Плями на мундирі

Пожежі, залякування,     хуліганство
–БУЛО у нас тут багато лиха, – зітхає Зінаїда Мирна. – Ще у 2005 році двісті дев'яносто пайовиків подали заяви до суду про розірвання договорів із ПАФ "Великосолонцівська", хотіли віддати свої земельні паї в оренду іншому агроформуванню. Та за два роки, поки тривала судова тяганина, у селах Великосолонцівської сільської ради сталися двадцять дві пожежі. Горіли житлові будинки, сінники у тих, хто хотів розірвати договори. Людям погрожували, били, залякували…
– А чому вирішили розірвати договори з ПАФ "Великосолонцівська"?
– З нами перестали розраховуватися за паї, ще й майно наше розтягли, – розповідає інша жінка. – Від розпачу й подалися зі своїми земельними паями до іншого господаря…
– Розібрали хімсклад і віддали якимось приїжджим людям за борги, сівалки вивозили на металобрухт, різали трактори, – підхопили гуртом селяни. – Тут ось неподалік стояв сінник, зварений із металевих труб. На власні очі бачили, як сини директора агрофірми Олександра Павленка розібрали його, завантажили на машину й вивезли на металобрухт. Ми сфотографували це, звернулися до правоохоронців, пред'явили й договір на оренду майна. Та куди там! Отримали відповідь, що директор не винен. Наші докази, виходить, нічого не варті? У кого гроші – той і правий…
– А кому ми докажемо – Валерію Джежелому чи що (начальник Новосанжарського РВ ГУ МВС України в Полтавській області. – Авт.)?! – долучився до розмови Олександр Олійник. – Сама ж міліція того Павленка й охороняла, щоночі міліціонери чергували біля його двору…
– Коли кілька років тому ми їздили разом у Нові Санжари по земельних питаннях від імені пайовиків, сини Павленка побили його, – вказує на Олександра Олійника Зінаїда Мирна. –  Ми зняли побої, подали заяву в міліцію. Звернулися й до Джежелого. А він нам, мовляв, що ви хочете, Павленко ж із самим (і назвав ім'я одного відомого політика) знайомий. Та при чому тут політика, говоримо, ви ж начальник районної міліції. Людину побили серед білого дня, захистіть. А він лише: "Що ми можемо зробити?.."
– А яка зараз ситуація?
– Минулого року здали свої паї в оренду ТОВ "Елеватор "Чиста криниця". Робота є, зарплату виплачують вчасно. Та й ставлення до селян зовсім інше – чи де в кого горе трапиться, чи допомога потрібна – ні в чому не відмовляють. Невдовзі водогін обіцяють провести. За паї розраховуються пристойно, за минулий рік ще восени віддали все сповна.
Багато чого розповіли селяни – і як залякували їх, як били, підпалювали, бо відчували себе безкарними. У Великосолонцівській сільській раді зустрілися з сільським головою Олександрою Мухою.
– Протягом двох років на садибах жителів сіл нашої сільської ради виникали пожежі – у людей горіли сінники, машини, інше майно, – підтвердила слова селян Олександра Іванівна. – Люди навіть боялися лягати спати, тому що ці підпали відбувалися саме вночі. Був випадок, коли зловмисники, пробравшись до сараю, прострелили корові ногу, господар був змушений здати годувальницю на м'ясокомбінат… Я просто впевнена, що причиною цього стали наміри селян розірвати договори оренди з ПАФ "Великосолонцівська" і передати земельні паї іншому орендарю.
Вражаючий за своєю жорстокістю злочин, після якого селянам остаточно увірвався терпець, був скоєний у будинку секретаря сільської ради Валентини Думи. "Вночі через вікно до нашого помешкання закинули пляшку з горючою сумішшю. Ледь не згорів мій чоловік, лікувався потім чотири місяці в лікарні, постраждало майно", – немов страшний сон, згадує Валентина Дума ту ніч. Проте міліція з Нових Санжар приїхала лише через три години після виклику, розповідає жінка. Та поки перелякані люди чекали приїзду правоохоронців, до двору під'їхали троє відомих у селі молодиків з мисливськими рушницями і затіяли бійку. Пізніше на місце подій прибула й сільський голова Олександра Муха.
