Бунт майбутніх матерів

Особливості географічного розміщення міста, а саме – поділ його Дніпром на дві частини, лягли в основу планування та будівництва лікувально-профілактичних закладів міста. Так, друга міська лікарня на сьогоднішній день є єдиною багатопрофільною установою правобережної частини міста, яка представлена в даний момент стаціонаром на 205 ліжок. Єдиним підрозділом у структурі є акушерсько-гінекологічна і педіатрична служби. Вони організовані таким чином, що при необхідності, особливо у разі надзвичайних обставин, які можуть призвести до порушення сполучення з лівобережною частиною міста, можуть працювати в автономному режимі й надавати акушерсько-гінекологічну та дитячу допомогу в повному обсязі. У пологовому відділенні другої міськлікарні приймають 600 пологів на рік, майже 200 вагітних проходять курс оздоровлення. Тут працюють сумлінні акушерки, чуйні дитячі сестри, уважні лікарі, тому багато жінок прагнуть потрапити на пологи у це відділення… Ми просимо вас зберегти пологове відділення другої міської лікарні…”
Листи такого змісту надійшли на адресу багатьох владних структур Кременчука, області, а також міністра охорони здоров’я. Також до міської влади Кременчука направлено повідомлення про проведення акції протесту під стінами міськвиконкому. Ініціатори пікетування –  вагітні жінки та ті, хто виступає проти закриття пологового відділення 2-ї міської лікарні. Минулого літа вже проводилася подібна акція. До такого кроку жінок тоді спонукали дискусії навколо доцільності функціонування пологового відділення, що знаходиться в правобережній частині міста. Це відділення на 25 ліжко-місць у Крюківському районі з’явилося ще в середині 1960-х років, як тільки було збудовано лікарню.
Натомість у Кременчуці є міський пологовий будинок –  один із найкращих в області. Він має статус закладу, доброзичливого до дитини, оснащений новітнім медичним устаткуванням. Навіть при тому, що тут надають допомогу ще й породіллям із Кременчуцького, Козельщинського та Глобинського районів, заповнюваність закладу складає лише 70 відсотків.
Минулого року, на думку протестуючих, міська влада зважила й ухвалила рішення щодо доцільності подальшого функціонування відділення для надання допомоги під час фізіологічних пологів породіллям, які не мають відхилень та патологій. Задля того, щоб досконало вивчити питання, у міськвиконкомі Кременчука провели засідання “круглого столу” на тему “Перспективи функціонування пологового відділення 2-ї міської лікарні”. У ньому взяли участь журналісти, представники місцевої влади та медичної галузі. На переконання головного акушера області Ганни Шкоденко, право на подальше функціонування відділення доцільне тільки в тому випадку, коли там проведуть повну реконструкцію, придбають нове сучасне обладнання та навчать персонал працювати з ним. Учасники розмови висловили спільну думку, що медицина в Кременчуці повинна працювати для громадян, а не навпаки. Кременчужанки мають бути впевнені в тому, що під час пологів вони не ризикуватимуть ні власним життям, ні життям дитини. Все це може забезпечити тільки міський пологовий будинок.
Нині цей аргумент значно “підсилила” фінансова криза. Міській владі через недостатнє фінансування медичної галузі нічого не залишається як знову скорочувати ліжко-місця.
За словами міського голови Кременчука Миколи Глухова, на утримання пологового відділення 2-ї міської лікарні необхідно майже мільйон гривень, тож краще ці кошти спрямувати на інший напрям медицини. Зокрема, на розвиток того ж таки пологового будинку, де породіллям створено значно кращі умови.
Прихильником такої позиції є і начальник міського відділу охорони здоров’я Валерій Литвиненко. На його переконання, вже до кінця травня нинішнього року відділення закриють, а медичний персонал працевлаштують. Щодо вивільненого приміщення, то воно не буде порожнім. Тим більше, що перед загрозою закриття опинився онкологічний диспансер, у якому проходять лікування тяжкохворі пацієнти, адже діюче приміщення диспансеру фізично вкрай зносилося. Вивільнену площу пологового відділення відведуть саме під онкодиспансер.
Насамкінець варто згадати історію з “переселенням” із 2-ї міської лікарні відділення гемодіалізу. Тоді також було багато невдоволених, але після переїзду до нового приміщення на базі госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни пристрасті вгамувалися. Умови перебування для хворих там виявилися значно кращими. Тож чи варто нагнітати атмосферу навколо проблеми, конструктивне розв’язання якої цілком можливе?
Зоря Полтавщини, Вівторок, 24 березня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.