Нащадки вільних козаків

День села у Соколовій Балці співпав із православним святом Георгія (Юрія) Побідоносця. Цей день був обраний не випадково – ще у 1869 році у Соколовій Балці був закладений храм святого великомученика Юрія Переможця. За часів радянської влади храм було зруйновано, а минулого року церкву відроджено завдяки зусиллям сільської громади та допомозі керівників місцевих суб’єктів господарювання – директора ТОВ “Сокіл”, депутата Новосанжарської районної ради Володимира Замули та  генерального директора СП “Полтавська газонафтова компанія” Тимофія Каунова. Відродження храму стало важливою подією для багатьох жителів села, тож разом із тим вирішили відновити й добрі традиції предків – на храмове свято відзначати День села.
Зранку в храмі святого великомученика Юрія Переможця відбулося святкове богослужіння, яке провів архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Потім він зустрівся з місцевими жителями й освятив воду.
Протягом усього дня у Соколовій Балці вирувало культурно-мистецьке та спортивне життя. Приміщення Соколовобалківської загальноосвітньої школи I–III ступенів розквітло картинами й рушниками, вишитими вмілими руками найкращих місцевих майстринь. Жителі та гості села мали унікальну можливість іще раз доторкнутися до цього чудового невмирущого мистецтва. Під час “Веселих стартів”, що відбулися на шкільному стадіоні, свої спортивні таланти продемонстрували молодші жителі села. Найшвидші та найспритніші отримали призи.
Увечері на сільському стадіоні зібралося все село. Урочисту частину свята відкрила Соколовобалківський сільський голова Олена Біленька.
– Соколова Балка – село козацьке, тут завжди жили вільні козаки і ніколи не було кріпацтва. Точна дата заснування села невідома, а за легендою наприкінці XVIII століття його заснував козак Сокіл, який оселився у балці. Наше село – як одна велика родина, де всі знають і поважають один одного. За багато років у нас склалися свої традиції, які шанують і старі, й малі. День села – наше спільне свято, свято нашого спільного дому. Хоча ми й проводимо його вперше, але плануємо зробити традиційним, бо саме так виховується любов до рідної землі, до своєї малої батьківщини, гордість за наших талановитих земляків та людей праці.
А гордитися соколовобалківцям і справді є чим. До Дня села громада підійшла з досягненнями у соціально-економічному розвитку. Це стало можливим завдяки ініціативності сільського голови, а відтак – активній підтримці Новосанжарської районної ради, яка на умовах співфінансування виділяє значні кошти на розвиток соціальної сфери територіальної громади. Дають плідні результати й співпраця та взаєморозуміння з місцевими суб’єктами господарювання – ТОВ “Сокіл”, ТОВ імені Шевченка, СП “Полтавська газонафтова компанія”.
Так, лише протягом минулого року в соколовобалківському дитсадку “Берізка” проведено ремонт, придбано необхідну побутову техніку, комплекти постільної білизни, іграшки. У Соколовобалківській ЗОШ I–III ступенів за спонсорської підтримки директора ТОВ “Сокіл” Володимира Замули обладнали тир для кульової стрільби, який влаштували у підвальному приміщенні школи. Завдяки цьому місцева школа вже сьогодні пишається майстрами спорту міжнародного класу та призерами міжнародних чемпіонатів. А Полтавська газонафтова компанія придбала автобус “Богдан” для підвезення учнів до школи.
З бюджету сільської ради виділяються кошти на харчування та оздоровлення дітей у дитячому садку та школярів, по можливості сільрада забезпечує Соколовобалківську амбулаторію сімейної медицини та фінансує об’єкти культури. Але коли йдеться про значні витрати, без допомоги спонсорів не обійтися. Зокрема, СП “ПГНК” придбало для амбулаторії автомобіль “швидкої допомоги” та медичне обладнання до нього, надала благодійну допомогу на капітальний ремонт приміщення місцевого Будинку культури. Постійну турботу з боку сільської ради та підприємств відчувають інваліди, ветерани Великої Вітчизняної війни, малозабезпечені громадяни.
Чимало теплих слів на адресу жителів села, його ветеранів, усіх тих, хто щиро вболіває за покращення життя сільської громади, почули присутні й від гостей свята – депутатів обласної ради Миколи Безими, Віктора Пожечевського, Костянтина Боровика, Валерія Корчукова, заступника голови Новосанжарської районної ради Бориса Федоренка, виконуючого обов’язки голови Новосанжарської райдержадміністрації Анатолія Мокляка, Новосанжарського селищного голови Андрія Реки та інших. Найдостойніші представники сільської громади були нагороджені почесними грамотами. Депутат обласної ради, голова обласної організації ветеранів Афганістану Валерій Корчуков вручив директору ТОВ “Сокіл” Володимиру Замулі, який виконував інтернаціональний обов’язок в Афганістані, медаль “20-річчя виводу радянських військ із Афганістану”.
А яке ж свято козацького села без коней?! Після офіційних привітань на стадіоні розгорнулося справжнє кінноспортивне дійство за участю кінного театру “Запорізькі козаки” з Києва. Потім були й вареники, і виступи самодіяльних колективів… А пізно ввечері на соколовобалківців чекав сюрприз – святковий феєрверк.
– День села у Соколовій Балці – подія районного масштабу, – зазначив заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Це село багате своєю історією і традиціями. Але головне його багатство – це, звичайно, люди. Працьовиті й безмежно люблячі свій рідний край. Саме їм, простим трудівникам,  місцева громада завдячує значними досягненнями у соціально-економічному розвитку. Велика допомога надходить і від підприємств, які знаходяться на території Соколовобалківської сільської ради. Для їх керівників принципи соціально відповідального господарювання – на першому місці. Завдяки реалізації конкретних планів розвивається не тільки Соколова Балка, а й весь район.
Приємно, коли ініціатива надходить від сільського голови, який вболіває за свою громаду, коли ця людина небайдужа, прагне кращого для села і знає, як це зробити. Тому й знаходить підтримку на різних рівнях.
 * * *
До цього у Соколовій Балці мені доводилося бувати лише один раз. Коли ж стала очевидцем Дня села, не покидало відчуття причетності до справжнього родинного свята. Бо саме такі свята зближують і окрилюють людей.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 19 травня 2009 р., 3 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.