І знову недовіра…

За висловлення недовіри проголосувало 48 депутатів, 18 – проти. “Три фракції – Блок Юлії Тимошенко, Партії регіонів і “Нашої України” подали напередодні письмову пропозицію внести на сесію питання про недовіру” – повідомив “Новинам Полтавщини” депутат райради (голова фракції СПУ), заступник голови РДА Юрій Шніпенко з посиланням на прийняте рішення.
Загалом, за недовіру висловилися депутати райради від БЮТ, фракції “Наша Україна”, “Партії регіонів”, “Блоку Литвина” та фракції “Опозиційного блоку “Не Так”.
На думку депутатів, Володимир Паламаренко відмовляється співпрацювати з органами місцевого самоврядування, умисно посилює протистояння між гілками влади, що негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в районі. “Райдержадміністрацією протягом 2007 року не проводився системний аналіз і не здійснювалася належна координація діяльності зі службами району щодо сплати податків, страхових внесків, обліку і руху земель сільськогосподарського призначення” – йдеться, зокрема, в проекті рішення районної ради. А робоча група у складі депутатів встановила, що більше 6 тис. га ріллі району, яка оброблялася сільгосппідприємствами в 2007 році, не була обкладена фіксованим сільськогосподарським податком. Райдержадміністрацією не вживалися ефективні заходи щодо погашення більше 2 млн гривень заборгованості місцевим бюджетам по податку з доходів фізичних осіб. Володимир Паламаренко майже 2 місяці свідомо блокував роботу робочої групи, не надаючи необхідної інформації, наголошується в проекті рішення райради. “Коли доступ до такої інформації був наданий, робоча група і постійні комісії районної ради виявили цілий ряд суттєвих порушень і визнали роботу райдержадміністрації по забезпеченню виконання делегованих райрадою повноважень в частині видачі забудовникам архітектурно-планувальних завдань та технічних умов на проектування, будівництво, реконструкцію будинків і споруд, благоустрій територій та надання дозволу на проведення цих робіт незадовільною”, – сказано в проекті рішення.
На думку райради, райдержадміністрація не виконує делегованих радою повноважень, що стосуються інвестиційної діяльності на території району в галузі будівництва і промисловості, щодо координації місцевих землевпорядних органів, зокрема, досі не врегульовані земельні відносини на території Тарасівської і Великопавлівської сільських рад. На думку депутатів, Володимир Паламаренко не забезпечує належним чином відповідно до законодавства розвиток освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту, туризму. У Зіньківському районі працівники отримують зарплату, нижчу за прожитковий мінімум.
Своє рішення про недовіру депутати райради надіслали в Секретаріат Президента України та Кабінет Міністрів, облдержадміністрацію, облраду.
У роботі сесії взяли участь голова обласної ради Олександр Удовіченко та голова постійної комісії з питань бюджету, підприємництва та управління майном Володимир Гришко.
Заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Сергій Соловей сказав інформагентству “Новини Полтавщини”: “Раніше райрада взагалі позбавляла можливості район вирішити дуже багато соціально-економічних питань через незрозумілі дії депутатів”. Про рішення з приводу недовіри Володимиру Паламаренку облдержадміністрація буде робити висновки, коли отримає офіційний документ.
Нагадаємо, у грудні 2007 року було ухвалено аналогічне рішення більшістю депутатів: тоді 41 депутат проголосував за висловлення недовіри Володимиру Паламаренку, 24 були проти.
“Зоря Полтавщини” неодноразово розповідала про напружену ситуацію, що склалася у Зінькові. Через непрості відносини між депутатами райради і місцевим керівництвом виконавчої влади район давно “лихоманило”. Тут живе багато передплатників і читачів газети, й ми намагалися подавати інформацію з району об’єктивно, надаючи можливість висловитися різним сторонам. Нинішні події просимо прокоментувати насамперед голову Зіньківської районної ради та депутатів обласної ради, котрі представляють цей район.
Олександр Путря, голова Зіньківської районної ради:
– Вже практично рік відчувається напруженість у стосунках між депутатською більшістю районної ради, депутатами обласної ради і безпосередньо головою райдержадміністрації. Причиною конфлікту є ряд питань, у тому числі депутатських запитів, рекомендацій постійних комісій, які протягом тривалого часу не вирішувались. Попередня сесія 25 вересня не відбулася через те, що не зібралася необхідна кількість депутатів. Не прийшли тому, що з часу проведення попередньої сесії в червні (а загалом протистояння триває вже рік) ніяких зрушень немає. Хто правий, хто винний у цій ситуації – треба розібратися, вникнути. Я не кажу, щоб знімати когось з роботи, я кажу – розібратися треба. Зробити це виявив бажання лише голова обласної ради Олександр Васильович Удовіченко.
