Людині Президента – Президент не указ?

Втім, як з'ясувалося, сам Микола Долина колишнім керівником виконавчої влади району себе не вважає: самовільно зайнявши кабінет, заявив, що віднині він… голова РДА. Відтак розвинув бурхливу діяльність – почав викликати керівників відділів та служб із вимогою прозвітувати йому за виконану роботу та виплатити заробітну плату за останні п'ять місяців. А це ні багато ні мало – близько 50 тисяч гривень державних коштів. Легітимність же Миколи Івановича, як голови РДА, можуть, за його ж словами, підтвердити документи, яких, щоправда, ніхто ще не бачив, але які, мовляв, "уже в дорозі"…
За “випадковим” збігом обставин саме наступного дня мало відбутися чергове судове засідання за позовом Миколи Долини до Новосанжарської районної ради. У своєму позові колишній керівник виконавчої влади району вимагав скасувати рішення 12-ї сесії Новосанжарської районної ради від 8 жовтня 2007 року про висловлення недовіри голові райдержадміністрації. Саме на цьому пленарному засіданні депутати районної ради висловили недовіру Миколі Долині двома третинами голосів. Цитуємо Основний закон України: “Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації” (стаття 118 Конституції України). Що, власне, Президент і зробив, звільнивши Миколу Долину з займаної посади.
…Новосанжарському районному суду знадобилося всього півгодини, аби винести ухвалу про задоволення позовної заяви Миколи Долини. “Останній міг заздалегідь знати про рішення суду, яке готувалось у дорадчій кімнаті всього кілька хвилин, практично без дебатів з боку позивачів”, – припускають у районній раді. “А відтак поява Долини на колишньому робочому місці напередодні судового засідання, а також його заява безпосередньо в суді про те, що він продовжує виконувати обов'язки голови РДА, не могло бути нічим іншим, як психологічним тиском на суд”.
– Схоже, наші аргументи у суді не взяли до уваги, – почули ми коментар заступника голови Новосанжарської районної ради Бориса Федоренка. – Власне, як і аргументи тридцяти двох депутатів, які голосували за висловлення недовіри голові РДА, а відповідно – і їхніх виборців. Насправді, дивно і незрозуміло, що думка народних обранців нікого не хвилює. Рядові мешканці району справедливо обурюються: мовляв, виходить, так будь-хто може прийти і сісти у владне крісло? Навіть той, кого звільнив сам Президент?! Скажімо, попередники Миколи Долини, яких у свій час звільнив Президент? Вони також були не згодні з власною відставкою, але вважають, що Глава Держави діяв відповідно до законодавства. Невже повертаються часи, за яких владу нахабно захоплювали?
З моменту висловлення недовіри Миколі Долині минув майже рік. За цей час компетентні органи мали можливість перевірити законність рішення депутатів райради. Але Микола Долина став оскаржувати його лише тоді, коли втратив своє крісло. Дивує й теперішня поведінка колишнього чиновника. Адже навіть юридично малоосвіченій людині зрозуміло, що ця судова постанова вступить у законну силу тільки після рішення апеляційного суду, куди районна рада має намір звернутися відразу після отримання рішення Новосанжарського районного суду. Більше того, навіть скасування рішення сесії районної ради аж ніяк не скасовує розпорядження Президента України про відставку Миколи Долини.
– За самоуправство та самовільне присвоєння владних повноважень Кримінальним кодексом України, між іншим, передбачена відповідальність, – зазначає Борис Федоренко. – А законних повноважень у Миколи Долини немає ніяких, він навіть не має права підписувати будь-які розпорядчі документи.
Однак… “Микола Долина уже готує розпорядження про надання земель і розбирається з неугодними підлеглими, які вимагають порядку. За його вказівкою місцева міліція викликає на допит представників районної ради”, – повідомляється у заяві Новосанжарської райради, оприлюдненій на сайті обласного комунального інформаційного агентства “Новини Полтавщини”. За останньою інформацією, яку автори цього матеріалу отримали з джерел у районній раді, Микола Долина не підписує офіційних документів, змушуючи робити це керівників відділів та служб райдержадміністрації, а сам лише видає усні вказівки. Але якщо він так упевнений у своїй легітимності, чому б тоді йому не ставити свій підпис? До речі, на даний час у Новосанжарському районі виготовляється півтори тисячі державних актів на землю. Чи будуть вони законними за підписом нелегітимного голови РДА?
– Не варто скидати з рахунків і дві попередні сесії районної ради, на яких Долині теж висловлювали недовіру, – говорить заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Перша з них, до речі, відбулася ще в період, коли головою райради був Володимир Петрушко, коли склад депутатського корпусу був інший. Тоді за недовіру Долині голосувала проста більшість депутатів – 56 із 69 присутніх на сесії. А стаття 9 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” передбачає, що повноваження голів місцевих державних адміністрацій можуть бути припинені Президентом України й у разі висловлення недовіри простою більшістю голосів від складу відповідної ради.
Голова постійної депутатської комісії Новосанжарської районної ради з питань бюджету Юрій Свердлов розповідає, що поки обов'язки голови РДА виконував Віктор Куць, в районі не було владного протистояння. Усі пропозиції райдержадміністрації депутати погоджували на сесіях, бюджетні кошти розподілялися прозоро. “Найближчим часом очікуються додаткові надходження коштів від діяльності нафтогазового комплексу, – говорить Юрій Свердлов. – Чи не бажання їх розподіляти без рішень сесій, як він робив це раніше, спонукає Миколу Долину до цих незрозумілих і незаконних дій? Тож тепер слово за правоохоронними органами, котрі повинні відреагувати відповідним чином на це політичне рейдерство і дати оцінку привласненню службових повноважень”.
Що й казати, влада – ласий шматок, від якого не всі легко відмовляються. Іноді її так хочеться, що й на розпорядження Президента не звертатимеш уваги… Для Миколи Долини влада, можливо, – рятівне коло від відповідальності або ж можливість вирішувати певні питання на свою користь. А для району його повернення на посаду означає продовження політичного протистояння, адже депутати, керівники підприємств, сільгоспвиробники не сприймають волюнтаристські методи роботи Миколи Долини, запевняють у райраді й наголошують, що миритися з політичним рейдерством не будуть.
P. S. У процесі підготовки матеріалу до друку ми намагалися отримати коментар від відповідальних працівників Новосанжарської РДА та облдержадміністрації, але це так і не вдалося. З різних причин дехто з них відмовлявся коментувати цю, з усього видно, непросту, тему. Та ми все-таки не втрачаємо надії отримати роз'яснення після публікації матеріалу. Щоправда, у керівника апарату Новосанжарської райдержадміністрації Таміли Муковоз вдалося з'ясувати, що Микола Долина перебуває… у службовому відрядженні. Цікаво, хто його відрядив, якщо відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації він має право виїжджати лише з дозволу обласних керівників…
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.