Прохолодні перспективи від теплопостачальників

Як розповів заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Василь Плужник, такий стан розрахунків є прогнозованим. Адже у тарифах на теплопостачання для населення ціна газу на рівні 686 гривень за 1 тис. м3 була закладена у травні минулого року. Протягом року ціна газу для теплоенергетиків змінювалася кілька разів і нині становить 873 гривні. Але нові тарифи для населення за теплопостачання вступили в дію тільки 1 травня 2009 року. З теплопостачанням бюджетних організацій та інших установ ситуація ще гірша. Адже в січні 2008 року ціна газу в тарифах на теплопостачання закладена на рівні 1021 грн на тис. м3, а насправді газ для цих цілей підприємствам теплоенергетики продавали вже по 1281 грн. Протягом цього часу тарифи переглядалися. В результаті ціна газу в тарифі залишилася на рівні 1327 грн, а фактична сягнула до 2620 грн за 1 тис. м3. Аналогічна ситуація виникає і в розрахунках за спожиту теплопостачальними організаціями електроенергію, говорить Василь Плужник.
Найбільшим боржником серед теплопостачальних підприємств нашої області є ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго”. Його борг перед енергопостачальними компаніями складає майже 48 мільйонів гривень. КПП “Комсомольськтеплоенерго” має борг майже 11,5 млн грн, Кременчуцьке КП “Теплоенерго” – майже 10,5 млн грн, “Лубнитеплоенерго” – 7,7 млн грн, “Миргородтеплоенерго” – майже 3,5 млн грн.
Але 35–40 млн грн боргу – це касовий розрив від наданих послуг населенню. Бо тарифи на послуги теплопостачання населенню передбачають оплату протягом календарного року, хоч споживання відбувається в опалювальний період. Тож цю суму теплоенергетики до кінця року мають назбирати.
Решту боргу самотужки область виплатити не в змозі. Василь Плужник говорить, що в минулих роках таку різницю у тарифах гасили за рахунок субвенцій із Державного бюджету. Нині теплопостачальні підприємства знову готують документи на розгляд територіальної комісії, що визначає обсяги компенсації різниці в тарифах, схеми проведення розрахунків. Станом на 1 квітня 2009 року територіальною комісією Полтавської області по роботі підприємств паливно-енергетичного комплексу узгоджено обсяг невідшкодованої різниці в тарифах на загальну суму 175 млн грн, в тому числі невідшкодована різниця в тарифах за 2008 рік та І квартал 2009 року складає майже 56 млн грн. Поки що фінансування з Державного бюджету на ці цілі не надходило.
У свою чергу міський голова Полтави Андрій Матковський заявив, що міська влада і мешканці обласного центру стали заручниками ситуації, на яку не мають важелів впливу, повідомляє прес-служба Полтавської міської ради. “Адже, незважаючи на численні звернення, область так і не передала підприємство “Полтаватеплоенерго” до власності міської територіальної громади”.
Андрій Матковський переконаний, що вихід із ситуації є. Щоб погасити заборгованість, Кабінет Міністрів України власникам підприємств пропонує взяти трирічні кредити, як це зробили у Хмельницькому. “Та  обласна державна адміністрація зволікає з погашенням заборгованості підприємства, не використовує запропонований механізм”. Тож міська влада підготувала звернення до обласної прокуратури щодо бездіяльності облдержадміністрації з питань погашення заборгованості. У міській раді хочуть почути позицію депутатів обласної ради. Міськрада також залишає за собою право розв’язати проблему у судовому порядку, наголосив Андрій Матковський.
Цю заяву Полтавського міського голови прокоментував начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Анатолій Бодник. Він повідомив, що для того, аби передати підприємство “Полтаватеплоенерго” в комунальну власність міста, недостатньо лише бажання міської влади. На це має бути згода усіх територіальних громад, які обслуговує підприємство. А це чотири райони області, які, до речі, такої згоди не дають. В тому, що “Полтаватеплоенерго” потрапило у боргову яму, є частка вини і Полтавської міської ради. Адже саме вона затягнула процес підвищення тарифів на тепло. Якщо сесії райрад усіх районів, які обслуговує “Полтаватеплонерго”, ухвалили рішення про підвищення тарифів на тепло ще у жовтні-листопаді 2008 року, то сесія Полтавської міськради це зробила лише у січні нинішнього.  Тож нові тарифи вступили в дію лише у травні 2009 року. Що відповідно вплинуло і на збільшення заборгованості теплопостачальників.
Щодо схеми погашення заборгованості, то Анатолій Бодник говорить, що Кабінет Міністрів України видав Постанову від 22 квітня 2009 року №392, у якій рекомендував скористатися кредитами від Ощадбанку. Полтавське обласне відділення Ощадбанку надало свої пропозиції щодо оформлення кредиту. У них ідеться про те, що кредит можливо надати на суму заборгованості, яка виникла протягом першого кварталу 2009 року (це понад 50 мільйонів гривень), не більш ніж на один рік, під 22% річних. До того ж вартість застави за кредит має бути у п’ять разів більша за суму кредиту. Такого майна та майнових прав у підприємств просто немає.
– Зрозуміло, що усі затрати на кредит і його відшкодування ляжуть на плечі споживачів. Тому таким шляхом наша область іти відмовляється, – пояснює заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства ОДА Василь Плужник.
А тим часом третина будинків Кременчука (житлові масиви Крюків, Перший і Третій Занасип) уже без гарячої води. 18 травня всі котельні комунального підприємства “Теплоенерго” припинили свою роботу. Вони відключені від системи централізованого газопостачання через відсутність лімітів на травень та борги. Крім того, без гарячої води залишилися мешканці декількох будинків, де дахові котельні також обслуговує “Теплоенерго”.
Разом із вирішенням питань із заборгованості по розрахунках за тепло в минулий опалювальний період уже час думати і про майбутній. За словами Василя Плужника, певна робота в цьому напрямку ведеться – триває ремонт котельного обладнання, тепломереж. Раніше на ці роботи використовували державну субвенцію, яка, наприклад, минулого року становила 23 мільйони гривень. Цього року державна субвенція для підприємств ЖКГ не передбачена. Тож підготовку до наступного опалювального сезону теплопостачальні підприємства проводять самотужки. З огляду на те, що 60% тепломереж області вже зношені, не в найкращому стані й обладнання котелень, фахівці не беруться стверджувати, що до нового опалювального сезону ми повністю підготуємося. Але очевидним є те, що тарифи за користування теплом будуть знову переглядатися. Споживачам від такої перспективи навіть влітку стає зимно.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 26 травня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.