Скорочувати витрати, шукати внутрішні резерви

Дискусійною темою стали тарифи підприємства “Полтаватеплоенерго” і у зв’язку з цим його фінансово-господарська діяльність. А поштовхом – з одного боку, висновки обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України по Полтавській області про завищення прав “Полтаватеплоенерго” в управлінні фінансовими ресурсами, отриманими від надання монопольних послуг, з іншого – внесений головою облдержадміністрації Валерієм Асадчевим проект сесійного рішення про коригування тарифів на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води (іншими словами, про підвищення тарифів).
Учасникам спільного засідання постійних комісій, яке проходило під головуванням Володимира Гришка й за участю голови обласної ради Олександра Удовіченка, належало з’ясувати, чи справді є підстави для підвищення тарифів.
Під час першого засідання, що відбулося 26 лютого ц.р., генеральний директор “Полтаватеплоенерго” Степан Пасічко доповів, що підприємство за звітний період зазнало збитків у сумі 3,5 млн грн. Причина фінансових труднощів, вважає керівник підприємства, полягає у невідповідності діючих тарифів на послуги фактичним затратам, адже в тарифах не враховано нові ціни на газ та електроенергію. Окрім того, ускладнює ситуацію дебіторська заборгованість споживачів послуг, яка на кінець 2008 року досягла майже 41 мільйона гривень. Відтак і саме підприємство заборгувало понад 17 мільйонів гривень за використані енергоносії. У “Полтаватеплоенерго” вихід вбачають у збільшенні тарифів приблизно на 18 відсотків для населення й більш ніж у півтора разу – для інших споживачів.
Однак депутати зауважили, що якщо так підходити до вирішення проблеми, то зростанню тарифів не буде кінця. Й хто гарантуватиме, що рівень розрахунків за спожиті послуги після відповідного коригування не знизиться? Адже може статися й так, що людям в умовах кризи просто не буде чим платити. Тож чи не краще фахівцям підприємства шукати внутрішні резерви й дещо скоротити свої витрати, до чого вдаються всі суб’єкти виробничої й економічної діяльності в кризовій ситуації? Депутати навіть підказали, що саме варто обмежити. Перше – це рентабельність: вона не повинна перевищувати 5 відсотків. Можна скоротити витрати підприємства на утримання адміністративного апарату, соціальної інфраструктури. Фінансування заходів профспілкової організації “Полтаватеплоенерго” взагалі викликало подив: розмір підтримки профспілки був утричі-вчетверо більший від дозволеного законодавством.
Звучали зауваження й щодо структури діючих тарифів. Так, депутати Володимир Чернявський, Володимир Оніщенко наголошували, що показники витрачання газу на вироблення тепла у тарифах значно завищені – в цілому на 20 відсотків, у тарифах для населення – на 30 відсотків. Фактично підприємство виробляє тепла менше, оскільки цьому сприяє погода. До того ж споживачі оплачують ще й вартість 134 тисяч Гкал тепла, яке втрачається у мережах. І це, на думку депутатів, неприпустимо.
У підсумку на підставі пропозицій депутатів серед іншого було ухвалено не приймати звіт про підсумки фінансово-господарської діяльності обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго” за 2008 рік.  Питання обгрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, внесені облдержадміністрацією 24 лютого 2009 року, вивчити робочій групі обласної ради. Облдержадміністрації рекомендовано переглянути тарифи на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води у бік зменшення з урахуванням фактичного використання природного газу, зменшення матеріальних, адміністративних та операційних витрат, погашення дебіторської заборгованості та закладення рівня рентабельності у розмірі 5 відсотків. На засідання, що відбулося 12 березня ц.р., депутати тих же двох профільних комісій зібралися з наміром прийняти остаточне рішення щодо тарифів. Однак у тарифних пропозиціях “Полтаватеплоенерго” не побачили дотримання рекомендацій комісій. Рентабельність, за словами Володимира Чернявського, становить 15 відсотків замість 5-ти. Хоча у розрахунках, за даними Степана Пасічка, зменшено виробництво тепла на 172 тисячі гігакалорій, використання газу – на 29 млн метрів кубічних, електроенергії – на   2 млн кіловат-годин, загалом собівартість зменшено на 31,7 млн грн, скорочено відповідно до факту й дні опалювального сезону, але це не призвело до зменшення рівня пропонованих, нових, тарифів. Не виключено із структури тарифів і втрати в мережах. Нові пропозиції містять до того ж два тарифи для населення: для справних і несправних споживачів, що не обговорювалося з робочою групою.
Степан Пасічко, аргументуючи розрахунки, наголошував на тому, що навіть при введенні збільшених тарифів на кінець року підприємство матиме збитки. Особливо ж непокоїть наявність боргу за газ, який треба сплачувати в будь-якому разі, інакше під загрозою буде подача тепла споживачам. Іншого ж джерела, окрім підвищення тарифів, знову запевняв генеральний директор “Полтаватеплоенерго”, немає. До того ж нові тарифи буде введено, ймовірно, з 1 травня, отже, за ними з дня введення, авансом, розраховуватиметься тільки населення, інші споживачі – з початку нового опалювального сезону. Відтак, наголошував Степан Пасічко, при обрахунку рентабельності не правильно застосовувати річний показник, адже за фактом він буде меншим від 15 відсотків.
Однак депутати Володимир Чернявський, Олександр Олексенко, Олег Романчук були переконані у небажанні керівника “Полтаватеплоенерго” вживати дієвих заходів задля реальної економії витрат. Володимир Гришко зауважив, що “Полтаватеплоенерго” обрало найлегший шлях – збільшення тарифів. Але обласна рада зобов’язана й утримати підприємство “на плаву”, й захистити людей. Шукати найоптимальніший, найефективніший шлях закликав Ігор Атаманчук. Олександр Удовіченко зауважив, що Степану Пасічку все-таки варто не просто слухати, а чути депутатів.
Друге спільне засідання постійних депутатських комісій завершилося без прийняття остаточного рішення. Робочій групі на чолі з заступником голови обласної ради Володимиром Марченком  доручено спільно з фахівцями “Полтаватеплоенерго” протягом найближчих днів узгодити оптимальний рівень тарифів на послуги. Такі ж розрахунки мають бути підготовлені по тарифах підприємств “Лубнитеплоенерго” й “Миргородтеплоенерго”. Окрім того, відділу юридичного забезпечення виконавчого апарату обласної ради доручено внести пропозиції щодо змін до статутів трьох теплопостачальних підприємств і підприємства “Полтававодоканал” з метою встановлення обласною радою контролю за витратами.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 17 березня 2009 р., стор. 1
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.