Територіальні громади повинні стати господарями

Власне, в цьому фільмі порушено низку проблем. На даний час регіони, де проводиться активний видобуток вуглеводнів, є зоною екологічної катастрофи й суцільного фінансового зубожіння, адже ліквідовувати наслідки господарювання нафтогазових компаній доводиться за рахунок місцевих коштів. Хоча, за логікою, має бути навпаки. Активне використання земель представниками видобувної галузі мало б приносити в місцеві бюджети вагомі прибутки, а відтак достатньою мірою фінансувалися б і роботи з рекультивації земель, інші природозахисні заходи, а соціальна сфера регіонів не була б настільки зубожілою. Усі ці питання й обговорювали під час зібрання майже 160 народних обранців з Сумської, Полтавської, Чернігівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Харківської областей. Тема зборів «Соціально-економічні проблеми органів місцевого самоврядування, пов’язані з видобутком та переробкою вуглеводнів. Шляхи співробітництва з підприємствами нафтогазодобувної промисловості».
Про загальні аспекти спільної проблеми говорили на зібранні голова Сумської обласної ради В’ячеслав Шапошнік, заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Марченко, начальник аналітичного відділу Чернігівської обласної ради Сергій Фесенко, голова Охтирської районної ради Юрій Ситник.
Зокрема, Володимир Марченко підкреслив, що на Полтавщині видобувається 60 відсотків вуглеводнів від загальнодержавних об’ємів. Тоді як угоди, які укладає область із представниками видобувної галузі про відрахування коштів на розвиток соціальної сфери, впродовж останніх років не виконуються. Область мала б отримати близько 15 млн грн, натомість надійшло близько дев’яти. Більше того, навіть документи про наміри це зробити видобувники не підписали. Саме через це на одній із сесій обласної ради, підкреслив Володимир Марченко, не було прийняте рішення про погодження видачі ліцензій представникам нафтогазового комплексу. Як і представники інших областей, заступник голови Полтавської облради висловив згоду з тим, що в нашій державі має бути введена рентна плата за використання земель нафтогазодобувниками. «Велася мова про 25 відсотків, – зазначив Володимир Марченко. – Ми погоджуємося й на 10 чи навіть менше. Але, на жаль, нас не чують…»
На зборах порушувалися й проблеми охорони здоров’я в таких специфічних регіонах, і екологічні питання, наголошувалося на гостроті демографічних та соціальних  аспектів.
«Головне, чого не вдалося зробити й досі, – це загального наукового обгрунтування проблеми, а тому вона відчутна тільки на місцях», – наголосив у виступі народний депутат України Володимир Полохало. Він зазначив, що науковий аналіз впливу нафтогазодобувної сфери на навколишнє середовище – це перше, що необхідно зробити якнайшвидше, наступним кроком має стати внесення до бюджету 2009 року поправок із врахуванням рент. Не менш важливим є й стимулювання впровадження високих технологій у видобувній сфері. Пан Полохало також підкреслив, що для того, аби цей віз проблем бодай зрушив із місця, ті, для кого вони є болючими, повинні об’єднатися, має бути сучасне, здорове, цивілізоване лобіювання. «Тоді це буде не просто громада, а важливий суб’єкт впливу на процес», – підкреслив народний депутат.
Саме з такою метою й було створено Асоціацію органів місцевого самоврядування нафтогазодобувних районів – орган, який сприятиме вирішенню комплексу спільних питань районів різних областей України на загальнодержавному рівні.
Коментуючи цю подію, заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Марченко підкреслив, що вона є надзвичайно важливою для області. Про це свідчить хоча б те, що делегація від Полтавщини була найчисельнішою – на зборах були представники 9 районів області.
– Якщо вирішиться питання з рентою і регіони будуть насправді господарями землі, то очікується, що замість 15–16 мільйонів гривень, які були обіцяні за щорічними угодами і які виконувалися, в кращому випадку, на 60 відсотків, в область надходитиме близько 150 мільйонів гривень. Це доволі потужна інвестиція в розвиток Полтавщини, – сказав, зокрема, Володимир Олександрович.
Точку зору представників районних рад заступник голови Новосанжарської райради Борис Федоренко висловив так: «Введення ренти дозволило б спрямувати в розвиток соціальної сфери вдвічі більше коштів. На даний час у районі працюють чотири нафтогазових підприємства. І тільки одне з них, Полтавська газонафтова компанія, виконує фінансові зобов’язання перед місцевим бюджетом. Саме за виділені цим підприємством кошти ми нещодавно придбали для районної лікарні сучасне діагностичне обладнання».
На зборах також було прийнято резолюцію представників місцевих рад до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, в якій висловлені пропозиції: внесення зміни до законодавства, створення цільових фондів територіальних громад областей, районів, селищ і сіл та надання права територіальним громадам використовувати кошти на вирішення екологічних, соціальних проблем.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.