– Після всіх тих жахливих випадків люди, перш ніж звертатися у райвідділ міліції, зверталися до сільського голови,  – продовжує Олександра Іванівна. – Це пояснюється недовірою громади до правоохоронців району. Тому я й прибула на місце події, де також "заробила" від молодшого сина Павленка молотком по нирках. Та працівники міліції кваліфікували те, що відбулося, як дрібне хуліганство. Відмовили й у порушенні кримінальної справи "у зв'язку з малозначністю спричинених матеріальних збитків та відсутністю складу злочину" і рекомендували свої права в суді захищати самій…
… З ознаками терору
ТАК І НЕ отримавши допомоги від районної міліції та прокуратури, жителі сіл Пологи-Низ та Великі Солонці змушені були шукати захисту в районної влади.
“У листопаді 2005 року ми подали заяви до суду про розірвання договорів оренди земельної частки (паю), і з цього часу в нас почалися негаразди. За два роки судових засідань сталося 22 пожежі у господарствах тих людей, які виявили бажання розірвати договір, неодноразові погрози та побиття цих людей директором ПАФ “Великосолонцівська” Павленком О.О. та членами його родини”, – йшлося у зверненні до голови Новосанжарської районної ради Юрія Лебедина, під яким поставили підписи більше шістдесяти селян.
“… По більшості згаданих фактів подані заяви у райвідділ внутрішніх справ. Жоден злочин по підпалу не розкритий, жодна особа, що чинила хуліганські дії, не притягнута до відповідальності”, – говорилося у листі жителів села Великі Солонці до голови райради.
– Ці звернення були негайно розглянуті депутатами на сесії районної ради 16 червня 2007 року, – розповідає депутат Новосанжарської районної ради Юрій Свердлов. – Як з'ясувалося під час розгляду, по жодному з фактів підпалу справді так і не було порушено бодай однієї кримінальної справи. А фактично замахи на життя людей наша районна міліція чомусь кваліфікувала як дрібне хуліганство.
На згаданій сесії депутати районної ради визнали стан криміногенної ситуації на території Великосолонцівської сільської ради таким, що має ознаки терору. Також народні обранці висловили недовіру керівництву Новосанжарського РВ ГУ МВС України в Полтавській області. Фактично ж це була недовіра всієї районної громади до міліції, основне завдання якої – служіння народу, боротьба зі злочинністю й забезпечення безпеки громадян, а не надання привілеїв окремим керівникам, які підтримують певні політичні сили. Схвалили депутати й звернення до обласної ради, облдержадміністрації та управління Служби безпеки України в Полтавській області, в якому прохали сприяти забезпеченню громадського порядку та безпеки громадян на території Великосолонцівської сільради, адже “численні звернення жителів сіл до правоохоронних структур району позитивного результату не дали”, – йшлося у документі.
Куди дивиться міліція?
ЦЬОГОРІЧНОГО звіту керівника райвідділу міліції депутати районної ради чекали з особливою зацікавленістю. Адже згідно з вимогами Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону “Про міліцію” та регламенту районної ради начальник районного відділу міліції повинен щорічно звітувати перед депутатами районної ради.
– Цифри, представлені начальником Новосанжарського райвідділу міліції Валерієм Джежелим на останній сесії районної ради, хоч і були в “яскравій обгортці” – у вигляді діаграм і таблиць, лише підтвердили неспроможність районної міліції ефективно боротися зі злочинністю, – розповідає заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Адже, за даними міліції, за 2385 зареєстрованими заявами порушено лише 203 кримінальні справи, це лише 8,5 відсотка, та й з них тільки 167 розкрито. Практично понад дві тисячі заяв відправлено в корзину! По них виносилися
постанови про відмову в порушенні справи. Тим самим права громадян порушувалися повторно, адже осіб, які повинні відшкодовувати шкоду, не встановлено. А про хуліганство й говорити нічого – із 726 заяв жодна не передана  до суду. Втім, відповідальність перед громадянами несе влада, і в першу чергу – місцева. Тому депутати аж ніяк не можуть залишатися осторонь цієї проблеми.
