Журналістика як всесвіт

Від імені колег їх привітав голова обласної організації Національної спілки журналістів України, головний редактор всеукраїнської громадсько-політичної газети "Зоря Полтавщини" Григорій Гринь, вручив подарунки підростаючій зміні – студентам факультету філології та журналістики педуніверситету. Привітав зібрання також начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Олег Пустовгар, а натхнення до роботи додав виступ студентського фольклорного гурту "Жива вода".
Больові точки сьогоднішнього медіапростору України називали промовці навіть у привітальних виступах під час урочистого відкриття пленарного засідання. А робота конференції засвідчила, що маємо глибокі й серйозні проблеми. Про них йдеться у книзі академіка, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри журналістики Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Ігоря Михайлина "Журналістика як всесвіт: вибрані медіадослідження". І саме з цією монографією знайомив учасників конференції академік, доктор філологічних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук. Він наголосив, що журналістика повинна виконувати  ті ж функції, що й органи державної влади та місцевого самоврядування: націотворчу та державного будівництва. І проаналізував чинники, які заважають їй це робити, зокрема наголосивши, що свобода слова у нас часом використовується з метою нищення Української держави, приниження українських патріотів, мільйонів українців, котрі віддали життя за здобуття нашою країною своєї державності. Сам же Ігор Михайлин запропонував аудиторії поміркувати про категорію факту, наголосивши, що громадська думка, сформована ЗМІ,  буває сильнішою за зброю, а тому достовірність інформації надзвичайно важлива. "Хто володіє інформацією, той володіє світом", – нагадала професор кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Катерина Серажим, але чи так це, якщо інформація подана неточно,  якщо журналіст не знає як слід рідної мови? Вона проаналізувала найпоширеніші помилки, які зустрічаються в періодиці і в телерадіоефірі.
У роботі п'яти секцій було розглянуто ще багато цікавих тем. Відбулося  і засідання "круглого столу" "Олена Пчілка як публіцист і видавець" (до 160-річчя від дня народження), а також форум "Регіональна журналістика: проблеми і перспективи". Гості побували на екскурсіях, познайомилися з визначними місцями Полтавщини.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 19 травня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.