Мирослав Василина: “Наш пріоритет – захист інтересів держави і громадянина”

За роки незалежності відбулося організаційне становлення і зміцнення Служби безпеки України і її регіональних органів, зокрема Управління СБ України в Полтавській області. Нам вдалося сформувати надійний, міцний колектив, зберегти і примножити професіоналізм та інтелект кадрів, не втратити оперативних позицій на пріоритетних для регіону напрямках, створити основу для подальшого розвитку і вдосконалення своєї діяльності.
 При цьому нашими головними пріоритетами увесь час були, є і залишатимуться виключно інтереси держави і громадянина, а основними принциповими засадами – неухильне дотримання в діяльності вимог законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійність та відповідальність перед народом України.
– Ми розуміємо, що СБУ сьогодні не має нічого спільного з КДБ, тож громадськість цікавить, чи має Ваша служба своїх інформаторів у колективах, організаціях, як колись?  
– Це абсолютно нормальна практика діяльності спецслужби будь-якої держави – працювати з агентурою. Якраз ці добровільні помічники допомагають нам боротися з тими негативними явищами, які є в суспільстві. Таке співробітництво між спецслужбою і громадянами грунтується на засадах добровільності й конфіденційності і прописано в статтях 8 і 25 п.9 Закону України "Про Службу безпеки України".
Не варто і засобам масової інформації шукати тут негатив. Тому, що кожна інформація, яку отримує співробітник спецслужби, яка може завдати шкоди державним, суспільним  інтересам чи будь-якій людині, підлягає ретельній перевірці.
– А чи прослуховуються телефонні розмови?
– Користуючись нагодою, хотів би розвінчати міф про всезагальне прослуховування. Органи Служби безпеки України проводять негласні оперативно-технічні заходи лише у порядку, визначеному Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність", який передбачає тимчасові окремі обмеження прав і свобод людини, в діях якої є ознаки тяжкого або особливо тяжкого злочину, та у випадках, передбачених законодавством України, з метою захисту прав і свобод інших осіб, безпеки суспільства, тільки і тільки – за рішенням суду.
Однак тут є інша проблема. Це незаконне використання громадянами спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації в комерційних чи приватних цілях. Тому Управлінням у рамках чинного законодавства вживаються заходи з попередження і припинення фактів незаконного виробництва, реалізації та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Наприклад, у минулому році нами вилучено з незаконного обігу 4 таких пристрої.
– Розуміючи специфіку оприлюднення інформації про роботу спецслужб, все ж хотіли б довідатися, які основні результати роботи досягнуті УСБУ в Полтавській області?
– Протягом 2008 року та двох місяців поточного року нам вдалося досягти певних позитивних результатів на пріоритетних напрямах оперативно-службової діяльності. Так, за матеріалами Управління порушено 107 кримінальних справ, з них безпосередньо УСБУ порушено 33 кримінальні справи, іншими правоохоронними органами – 74. До суду за цей період направлено 21 кримінальну справу, засуджено 27 осіб. Однак головним досягненням правоохоронних органів області, в тому числі і нашого Управління, я б назвав забезпечення стабільності миру.
– Чи є факти щодо діяльності на території регіону іноземних спецслужб на шкоду інтересам держави?
– Звичайно, сьогодні немає такого протистояння на міждержавному рівні, яке існувало в роки “холодної війни”. Але економічна і політична ситуація в нашій країні, в тому числі й регіоні, є об'єктом постійної уваги з боку іноземних спецслужб. Тому пріоритетним напрямком роботи для УСБУ є викриття та припинення розвідувальної діяльності іноземних спецслужб стосовно України. Так, протягом 2008 року – з початку поточного року співробітниками Управління виявлено та локалізовано три спроби з боку іноземців отримати доступ до інформації, виток якої за кордон міг би заподіяти шкоду інтересам України. Крім того, у двох випадках попереджені намагання представників іноземних держав втягнути громадян України в протиправну діяльність без ознак державної зради.
– Керівництвом країни перед Службою безпеки України поставлено ряд завдань з протидії злочинам у сфері економіки. Чого вдалося досягти на цьому напрямку Управлінню?
