Питимеш фруктові соки – дужим будеш і високим

На полицях магазинів нам пропонують соки на будь-який смак. Хоча життя стало дорожчим, їх купує чимало людей. Не хочуть, зекономивши 2–3 гривні, труїтися хімією – солодкими газованими напоями з пластикових пляшок, на багатьох із яких навіть напис є, що не рекомендується давати дітям. Соки, навпаки, можна і треба пити з раннього дитинства.
У користі споживання соків – фруктових, овочевих, ягідних – переконують українців фахівці інформаційного проекту "ПроСік", що стартував в Україні масштабним просвітницьким семінаром у Полтаві. Планується провести дев'ять подібних заходів у різних регіонах країни.
Пропагувати здорове харчування, і зокрема соки, організатори планують через ЗМІ. Недарма до акції приєдналися Національна спілка журналістів України та всеукраїнський центр прес-клубів "Україна Форум" за ініціативою компанії "Тетра Пак Україна", що є світовим лідером з виробництва упаковки для рідких продуктів. До проекту долучилися фахівці з гігієни харчування, дієтології, технології переробки плодів і овочів, виготовлення соків.
СереднІй європеєць споживає у рік понад 50 л соків, українець – лише 18 літрів. Одна з причин цього – недостатня інформованість населення про корисність цих напоїв, зокрема від українських виробників, та низька купівельна спроможність людей.   
На думку доктора медичних наук, професора, завідуючої кафедрою гастроентерології та дієтології Національної медичної академії післядипломної освіти Наталії Харченко, наші громадяни відчувають постійний дефіцит вітаміну С, а компенсувати нестачу вітамінів в організмі допоможе випивана щодня склянка соку.
З-поміж усіх продуктів переробки фруктів і овочів найкориснішими для людини є соки. Вони мають хорошу харчову й біологічну цінність, розповіла доцент Полтавського університету споживчої кооперації України Галина Дубова. Найбільш багаті калієм яблучний, абрикосовий, виноградний, грушевий, персиковий і сливовий. Соки допомагають засвоєнню жирів, білків, цукрів, які надходять у наш організм із іншими продуктами. Тим, хто хоче схуднути, корисний ананасовий сік. Для харчування людини найціннішими є соки натуральні та з м'якоттю, виготовлені й розфасовані за сучасною асептичною технологією.
– В Україні виготовляється понад 800 мільйонів літрів соків у рік, наша країна має унікальні можливості для вирощування фруктів, овочів і ягід, – розповів віце-президент Асоціації "Союз виробників сокової продукції України" Володимир Онопрієнко. – Вітчизняний ринок споживає майже 99 відсотків  цієї продукції, решта йде на експорт до 30 країн. Сік українських виробників – якісний, безпечний та корисний продукт, що підтверджують результати тестувань. У соках, виготовлених за сучасною технологією відновлення з натурального сокового концентрату, міститься достатньо вітамінів та мікроелементів, а упаковка в багатошарові картонні пакети дозволяє повністю обходитись без консервантів та захищає сік від дії світла й повітря.
– Головний фактор, що впливає на руйнування вітамінів у процесі виготовлення продуктів харчування, – це тривалість теплової обробки, – пояснює менеджер компанії "Тетра Пак Україна" Наталія Якименко. – Пакетовані соки миттєво нагрівають до ультрависокої температури й негайно охолоджують, так досягається максимальне збереження у них природних вітамінів.
Переваги картонної упаковки соку  ще й у тому, що вона придатна для вторинної переробки, легка у використанні та безпечна, зберігає продукт свіжим тривалий час. А перша картонна тара для рідких продуктів з'явилася в СРСР на початку 1960-х років – це був пакет молока трикутної форми. Нині "Тетра Пак" – міжнародна компанія, представлена у 165 країнах. У її упаковку фасують молочні продукти, морозиво, напої, соки, вина.
Програму "ПроСік" підтримала й Катерина Серебрянська, олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики, керівник Центру фізичного та естетичного розвитку дітей і молоді. На семінарі продемонстрували відеофільм за її участю. Спортсменка з вихованцями із задоволенням споживають соки, які допомагають збагатити організм корисними речовинами. "Працюючи над своєю книгою "Жіночі секрети Катерини Серебрянської, або Будь у формі!", я ретельно вивчила властивості свіжоприготовлених соків із різних фруктів і овочів, але не знала про можливості їх збереження при  промисловому виробництві. Тепер  достеменно знаю, що технологія упаковки в так звані "тетрапаки" справді дозволяє зберегти сік свіжим", – стверджує вона.
– Сподіваюсь, що, прочитавши про нашу програму "ПроСік", ще раз переконавшись у корисності натуральних соків, люди втілюватимуть у життя пораду Катерини Серебрянської – розпочинати день з улюбленого соку – і будуть упевнені в тому, що пакетований сік від кращих українських виробників – завжди корисно і смачно, – підсумував голова правління всеукраїнського центру прес-клубів "Україна Форум", один із організаторів інформаційної програми Максим Рильський.
Полтавських журналістів також цікавило розширення асортименту соків. Приміром, не часто можна побачити у продажу сливовий, менше стало продаватися березового соку. Торкнулися й тем розвитку вітчизняного садівництва, переробної галузі, роботи консервних заводів, вартості соків і нектарів. Виробники стверджують, що завдяки використанню переважно місцевої сировини для соків ціну на них вдається утримувати, підвищуючи лише в межах інфляції. Завдяки своїм корисним властивостям, високим смаковим якостям, доступним цінам сік є одним із популярних продуктів здорового харчування.
Готуючи матеріал, поспілкувалася з продавцями.  З'ясувалося, що люди віддають перевагу сокам з пакетів, бо вони більш знайомі, мають різноманітніші смаки і дешевші. Приміром, 200 мл соку-фреш у ресторані чи кафе коштує 20–40 гривень. А літровий пакет звичайного соку обійдеться у 6–10 гривень.
Фрукти й соки в Україні люблять і споживають, хочуть дізнатися про них більше, що й підтверджує інформаційний "соковий" тур містами країни, що розпочався з Полтави.
До речі, після семінару "ПроСік" щодня купую літровий пакет соку для своєї родини, згадуючи яскравий плакат із дитинства: "Питимеш фруктові соки…"
Зоря Полтавщини, Вівторок, 26 травня 2009 р., 5 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.