За деревами лісу не видно

Немаловажним у цьому зв'язку є такий факт – тільки протягом останніх 5–7 років у сільськогосподарських підприємствах Полтавщини застосування міндобрив, засобів захисту рослин, інших хімічних речовин зросло в 10–15 разів. Фахівці аграрної галузі запевняють, що це не шкодить здоров'ю. Однак через значне перевищення нітратів і солей важких металів вживати воду з переважної більшості колодязів небезпечно для здоров'я.
* * *
НинІ вирощуванням картоплі, овочів та плодово-ягідних культур практично повністю займаються в особистих селянських господарствах (ОСГ). Там також значно збільшилася кількість худоби та птиці.
Дослідження, проведені фахівцями Інституту агроекології УААН щодо вмісту шкідливих речовин у сільськогосподарській продукції, вирощеній в ОСГ (на Полтавщині в с. Березоточа Лубенського району обстежили 218 ОСГ), дали невтішні результати. Картопля та овочі не відповідають санітарно-гігієнічним нормам по забрудненню нітратами й важкими металами. Близько третини перевірених зразків продукції мають перевищений вміст нітратів, а наявність солей важких металів у деяких випадках сягає 9 гранично-допустимих рівнів концентрації (ГДК).
Стосовно якості питної води, то, за висновками науковців, недотримання санітарних норм, гігієнічних та будівельних правил при розміщенні вбиралень, вигрібних ям, гноярок значно підвищує ризик бактеріологічного забруднення колодязів. Окрім мікробіологічного забруднення питної води, існує також небезпека її хімічного забруднення нітратами через забруднення грунтів, внаслідок нераціонального застосування органічних і мінеральних добрив, засобів захисту рослин… Отримані результати підтверджують наявність такої проблеми. Зокрема, на Полтавщині (обстежено 129 ОСГ у Березоточі) у 36% взятих проб перевищення концентрації нітратів сягає 2 – 28 рівнів ГДК, хлоридів – до 5,8 ГДК.
* * *
Негативно впливає на екологію і зростаюче техногенне навантаження. Адже, як стверджують науковці, тільки протягом 2006 року майже 11 тисяч українських промислових підприємств викинули в повітря близько 7 млн тонн шкідливих викидів, майже 85% з яких мають парниковий ефект і негативно впливають на зміну клімату.
На Полтавщині в розрахунку на одну особу викиди шкідливих речовин від стаціонарних джерел забруднення становлять понад 60 кг, а це 9-те місце серед областей України, за рівнем викидів від автотранспорту – 8-ме.
 Потенційним джерелом забруднення навколишнього середовища є й промислові відходи I – III класів небезпеки, які містять шкідливі високотоксичні речовини і з яких тільки близько половини розміщено в місцях організованого складування (полігони, спецприміщення). За показниками нагромадження таких відходів наша область – на 7-му місці в Україні.
* * *
ОскІльки здоров'я людей значною мірою залежить від таких чинників, як екологія, харчування і стреси, то стійку негативну тенденцію скорочення питомої ваги умовно-здорових людей в Україні пояснити не складно, бо, як мовиться, в наявності повний комплект негативних "компонентів". Їх наслідки ще відчуємо в майбутньому, але й те, що маємо, не може не насторожувати. Наприклад, якщо в 1990 році умовно-здорових людей в Україні було 62,2% від загальної кількості, то в 2008-му – майже в 2,5 разу менше (близько 24%).
До речі, за висновком науковців, інтенсивність скорочення сільського населення більш як утричі вища порівняно з міським. Полтавщина ж за рівнем скорочення населення – на п'ятій позиції в Україні й на третій – за кількістю деградуючих (вимираючих) населених пунктів.
* * *
На екологІЧнІй карті Організації Об'єднаних Націй Україна зафарбована в чорний колір – це колір країни, де  нація вимирає.
На жаль, навіть ця шокуюча реальність не може зупинити демагогію і безвідповідальність політиків, які у вирі боротьби за владу, здається, втрачають здатність мислити і діяти перспективно.
Невже за деревами власних амбіцій непомітним залишиться той ліс проблем, які загрожують майбутньому нації?!
Зоря Полтавщини, Вівторок, 26 травня 2009 р., 5 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.