Тріумфальна арка запрошує в Диканьку

Тріумфальна арка на в’їзді в Диканьку, споруджена у серпні 1820 року за наказом міністра внутрішніх справ Російської імперії князя Віктора Павловича Кочубея на честь приїзду до його родового помістя імператора Олександра I, нині постала перед мешканцями та гостями селища у новому вигляді. До холодного каменю арки впродовж століть торкалися руки багатьох відомих усьому світові людей – Котляревського, Мирного, Жемчужникова, Буніна, Глінки, Щепкіна, Вересая… І тепер тріумфальна арка залишається візитівкою Диканьки, про неї знають далеко за межами України, а віднині вона ще й засяяла новими барвами.
На святковий захід зібралося чимало людей – диканчани, гості з усієї України – ті, хто доклав зусиль до реставрації арки, представники органів влади та місцевого самоврядування, гості з сусідніх районів, а також із Росії.
Головним героєм свята став меценат, за чиї кошти власне й була відреставрована історична пам’ятка, – Юрій Кішінець, уродженець Диканського району, а нині успішний столичний бізнесмен. “Ранньою весною біля тріумфальних воріт ми садили каштани, і тоді я пообіцяв своїм землякам, що відродимо арку в такому вигляді, якою вона була 1820 року, – розповів журналістам Юрій Миколайович. – І те, що, попри усі труднощі, нам це вдалося, для мене дуже важливо”.
До речі, Юрій Кішінець уже давно допомагає своїм землякам – він профінансував ремонт місцевого дитячого садка “Ромашка”, спорудження системи опалення для Свято-Троїцької церкви, допомагає місцевій лікарні. Тепер він підтримав і цю ініціативу своїх земляків й узяв на себе витрати з реставрації історичної та культурної пам’ятки.
Як розповів представник ЗАТ “Кримреставрація” Євген Осадчий, було досить важко віднайти зображення первозданного вигляду арки. По крупинці збирали всі відомості. Тріумфальні ворота збудовані у стилі класицизму, досить поширеному в той час. Таких арок на території України – одиниці. Тепер тут точно відображені майже усі деталі та елементи, що мали тріумфальні ворота у 1820 році. “Нам не соромно за виконану роботу. На реставрації арки застосовані сучасні технології, а також якісні матеріали. Вони прослужать не один десяток років”.
Усіх присутніх із визначною для селища подією привітали заступник голови облдержадміністрації Сергій Соловей, голова Диканської райдержадміністрації Любов Лелюк, голова районної ради Володимир Шкарбань.
Із неофіційних джерел нам удалося дізнатися, що на реставрацію тріумфальних воріт було витрачено близько мільйона гривень. Окрім реставрації самої пам’ятки архітектури, тут впорядкували довколишню територію, заасфальтували під’їзні майданчики. А навесні роботи планують продовжити – розбити зелені газони, підвести до них воду тощо.
Під час урочистостей Юрій Кішінець подарував фотокартини із зображенням оновленої тріумфальної арки усім, хто був причетний до цієї благородної справи. Була тут започаткована ще одна гарна традиція – відтепер молоді подружжя, котрі щойно стали на весільний рушник, проходитимуть під аркою – символом вічності й знаменних подій. Першим така нагода випала молодому подружжю Тетяні та Андрієві Матіюкам зі Стасів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.