Українському козацтву присвячується

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Соловей наголосив, що в ці дні маємо вшанувати пам’ять українців, які полягли на полі брані. Щодо проведеної роботи, то Сергій Соловей прозвітував про ряд культурно-просвітницьких і освітніх заходів, присвячених громадській діяльності Івана Мазепи, видавництво тематичної літератури, а також проведення комплексу будівельних та опоряджувальних робіт на об’єктах історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви” та біля села Світлогірське Кобеляцького району. Планується також створення меморіального комплексу українського козацтва у селі Жуки на місці колишньої Покровської церкви, що складатиметься з каплиці, кургану пам’яті полеглих козаків та музею козацької слави. Нині тут триває будівництво каплиці Покрови Богородиці. Освятити та встановити на ній хрест планують 27 червня, а каплицю відкрити – 24 серпня цього року.
У числі визначних заходів – також відкриття пам’ятника Івану Мазепі у Полтаві на Соборному майдані. Як зазначив народний депутат України Микола Кульчинський, пам’ятник уже практично готовий, збір коштів триває. Відкриття пам’ятника планується на
23 серпня. Очікується, що участь у цій знаменній події візьме Президент України Віктор Ющенко.
Йшлося на прес-конференції й про традиційний фестиваль “Мазепа-Фест”, який триватиме 24–26 червня та 5 і 6 вересня. У його рамках проводитимуться дні українського театру, анімації, героїчної пісні, а також рок-фестиваль за участю Марії Бурмаки, гуртів “Неділя”, “Скайп”, “ВВ”.
Громадськість Тахтаулівської сільської ради, до складу якої входить село Жуки, 20–25 червня проведе автопробіг “Козацькими місцями”. Його організатор – депутат Тахтаулівської сільської ради Володимир Зайцев – розповів, що шлях учасників автопробігу проляже через Чернігівську, Сумську, Полтавську, Дніпропетровську, Миколаївську, Одеську області та місто Бендери Молдови. У кожному населеному пункті учасники автопробігу братимуть крихту землі, яку потім освятять і покладуть до кургану пам’яті на меморіалі козацької слави.
Зоря Полтавщини,  П’ятниця, 29 травня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.