У кабельній телемережі знову зміни

– “Поіск-ТВ” як провайдер програмної послуги напряму залежить від державного регуляторного органу – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, – говорить генеральний директор ТРК “Поіск-ТВ” Володимир Дацюк. – Ті канали, що присутні в наших пакетах, повинні відповідати чинному законодавству. Якщо державним регуляторним органом заявлено про певну невідповідність тих чи інших програм, то ми повинні виконувати цю вимогу.
Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Полтавській області Лілія Миронович повідомила: “Заходи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо адаптації іноземних каналів мають на меті приведення діяльності провайдерів до чинного законодавства. Ця робота триває вже майже рік. У нашій області з провайдерами було проведено відповідну нараду наприкінці вересня і роз’яснено позицію Національної ради з цього приводу.
Стаття 42 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, що вийшов у новій редакції у 2006 році, зобов’язує провайдерів адаптувати зміст призначених для ретрансляції програм до вимог чинного законодавства України. Всі провайдери мали вдосталь часу для цього.
Протягом 2008 року було прийнято чотири рішення Національної ради, у яких затверджувався перелік адаптованих іноземних каналів. На даний час у ньому є 83 канали, серед яких 17 – російські. Даний список може доповнюватись. Канали, що є у списку адаптованих, надаються країнами – членами Європейського Союзу та тими державами, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення.
Практика захисту свого інформаційного простору, визначення пріоритетів, відповідного пакетування програм є загальносвітовою. Вона поширена у розвинених країнах. У нашій державі просто настав час також навести у цій сфері порядок винятково у відповідності до чинного законодавства.
Якщо говорити конкретно про канали “РТР-планета”, “РЕН-ТВ” (його припинили транслювати раніше. – Авт.), то до них є претензії вітчизняних мовників щодо трансляції програм, які придбані в Україні нашими телерадіокомпаніями. Як приклад можу навести випадок із цьогорічним Євробаченням, ексклюзивні права на показ якого в Україні мав канал “УТ-1”. Однак канал “РТР-планета”, знаючи про це, транслював одночасно цю програму.
Канал “ОРТ”, або “Первый канал. Всемирная сеть”, не виконав рішення українського суду, а також до нього є претензії щодо поширення неправдивої інформації щодо нашої держави.
Національна рада проводить консультації з уповноваженими Посольства Російської Федерації в Україні та представниками телеіндустрії Росії щодо повернення цих каналів в український телепростір. Для російських представників ці вимоги є зрозумілими, адже подібна практика щодо адаптації іноземних програм є загальноприйнятою в усіх демократичних країнах. Думаю, при наявності доброї волі і взаємних зусиль ці канали можуть повернутись на наші екрани”.
Гендиректор ТРК “Поіск-ТВ” Володимир Дацюк переконаний, що ці зміни викличуть неоднозначну реакцію, але сподівається на якнайшвидше врегулювання ситуації. Щоправда, ніхто зараз не може сказати, наскільки тривалим воно буде. Натомість із 1 листопада для користувачів базового пакета аналогового телебачення ТРК “Поіск-ТВ” буде розпочате мовлення програм “1+1 Кіно”, де транслюватимуть розважальні передачі та кінофільми, а також каналу “Maxxi-TV”, це перший в Україні телеканал для жінок. Додатково, як компенсацію за завдані незручності, в аналоговому пакеті кабельного телебачення “Поіск-ТВ” буде введений канал “КРТ”, це канал, де транслюються передачі переважно розважальної тематики.
Разом з російськими каналами з
1 листопада із полтавського телеефіру зникне канал ТРК “Київ”. Як пояснив начальник відділу маркетингу ТРК “Поіск-ТВ” Дмитро Бондаренко, це пов’язано з тим, що у провайдера кабельного телебачення закінчився термін дії угоди із телеканалом. На заміну ТРК “Київ” користувачам аналогового пакета кабельного телебачення запропонують канал “UBC”, це також київський канал, але переважно інформаційного спрямування.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.