Сумна екскурсія

Учні 7 класу середньої школи №2 з березня збиралися на екскурсію до Батурина. Поїздка кілька разів відкладалася, і ось нарешті все владналося. Діти були в радісному очікуванні поїздки історичними місцями. Одна лише дівчинка не бажала їхати, говорить, що відчувала якусь небезпеку, але гроші були заплачені…
13-річна Ліза Глушкова нині перебуває у Полтавській дитячій міській клінічній лікарні, як і ще чотири її однокласники. У дівчинки – перелом правої ключиці, інші травми.
"Спочатку в нашому автобусі пробило одне колесо, – розповідає Ліза, – водій його замінив, за Пирятином пробило вдруге, потім закрутило, автобус понесло, і ми опинилися у кюветі. У той момент ніхто не кричав, тільки однокласниця у тиші вигукнула: "Я знала, що ми перевернемося". Вибиралися з автобуса усі самостійно – через лобове скло. Зупинялися автомобілі, пропонували допомогу. У прилуцьку лікарню нас довіз звичайний рейсовий автобус".
Діти розповіли, що у лікарні їм запропонували: мовляв, є гроші – будуть лікувати ефективнішими препаратами, немає – тим, що є. У Лізи виявили перелом лівої ключиці, пропонували накласти якісний гіпс, сказали, що треба заплатити. У дівчинки  було 47 гривень, що мама дала на екскурсію. Але прилуцькі лікарі переплутали ліву сторону з правою, бо перелом був не лівої ключиці, а правої. (Такий діагноз встановили вже полтавські медики). Інші діти скаржилися на біль голови, живота, кінцівок. Після лікарні дітей направили до Прилуцького відділення ДАІ УМВС у Чернігівській області.
Із ДАІ дітей забирали додому батьки, які згодом приїхали на місце події. У Полтаві усі відправилися до медиків, адже діти почувалися погано.
Бригада медиків Полтавської дитячої міської клінічної лікарні оглянула потерпілих. Завідуючий хірургічним відділенням лікарні Микола Гриценко розповів: "З шести оглянутих дітей ми госпіталізували чотирьох. Згодом довелося госпіталізувати і п'яту постраждалу дитину. В усіх були однотипні травми – струс головного мозку, закрита черепно-мозкова травма, переломи, підвивихи шийних хребців. Можна сказати, що діти народилися у сорочці, адже такі ушкодження для таких дорожньо-транспортних пригод зовсім не типові. Діти йдуть на поправку, їхній стан задовільний. Днів за десять, я думаю, вони повернуться додому".
Намагаючись з'ясувати ситуацію, ми звернулися до керівництва ЗОШ №2, але її директор відмовилася від коментарів. Учитель, який супроводжував дітей, – на лікарняному.
До батьків жодного разу не звернулися з фірми, яка організувала екскурсію. Тому ми самі почали шукати зустрічі з її керівництвом. Але на телефонні дзвінки там ніхто не відповідав. Офіс турагенції зачинений. Де перебуває керівник фірми – встановити не вдалося.
Працівники ДАІ Полтавщини зафіксували ряд порушень самого перевізника. Начальник ВЗГ ГУ МВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив: "Заявку на супровід ДАІ перевізник не подавав, хоча присутність групи супроводу автоінспекції є обов'язковою під час екскурсійних турів дітей. Водій за останній рік не виконав  жодного припису щодо усунення недоліків, виявлених працівниками ДАІ. Напередодні поїздки авто не пройшло технічного огляду (про це свідчить відсутність штампу), довідка про медичний огляд водія була підроблена. Крім того, водійський стаж для здійснення таких перевезень повинен бути не менше 5 років, а у водія він не перевищував навіть 12 місяців. Працівники ДАІ Полтавщини підготували подання про позбавлення ліцензії на здійснення перевезень даного перевізника. Щодо роботи самого турагентства, то його уже  перевіряють працівники державної служби по боротьбі з економічними злочинами".
Батьки до цього часу не можуть оговтатися від того, що трапилося. Не за горами літо і час активізації екскурсійних поїздок. Отож необхідно дуже ретельно й уважно ставитися до вибору туроператорів та послуг, які вони пропонують.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 26 травня 2009 р., 7 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.