Ігор ЮхновськиЙ: “Ми повинні вшанувати пам’ять загиблих, а не відтворювати баталію”

Про мету приїзду у Полтаву та власне бачення відзначення ювілейної дати Ігор Юхновський розповів журналістам під час зустрічі, що відбулася на території державного історико-культурного заповідника "Поле Полтавської битви".
– Ми переймаємося тим, як відзначатиметься 300-річчя Полтавської битви з точки зору інтересів Української держави. У першу чергу необхідно об'єктивно оцінити дії гетьмана Івана Мазепи в ситуації, що склалася під час військового протистояння Росії й Швеції. Вагоме слово в цьому мають сказати вчені-історики під час міжнародної конференції, яка відбудеться в цьому році в Полтавському державному педагогічному університеті. Український інститут пам'яті має намір взяти у ній участь.
На думку Ігоря Юхновського, головною подією повинне стати вшанування пам'яті усіх загиблих – як українських козаків, так і російських та шведських солдатів. Водночас він висловився проти широкомасштабних інсценованих реконструкцій баталії, що стала трагедією для Української держави:
– Хоч поразка Карла XII і Мазепи у Полтавській битві – це історія, ми сьогодні не повинні демонструвати в такому масштабі подію, на основі якої противники української державності створили негативний образ гетьмана Івана Мазепи і підтримують його вже протягом трьох століть поспіль.
Ігор Юхновський також виступив із пропозицією звести  курган і спорудити пам'ятник загиблим українським козакам безпосередньо на полі битви, поруч із могилами російських та шведських солдатів. Заступник Полтавського міського голови Лариса Семеняга зазначила:
– Полтавська міська влада протягом двох останніх років на різних рівнях, у тім числі й на державному, намагалася знайти кошти для втілення цієї ідеї, але, на жаль, безрезультатно. Добре, що нарешті ми знайшли підтримку Українського інституту національної пам'яті. Проте за ті півтора місяця, що залишилися до відзначення 300-річчя Полтавської битви, тепер, навіть за наявності грошей, ми не встигнемо цього зробити.
Тож, найімовірніше, пам'ятник буде споруджений згодом, а поки що триває підготовка до проведення вже запланованих заходів.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 19 травня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.