Бруд навколо очисних споруд

Сніг уже зійшов, бур’яни ще не виросли, отож “новобудова” постала у всій “красі”. Під грунтом, що просів, депутати побачили залізобетонні конструкції явно не першого разу вжитку, понівечені труби, зруйновану цегляну кладку, всюди – багно і бруд…
Будівництво цього важливого для територіальної громади екологічного об’єкта було розпочате ще у 2004 році. За безпосереднього сприяння обласної ради на його спорудження з державного та обласного бюджетів було виділено понад 1 мільйон 700 тисяч гривень. Проте введення в дію очисних споруд досі не відбулося. Минулого року роботи були зупинені через руйнування труб, що з’єднують блоки установки біологічної очистки стічних вод.
Окрім цього, державна екологічна інспекція в області та обласна санітарно-епідеміологічна станція виявили ряд технічних відхилень від проекту. Зокрема, очищені стічні води відводяться не в донний потік річки Многа, а на її поверхню; не було проведено належне обвалування споруд, не заасфальтовано під’їзні шляхи.
Тяганина з будівництвом очисних споруд завдає шкоди не лише екології, а й чи не єдиному в районі промисловому підприємству – Чорнухинській виробничій дільниці ЗАТ “Пирятинський сирзавод”. На споруди попередньої очистки стічних вод, збудовані тут за рекомендацією постійної комісії обласної ради, підприємство витратило 600 тисяч гривень. Однак через відсутність селищних очисних споруд виробничі відходи дільниці сирзаводу щоденно вивозять на територію Харсіцької сільської ради.
Як з’ясували депутати в ході засідання комісії, акти на приймання будівельних робіт на очисних спорудах підписали замовник – Чорнухинська селищна рада в особі селищного голови Олега Ковгана та представник управління капітального будівництва облдержадміністрації, яке на договірних умовах здійснювало технічний нагляд за цим будівництвом.
– Я – не фахівець-будівельник, – сказав у своє виправдання Олег Ковган, – тому в усьому покладався на спеціалістів управління капітального будівництва.
Не зрозумілою для депутатів залишилася позиція райдержадміністрації, яка начебто й контролювала будівництво, проте відповідальність за кінцевий результат із себе зняла.
Не почули члени комісії пояснень представників підрядних будівельних організацій, які на засідання не з’явилися.
У виступах заступника голови обласної ради Петра Ворони, голови постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Анатолія Шкарбана, депутатів Ігоря Сірика, Василя Перепелиці, Костянтина Боровика, Валентини Дашковської прозвучала негативна оцінка проведеної роботи. Депутати підтримали пропозицію голови комісії Анатолія Шкарбана звернутися до контрольно-ревізійного управління в області та обласної прокуратури з рекомендацією перевірити використання бюджетних коштів під час будівництва чорнухинських очисних споруд, дати правову оцінку діям керівників, причетних до будівництва, запровадити більш жорсткий контроль за ефективним використанням бюджетних ресурсів, посиливши персональну відповідальність посадових осіб за неефективне освоєння бюджетних коштів.
– Питання про стан та введення в дію очисних споруд у Чорнухах, – зазначив Анатолій Шкарбан, – з порядку денного не знімається, воно перебуватиме на контролі постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, з питань промислової політики, інвестицій, будівництва, транспорту та зв’язку.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 24 березня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.