Коментуючи звіт начальника міліції, депутат районної ради Юрій Свердлов звернув увагу на те, що й до цього часу не розкрито жодного зі злочинів із умисних підпалів індивідуального майна на території Великосолонцівської сільської ради. Більше того, нещодавно у Великих Солонцях було убито людину, а раніше судимий громадянин у цьому ж селі намагався згвалтувати 70-річну жінку. На думку Юрія Свердлова, не менш складною залишається ситуація у селі Дудкин Гай Крутобалківської сільської ради, де протягом року обкрадали людей. “Селяни розповідають, що міліціонери приїжджають, пишуть протоколи, фотографують. І кожного разу справу закривають, мовляв, сума вкраденого невелика. А це в основному пенсії громадян, суми від 450 гривень до 7 тисяч гривень, які старенькі відкладали на “чорний” день. Утім, вони вже зневірились – заздалегідь знаючи відповідь міліції, майже не звертаються до правоохоронців. Виходить, тепер пограбування будуть нормою життя?! Та, схоже, відписуватися, що “сума вкраденого недостатня для порушення кримінальної справи”, легше, аніж знайти і покарати злочинців”, – обурюється депутат.
…Рішенням сесії Новосанжарської районної ради від 28 січня 2009 року роботу райвідділу внутрішніх справ було визнано незадовільною майже одноголосно. Втім, вважають у районній раді, народні обранці лише підтвердили висновки щодо роботи райвідділу, які наприкінці минулого року зробило ГУ МВС України в Полтавській області у результаті проведеної перевірки.
“У листопаді п.р. відповідно до розпорядження ГУ МВС від 21.11.2008 р. №562 галузевими службами Головного управління було здійснено перевірку оперативно-службової діяльності Новосанжарського РВ з наданням методичної і практичної допомоги в запобіганні, розкритті та розслідуванні злочинів, профілактиці правопорушень. У ході перевірки було вивчено стан забезпечення керівництвом Новосанжарського РВ правопорядку і законності на території району, стан дотримання дисципліни і законності особовим складом райвідділу та громадську думку населення”, – йдеться у листі заступника начальника ГУ МВС України в Полтавській області Станіслава Жикуліна до голови Новосанжарської районної ради Юрія Лебедина.
У вищезгаданому листі повідомлялося і про результати проведеної перевірки. Зокрема, нею було встановлено, що “стан боротьби зі злочинністю у районному відділі внутрішніх справ не в повній мірі відповідає вимогам ГУ МВС та потребує покращення”. За даними головного управління міліції, серед осіб, які зверталися до районної міліції за допомогою, лише два відсотки висловили задоволення рівнем її реагування. На самого ж керівника райвідділу складався протокол за адміністративне правопорушення, передбачене п. “а” ч. 1 ст. 5 Закону України “Про боротьбу з корупцією” (хоча остаточне рішення судом ще не прийняте). Крім того, прокуратурою району було порушено кримінальну справу проти кількох працівників райвідділу за ч.2 ст. 366 та ч.3
ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень та спричинення тілесних ушкоджень при допиті, а також службове підроблення), яка зараз розглядається в Кобеляцькому районному суді.
“За неналежне виконання службових обов'язків та послаблений контроль за діями підлеглих під час розгляду повідомлень кримінального характеру начальника Новосанжарського райвідділу внутрішніх справ Джежелого В.В. наказом ГУ МВС від 8.08.2008 р. №410 попереджено про неповну посадову відповідність”, – повідомляється у листі.
– Територіальна громада району чекає від міліції реального захисту своїх прав, захисту інтересів території, – зазначає заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Проте складається враження, що для начальника райвідділу головне – не розкриття злочинів, а політичні інтриги. Мабуть, не випадково міліція підтримувала колишнього голову райдержадміністрації Миколу Долину, коли той намагався незаконно захопити свій кабінет. Коли черговий вахтер районної ради не пустив до кабінету Долину, звільненого з посади Президентом України ще у травні минулого року, начальник міліції прислав для допиту аж трьох міліціонерів. Про яке тоді реагування і захист громадян може йтися, якщо місцева міліція заангажована й обслуговує лише інтереси окремих осіб та переслідує тих, хто не згоден з нею?!  
P.S. Редакція готова вислухати усіх, хто тією чи іншою мірою причетний до подій, описаних у даній публікації, й оприлюднити їхню точку зору на шпальтах “Зорі Полтавщини”.
Зоря Полтавщини, Вівторок, 17 березня 2009 р., стор. 1-3.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.