Свято козацької Полтавщини

У Полтавському державному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка відбулася презентація книг з історії козацтва. Окрім українських козаків, у ній взяли участь представники Першого кінного полку Запорозької дивізії польського міста Перемишля. Науковому та студентському загалу було представлено "Генеральне слідство про маєтності Полтавського полку 1729–1730 років" та "Полтавщина козацька", видані коштом  обласного бюджету. Перша книга надійде до обласних та шкільних бібліотек, а другу – поширять між вищими навчальними закладами Полтавщини, – розповів начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Олег Пустовгар.
"Переконаний, козацтво не повинно просто ходити собі в шароварах із шаблею, ніби "потішний полк", воно має бути сучасною, креативною організацією, стояти на захисті всього українського в Україні", – наголошував, виступаючи перед присутніми, заступник голови облдержадміністрації, голова Ради українського козацтва в Полтавській області Сергій Соловей.
Книгу "Генеральне слідство про маєтності Полтавського полку 1729–1730 років" упорядкував наш земляк, відомий український історик-архівіст, лауреат премії Національної академії наук України імені М.С. Грушевського, автор і редактор численних наукових праць Іван Бутич. Автор книги "Полтавщина козацька" – заступник директора Полтавського обласного краєзнавчого музею Володимир Мокляк.
Того ж дня у педуніверситеті презентували і двотомний навчальний посібник "Українське козацтво: соціально-історичний нарис", підготовлений викладачами університету – доктором історичних наук Петром Кравченком та кандидатом історичних наук Іриною Діптан.
***
У Кременчуці представники козацького руху побували на урочистій літургії у Свято-Миколаївському соборі. Потім поклали квіти до пам'ятника козакам, які загинули в Куруківській битві у 1625 році.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.