Інвестиції у галузі махінації

Адже готівкою підприємства не розпоряджалися, а кошти, зняті з розрахункового рахунку, не одержували. До їхніх посадових обов'язків входило: отримання та відправка кореспонденції, ведення документообігу підприємства, відповіді на телефонні дзвінки, підтримання чистоти й порядку в офісах. Більше того, працівники зазначених підприємств теж наголошували на непричетності до діяльності цих фірм. І це при тому, що профіль підприємств – "інвестиційна діяльність у галузі будівництва".
Доходило навіть до курйозного: на запитання слідчого "Як ви поясните той факт, що під час огляду вашого автомобіля було виявлено пакети з гумовими стрічками для перев'язування банкнот?" працівник одного з підприємств дав, можливо, неочікуване й для себе пояснення. Виявляється, він "використовував стрічки… для рибалки, підв'язуючи по-плавки до донної вудочки". І лише директор одного з трьох підприємств позиціонував себе як службову особу. Основним видом діяльності фірми називав торгівлю матеріалами, які використовуються в будівництві, та проведення будівельних робіт, підтверджував усе це наявною ліцензією. До речі, як показала подальша перевірка, ліцензія виявилася такою, що отримана незаконним шляхом, бо працівники цієї фірми не мали ані відповідної кваліфікації, ані інших встановлених законодавством необхідних умов для її видачі. Трудові книжки були оформ-лені на підставних осіб. На підприємстві працювало близько 20 працівників, але трудові угоди з жодним із них не укладалися та не підписувались.
Ці люди виготовляли металопластикові вікна та двері, але участі у виконанні будь-яких будівельно-монтажних робіт не брали. То що ж могли "інвестувати" такі підприємства в економіку області? Як виявилося – послуги. Але ці послуги були, м'яко кажучи, специфічні. Реально діючому сектору економіки, в тому числі 80 відсоткам підприємств будівельної галузі  Полтави, вони надавали послуги з… ухилення від сплати податків при виконанні ремонтно-будівельних робіт. Іншими словами, допомагали "перекачувати" в "податкову яму" з реально діючого сектора економіки кошти, які мали б надійти до державного бюджету.
Серед них є не тільки підприємства будівельної галузі, а й інші, навіть кілька бюджетних установ. Встановлено, що у "тінь" шляхом "конвертації" безготівкових коштів у готівку спрямовано 4,5 млн грн бюджетних коштів.
Були факти, коли підприємства при формуванні затрат відображали придбання будівельних матеріалів, вартість яких завищувалась, як мінімум, удвічі та, як наслідок, включалась у собівартість будівництва або ремонту.
Службові особи трьох вищезазначених полтавських підприємств створили у Києві підприємство з ознаками фіктивності (четверту складову даної "податкової ями"), за допомогою якого прикривали свою незаконну діяльність. Тільки протягом весни минулого року, використовуючи податкові та реєстраційні реквізити даного підприємства, безпідставно було сформовано податковий кредит із податку на додану вартість на суму 37 млн 186 тис. гривень, що призвело до заподіяння державі шкоди у вигляді ненадходження до державного бюджету податку на додану вартість за березень–травень 2008 року на загальну суму 7,4 мільйона гривень. За даним фактом порушено кримінальну справу.
Загалом же впродовж другого півріччя 2008 – січня 2009 років співробітники підрозділів податкової міліції на території області виявили та відпрацювали десять "податкових ям". За викритими схемами мінімізації порушено 9 кримінальних справ, 3 з яких – за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України), 4 – за ст. 205 (фіктивне підприємництво), 2 – за ст. 358 (підроблення документів, їх використання). Провадяться відповідні перевірки.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 24 березня 2009 р., 7 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.