– З метою протидії економічній кризі і злочинам у цій сфері у жовтні 2008 року Президентом України Віктором Ющенком видано Указ "Про невідкладні заходи з посилення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку держави". Ми активізували роботу в цьому напрямку, протягом 2008–2009 рр.  за матеріалами Управління порушено 49 кримінальних справ, з них безпосередньо УСБУ порушено 12 кримінальних справ, іншими правоохоронними органами – 37. У ході оперативного супроводу реалізації загальнодержавних програм спрямовано до держбюджету у вигляді фінансових санкцій, а також майна до державного сектора економіки на загальну суму понад 32 млн грн, попереджено нанесення збитків інтересам держави на загальну суму близько 319 млн грн. Мінекономіки України за матеріалами УСБУ застосовано 7 спеціальних санкцій до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, із-за кордону повернуто валютні цінності, які незаконно знаходились за межами України, на загальну суму 24,5 млн грн. Судом засуджено 15 осіб до різних термінів позбавлення волі.
Серед прикладів можна навести ліквідацію злочинних груп, які займалися крадіжками, переробкою та реалізацією в особливо великих розмірах газового конденсату; припинення діяльності 2 конвертаційних центрів; попередження випадків незаконного відшкодування суб'єктами господарювання з держбюджету податку на додану вартість; викриті механізми розкрадання коштів в банківській та бюджетній сферах, АПК тощо.
– Мирославе Михайловичу, Президент України Віктор Ющенко неодноразово заявляв про необхідність посилення боротьби з корупцією, хабарництвом та організованою злочинністю. Які заходи здійснювалися УСБУ, і яких результатів досягнуто?
– Основні зусилля Управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю зосереджуються на виконанні вимог указів Президента України "Про Концепцію подолання корупції в Україні "На шляху до доброчесності", "Про систему заходів щодо усунення причин та умов, які сприяють злочинним проявам і корупції", "Про першочергові заходи щодо детінізації економіки та протидії корупції", постанов Верховної Ради та Уряду України.
Протягом 2008–2009 рр. за матеріалами УСБУ порушено 47 кримінальних справ, з них Управлінням – 19, іншими правоохоронними органами – 28. Засуджено 23 особи, конфісковано та повернуто майна і цінностей у власність держави за вироками та рішеннями судів у кримінальних справах на суму 59,6 тис. грн, розшукано 5 осіб, що ухилялися від слідства. Нараховано до повернення в бюджет держави 14,2 млн грн, з яких повернуто до державного бюджету 2,3 млн грн; попереджено нанесення збитків державі на суму 10,3 млн грн. Так-от, як бачите, хліб даремно не їмо.
– А чи вдалося побороти корупцію?
– Хотів би зазначити, що корупція як явище характерне для більшості країн світу, оскільки наявність бюрократичного апарату державної влади в тій чи іншій мірі сприяє поширенню цієї суспільної хвороби. Тут важливо спрямувати спільні зусилля правоохоронних органів, взаємодіяти із громадянами на викорінення цього ганебного явища.
За матеріалами Управління у 2008–2009 рр. складено 53 протоколи про корупційні діяння стосовно 42 державних службовців. За нашими матеріалами складено протокол стосовно працівника судових органів. За результатами розгляду протоколів про корупційне діяння 34 особи сплатили адміністративні штрафи, в результаті чого до бюджету надійшло 15,3 тис. грн; по 4 протоколах прийнято рішення про направлення матеріалів до органів прокуратури для вирішення питання про
порушення кримінальної справи.
Користуючись нагодою, хотів нагадати, що в Управлінні СБ України в Полтавській області продовжують діяти телефони довіри: 7-45-22, 51-18-38, за якими громадяни можуть телефонувати цілодобово. Повідомляйте нам про будь-які факти, що відносяться до компетенції СБУ чи порушень законодавства України. Обіцяю, що кожне ваше звернення не залишиться без уваги і отримає оперативне реагування. А конфіденційність ми гарантуємо.
– Як протидіють українські спецслужби незаконній міграції?
– Незважаючи на те, що Полтавська область не є прикордонною, співробітникам УСБУ вдалося виявити та припинити функціонування міжнародного каналу незаконної міграції з використанням території регіону. Крім того, за ініціативою УСБУ органами внутрішніх справ за межі України депортовані 3 іноземці, скорочено термін перебування 8 іноземним громадянам, заборонено в'їзд до нашої держави 2 особам.
– Нині увага громадськості прикута до проблем тероризму. Чи є ця загроза актуальною для нашого регіону?
