Олег Скрипка: “Пам’ятник Іванові Мазепі треба ставити не лише у Полтаві, а й у Києві”

Як розповів журналістам народний депутат України, голова ПООТ "Просвіта" Микола Кульчинський, на його звернення до багатьох музикантів та виконавців із пропозицією про проведення благодійних концертів та збору коштів на пам'ятник відгукнулися лише Олег Скрипка та народна артистка України Ніна Матвієнко.
Пан Олег під час прес-конференції зізнався, що почуває себе полтавцем, бо ж його батько родом із Чорнухинського району. Гетьмана Мазепу він сприймає як свідомого українця, котрий бачив Україну незалежною, як сильну, вольову особистість і вважає, що пам'ятник Іванові Мазепі треба ставити не лише у Полтаві, а й у Києві.
Вітаючи полтавців у вщерть заповненому залі, організатор концерту Микола Кульчинський зазначив, що всі вони є учасниками спорудження пам'ятника, на що слухачі відповіли оплесками, і вручив книги та диски із записами двох останніх фестивалів "Мазепа-фест" Олегові Скрипці. Музикант був приємно вражений гарячим прийомом і запропонував слухачам за бажання писати й передавати йому записки. Певне, він і сам не сподівався, що їх буде так багато, тож гостеві довелося не лише співати, а й багато говорити. Зал почувався розкуто і демонстрував музикантові свої симпатії та обізнаність із його творчістю. Вечір зустрічі дав змогу дізнатися більше про виконавця. Тож він розповів, що село, де народився його батько і куди він приїздив у дитинстві з Мурманської області, називається Гільці, що саме там він починав читати Гоголя і одночасно відкривав для себе світ, змальований письменником: біла українська хата, образи на покуті, лави, зоряне небо, дивовижні звуки літньої ночі, від яких, щойно прочитавши "Вія" та "Страшну помсту", волосся на голові ставало дибки. Під тими враженнями й пісні писалися. На прохання глядачів, котрі родом із сусідніх до Гільців Вороньків, Олег Скрипка заспівав пісню про Вороньки і обіцяв приїхати туди із музичним гуртом "ВВ". А ось у Єрках Миргородського району, зізнався, він побував і навіть запозичив до свого репертуару одну із пісень місцевого фольклорного колективу. Запитували пана Олега й про те, як йому вдалося зберегти таку чудову фізичну форму і чи сняться йому сни, чи може він грати heavy metal (музичний стиль "важкий метал") на баяні, чи приїде на відкриття пам'ятника Івану Мазепі, що найбільше любить з українських страв, звідки в нього стільки енергії, за кого вболіватиме на "Євробаченні". Співак відповідав на запитання дотепно й щиро – наприклад, коли його попросили назвати найвидатніших українців, він перелічив:
– Мазепа, Рєпін, Достоєвський, Айвазовський, Анна Ахматова, Сильвестр Сталлоне та багато-багато інших!
Олег Скрипка заспівав понад два десятки найрізноманітніших пісень та імпровізовані куплети, подарував полтавцям особисто перекладений українською мовою романс Євгена Гребінки "Очі чорні", зіграв на баяні heavy metal, французькою виконав "Падав сніг" Сальвадоре Адамо. Звучали в його інтерпретації відомі українські пісні під баян і гітару: "Розпрягайте, хлопці, коні", "Горіла сосна", "Їхали козаки"…
Улюблена вже здавна "Весна", яку із залу просили ще на початку, прозвучала на завершення концерту.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 19 травня 2009 р., 6 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.