Обласна адміністрація особливої уваги цьому питанню не приділила, і за винятком розмов безпосереднього втручання в ситуацію не було. Я вважаю, що основною причиною конфлікту стало те, що голова райдержадміністрації не проявив ні зацікавленості, ні стурбованості ситуацією і не намагався налагодити контакт з депутатською більшістю в районній раді, що йому радила зробити обласна депутатська комісія. Позиція його така, наче нічого не сталося. Передувала внесенню цього питання на сесію заява, підписана п’ятьма фракціями про те, що для розрядки ситуації в районі треба повернутися до питання недовіри. Ця заява розглядалася на президії районної ради і за те, щоб внести питання про недовіру до порядку денного сесії, проголосували 12 із 14 присутніх членів президії. Після обговорення на сесії, де виступили всі бажаючі, відбулося таємне голосування. З 69 присутніх депутатів 48 висловились за прийняття рішення про недовіру. Це є юридичною підставою для Президента на звільнення голови райдержадміністрації. А яка буде реакція, побачимо.
Володимир Гришко, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном (фракція СПУ):
– Моя позиція така. Можна робити зауваження і тій, і іншій сторонам конфлікту. Та головна відповідальність – на райдержадміністрації, бо саме вона забезпечує взаємодію з органами самоврядування. А цього не зроблено. Дві третини депутатів за недовіру – це серйозно і говорить про те, що хтось іде “не в ногу”. Таке рішення прийняте як метод розв’язання конфлікту. Хоча Володимир Паламаренко – не гірший з керівників, і прогрес у нього був, але в нинішніх непростих умовах не зміг він виявити достатньої гнучкості, виваженості і налагодити співпрацю з депутатами. А без цього ефективне вирішення важливих для громади району питань неможливе.
Олег Кулініч, депутат обласної ради (фракція БЮТ):
– 17 жовтня за недовіру голові райдержадміністрації проголосували дві третини від загального складу ради. Це свідчення того, що він не зумів налагодити стосунки з депутатами, загострив ситуацію до того, що йому не довіряють 48 депутатів. Він не займається наповненням бюджету, створенням нових робочих місць, навіть розподіл субвенції не зміг проконтролювати. У результаті єдина школа в області виявилась не готовою до нинішнього навчального року – в Бірках, у Зіньківському районі. Депутатські комісії виявили, що багато об’єктів у районі працювали без дозвільних документів. З цього приводу зверталися в прокуратуру, та голова райдержадміністрації ніяких висновків не зробив. Багато інвесторів не реєструються в районі. Якби всі платили податки так, як це роблять, приміром, провідні підприємства району, зокрема, “Високе”, “Октан”, “Агро-Маяк”, то сума була б значною. Вистачало б і на освіту, і на лікарні. Якщо коротко, то рішення райради – результат недолугого адміністрування голови райдержадміністрації.
Андрій Козерод, депутат обласної ради (фрак
ція ПР):
– Вважаю, останні події в нашому районі показали: депутати районної ради були на правильному шляху, ініціюючи питання про недовіру голові райдержадміністрації. Тепер вже депутати від різних політичних сил підтримують це рішення. Вони об’єдналися заради зняття напруги і налагодження нормальної роботи в районі. Часи авторитарного керівництва минули, треба рахуватися з думкою громади. Депутати не збиралися на сесію, вимагаючи реакції обласної влади на події в районі. А її немає. Громада ж дивиться, як реагуватиме влада. Треба обласній владі краще вникати у ситуацію. Бо, крім Олександра Удовіченка, голови обласної ради, ніхто на обласному рівні цим питанням предметно не займався.
Володимир Паламаренко, голова Зіньківської райдержадміністрації:
– Рішення сесії про недовіру можна оскаржити в суді, оскільки не було звіту голови райдержадміністрації. Це – зведення рахунків з головою райдержадміністрації, який стояв на позиціях вирішення питань району в інтересах громади району, а не окремих депутатів. Підстав для висловлення мені недовіри, вважаю, немає. Бюджет виконується, є перевиконання, за останні три роки в обласному рейтингу район не пасе задніх. Є серйозні зрушення в сільському господарстві, ми виходимо в число кращих по валовому збору зернових. Постійно збільшується поголів’я корів. Добре виконується програма з енергозбереження. Тож юридичних підстав немає. Таке можливе лише в умовах недосконалого виборчого законодавства, коли районною радою фактично керують місцеві лідери політичних сил. Вони мають свої бізнесові інтереси, і тоді стає можливим те, що відбувається у нас.
Від редакції: Ми надали можливість висловити свою точку зору на сторінках “Зорі Полтавщини” безпосереднім і опосередкованим учасникам конфлікту. Читачі мають змогу дати власну оцінку зіньківському протистоянню і ще раз упевнитися в об’єктивності нашої газети.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.