– Справді, останнім часом до найбільших загроз національній безпеці відносять проблему поширення тероризму. Було встановлено авторів та розповсюджувачів анонімних матеріалів з погрозами терористичного характеру, стосовно яких за нашими матеріалами органами МВС порушено кримінальну справу.
Відповідно до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" та Указів Президента, з метою координації діяльності органів виконавчої влади у запобіганні терористичним протиправним діям щодо державних діячів, критичних об'єктів життєзабезпечення населення, об'єктів підвищеної небезпеки, актам, що загрожують життю і здоров'ю значної кількості людей, та для їх припинення створено координаційну групу Антитерористичного центру при Управлінні СБ України в Полтавській області.
– Мирославе Михайловичу, як взаємодіє УСБУ з судовою владою, правоохоронними органами та органами виконавчої влади і самоврядування?
– Усі правоохоронні органи України становлять єдину взаємопов'язану систему, бо ефективне функціонування системи в цілому можливе лише за умови злагодженої роботи кожного з її елементів. УСБУ в Полтавській області має тісні контакти з правоохоронними структурами та органами влади і управління регіону, про що, зокрема, свідчить спільна робота при розслідуванні кримінальних справ, розгляду їх в суді, в т.ч. протоколів про вчинення корупційних діянь. Ми вдячні колегам за співпрацю, цінуємо хороші взаємовідносини.
– Громадськість схвально відреагувала на ініціативу СБУ щодо наповнення інформаційними та архівними матеріалами пересувної виставки, приуроченої до 75-річчя Голодомору 1932–1933 років в Україні, а також відновлення історичної правди щодо діяльності ОУН-УПА. Скажіть, як пройшли презентації цих виставок на Полтавщині?
– На виконання доручень Президента України Віктора Ющенка щодо заходів із вшанування пам'яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні, у лютому-березні 2007 року Управлінням в приміщенні обласного краєзнавчого музею проведено виставку архівних документів про Голодомор 1932–1933 років в Україні "Розсекречена пам'ять", яка побувала у всіх областях України. У червні 2008 року за участю представників органів влади і управління, науковців, громадськості та ЗМІ у приміщенні Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки імені І.П. Котляревського відбулася презентація книги "Розсекречена пам'ять: Голодомор 1932–1933 років в Україні у документах ГПУ-НКВД" та виставка "Голодомор 1932–1933 років у пам'яті нащадків". Після презентації 80 книг було передано освітнім і навчальним закладам міста Полтави, Полтавській обласній науковій бібліотеці ім. І.П.Котляревського, Полтавському державному архіву, Полтавському краєзнавчому музею, ряду громадських організацій.
На виконання Указу Президента України "Про всебічне вивчення та об'єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення" Управлінням у листопаді 2008 року проведено в приміщенні Полтавської обласної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського фотовиставку "Українська повстанська армія: історія нескорених", у відкритті якої взяли участь представники органів влади і управління, науковці та громадськість м. Полтави та області. Виставку відвідала киянка Наталія Осьмак – донька президента Української головної визвольної ради, уродженця Полтавщини, діяча Центральної Ради України 1917–1918 років Кирила Осьмака.
– А які ще заходи проводить Служба безпеки України для відновлення правди про трагічні сторінки історії нашого народу?
– Із березня 2008 року створений та функціонує архівно-пошуковий проект "Український мартиролог ХХ століття", який передбачає створення електронної бази даних стосовно жертв політичних репресій в Україні за період 1917–1991 років. У рамках вказаного проекту за поточний період Управлінням опрацьовано понад 19 тисяч архівних кримінальних справ, на основі яких складено та автоматизовано близько 28 тисяч анкет на репресованих осіб.
Із 2 жовтня 2008 року у приміщенні Центрального управління СБ України, на виконання указів і доручень Президента України щодо спрощеного доступу науковців, представників громадськості до архівних документів СБ України, пов'язаних з історією українського народу, відкрито інформаційно-довідковий зал Галузевого державного архіву СБ України. Зал буде відкрито також і при Управлінні СБ України в Полтавській області у травні цього року, де кожний бажаючий отримає вільний доступ до електронної бази даних регіонального та Галузевого державного архіву СБ України. Сьогодні кожен громадянин нашого краю має можливість отримати необхідну йому інформацію з архіву, звернувшись до нас.
– Відомо, що Ви тривалий час займалися науковою та викладацькою роботою в Національній академії СБУ. Скажіть, що з передового досвіду уже вдалося запровадити в роботі очолюваного управління?
