надходження, оплата праці, амортизаційні відрахування, балансовий прибуток. Хоча останнім часом темпи спаду валової доданої вартості уповільнюються.
У промисловому комплексі індекс виробництва у січні – червні 2009 року склав 74,8 відсотка у порівнянні з першим півріччям минулого року – в основному через спад на 42 відсотки у переробній промисловості (найскладнішою залишається ситуація у машинобудуванні й металургії, де обсяги виробництва зменшилися на 70 і 50 відсотків відповідно. Як наслідок, зайняті неповний робочий тиждень або перебувають у неоплачуваних відпустках працівники ХК “АвтоКрАЗ”, ВАТ “Кременчуцький колісний завод”, ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ТОВ “Кременчуцький автоскладальний завод”). Уповільнено темпи виробництва також у добувній і харчовій галузях. В агропромисловому комплексі, незважаючи на економічну кризу, проблеми з кредитуванням, недостатнє фінансування з Держбюджету (15,1 млн грн, що вчетверо менше, ніж минулого року), валова продукція зросла з початку року на 7,2 відсотка.
Не втратила Полтавщина своїх позицій у залученні інвестицій: у першому кварталі року освоєно 1,6 млн грн, інвестованих в основний капітал. Пріоритетними для інвесторів сферами є культура, спорт, відпочинок, обсяги капіталовкладень в які зросли майже вшестеро.
Напруженою залишається ситуація в соціальній сфері. Хоча номінальна середньомісячна заробітна плата зростає і нині становить 1635 грн, проте реальна зарплата зменшилася на 12 відсотків. Заборгованість із зарплат з початку року зросла на 37 відсотків. Водночас дещо покращилася ситуація на ринку праці. З початку року кількість безробітних зменшилася з
44 тисяч до 32 тисяч – за квітень–червень працевлаштовано 12 тисяч осіб.  
Ускладнює економічну ситуацію в області заборгованість держави з ПДВ: підприємствам не відшкодовано півмільярда гривень. А це реальні ресурси для розвитку суб’єктів господарювання і виплати заборгованої заробітної плати.
Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко доповів про виконання бюджету області. Загальний обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів за півріччя становить 3,9 млрд грн (на 235,4 млн грн, або 6 відсотків, більше, ніж торік). План надходжень до Держбюджету не виконано: мобілізовано 2,9 млрд грн, що становить 96,3 відсотка податків до плану.
У зв’язку з фінансовою кризою погіршився стан наповнення місцевих бюджетів області. Через негативні чинники в економіці, неритмічну роботу підприємств  на 500 тис. грн проти першого півріччя минулого року зменшилися надходження податку з доходів фізичних осіб. Знизилися надходження від продажу землі та майна.  Хоча у півтора разу збільшилися надходження плати за землю, орендної плати за майно, на третину – державного мита. Єдиний податок, фіксований сільгоспподаток, місцеві податки і збори надійшли на минулорічному рівні. А от попит на фіксовані патенти на підприємницьку діяльність впав – за них сплачено на 6 млн грн менше.
У січні збільшення надходжень до загального фонду місцевих бюджетів (без врахування трансфертів) становило 13,5 відсотка у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року, за два місяці – 10 відсотків, за півріччя – тільки 4 відсотки. Та оскільки при формуванні бюджетних показників така ситуація була врахована, то загалом підсумки виконання бюджету області за перше півріччя є позитивними. До бюджету області без урахувань дотацій та субвенцій надійшло
1 млрд 36 млн грн, у тому числі до загального фонду – 857,4 млн грн (місцеві бюджети виконано на 107,3 відсотка, додатково понад план у бюджет області одержано 58,7 млн грн).
Водночас на 8 млн грн збільшився податковий борг до бюджету області, досягши 22 млн грн.
Видатків загального фонду бюджету області освоєно в сумі 1,6 млрд грн.
Підсумовуючи фінансово-економічні показники Полтавщини, Валерій Асадчев наголосив, що хоча ситуація не проста, та область готувалася до гіршого, натомість місцеві бюджети перевиконано на 4 відсотки, обласний бюджет – на 8 відсотків. Загальна сума доходів, що залучена до місцевих бюджетів, становить 57 відсотків річного плану. Водночас до Держбюджету по Полтавській області, яка входить в десятку кращих у державі, надійшло лише 43 відсотки. Ситуацію з Держбюджетом голова облдержадміністрації вважає катастрофічною. Через це вперше за багато років минулого місяця Полтавщина не виконала дотацію вирівнювання: дефіцит становив майже 13 млн грн. “А наслідком цього будуть затримки із виплатою зарплат, фінансування видатків місцевих бюджетів”, – зазначив керівник виконавчої влади області. Валерій Асадчев заявив, що не згоден з дорученням уряду створити на регіональному рівні комісії з наповнення Держбюджету, бо вважає це спробою перекласти відповідальність на регіони. Відтак підготував офіційний лист про те, що облдержадміністрація візьме на себе відповідальність за виконання надходжень до Держбюджету лише в тому разі, якщо Державна податкова адміністрація в Полтавській області напряму підпорядковуватиметься облдержадміністрації.
Про дотримання законодавства з питань державної служби доповідав начальник управління державної служби головного управління державної служби України в Полтавській області Олександр Черчатий.
“Зоря Полтавщини”. 2 стор., 4 серпня
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.