– Справді, майже 8 років мені довелося працювати на посаді проректора в Національній академії СБУ, де, насамперед, я займався питаннями організації підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Служби безпеки України. Необхідно наголосити, що система професійної підготовки кадрів Служби безпеки України є дієвим чинником навчання та виховання соціально зрілих, морально і фізично здорових, відповідальних за долю суспільства і держави, висококваліфікованих співробітників спецслужби. Разом із тим, важливо знайти органічне поєднання отриманих у вищих навчальних закладах СБУ теоретичних знань із практикою повсякденної оперативно-службової діяльності.
Приємно було зустріти в Управлінні багатьох своїх вихованців, котрі, володіючи вагомим багажем спеціальних знань, отриманих в академії, досягають суттєвих результатів в оперативно-розшуковій діяльності. Загалом, у нашому Управлінні сьогодні створено міцну основу керівного і оперативного складу, який здатен повноцінно виконувати поставлені завдання.
– Чи існує практика вивчення нинішнім складом УСБУ досвіду роботи офіцерів, які вже вийшли в запас чи відставку?
– У Службі безпеки України глибоко шанують традиції, досвід професіоналів служби. Адже високий рівень професіоналізму, комплексний підхід до вирішення завдань оперативно-розшукової діяльності просто не можливий без творчого, глибокого опрацювання досвіду попередніх поколінь. Свідченням серйозного ставлення до цього питання в Управлінні є ефективна співпраця Ради зібрання співробітників на чолі з полковником у відставці Миколою Скатьом та Ради ветеранів на чолі з полковником у відставці Олександром Ковтуном. Регулярною практикою стали зустрічі особового складу з ветеранами Управління, урочисті заходи до пам'ятних дат, спільні виїзди до історичних місць Полтавщини. Але основна увага, безумовно, приділяється передачі ветеранами молодим співробітникам набутого досвіду оперативно-розшукової діяльності, що сприяє швидкому і повноцінному професійному зростанню офіцерів української спецслужби.
К
ористуючись нагодою, хотів би від щирого серця привітати зі святом своїх колег, ветеранів. Подякувати їм за сумлінну, самовіддану, результативну роботу. Побажати міцного здоров'я, щастя, добробуту, життєвої енергії, успіхів та наснаги, а їхнім сім'ям – любові, сил та терпіння.
– Читачам буде цікаво довідатися про Вас не лише як про кадрового генерала українських спецслужб, а й просто як про людину. Звідки Ви родом, яка сім'я, як проводите вільний час, чим захоплюєтеся, куди їздите відпочивати під час відпусток?
– Чесно кажучи, говорити про себе якось незручно. Краще, коли про людину говорять її вчинки, праця тощо. Але коли ви вже запитали, то скажу, що я такий, як і більшість пересічних українців. Народився на Закарпатті в багатодітній сім'ї. Трудову діяльність розпочав на заводі в Ужгороді токарем. Потім була служба в лавах Радянської Армії. За фахом – юрист. Службу в органах державної безпеки розпочав на Закарпатті. Потім – робота в управлінні контррозвідки центрального апарату органів держбезпеки в Києві. З 1992 року – заступник начальника УСБУ у Закарпатській області, начальник УСБУ в Сумській області, проректор Національної академії СБУ, начальник Управління Служби безпеки України у Волинській області, а з липня 2008 року очолюю Управління Служби безпеки України в Полтавській області. За період роботи в Національній академії займався науковою діяльністю, став кандидатом юридичних наук, доктором педагогічних наук, маю вчене звання професора і почесне звання заслуженого юриста України.
Яка у мене сім'я? Звичайна, проста, дружна сім'я. Дружина, з якою ми разом уже понад тридцять п'ять років, зараз на заслуженому відпочинку. У нас двоє дорослих дітей, проживають і працюють у Києві. Є у нас також чудова розумниця онучка Мирослава. Їй 10 років, і вона навчається у школі в Києві. Вільного часу буває дуже мало, але коли з'являється, то з наукою не пориваю – пишу наукові статті, рецензую наукові праці. Крім того, я є головою спеціальної експертної ради ВАК України з питань національної безпеки і членом спеціалізованої ради по захисту дисертацій в Національній академії СБУ. Отже, як бачите, роботи вистачає.
– Дякую за відвертість! Успіхів і Вам особисто, й співробітникам Управління!
Зоря Полтавщини, Вівторок, 24 березня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.