Хазяйновиті сусіди

ПСП “Високе” в однойменному селі – це трудовий колектив сумлінних і працьовитих людей, більшість з яких зайнята в двох основних галузях – тваринництві й рослинництві. “У тваринництві ми взяли курс на виробництво молока та яловичого м’яса. До початку 2009 року плануємо довести поголів’я молочного стада до 300 фуражних корів. А загалом наша кормова база дає змогу утримувати 350 корів, – відзначає директор господарства Володимир Галич. – Орієнтуючись на потужні агроформування, поставили собі завдання довести рівень надоїв до 3600 кг молока від корови щороку. Можна було б тримати і більше молочне стадо, й обробляти площі є чим, але не вистачає землі. Господарство і село розглядаємо в єдиному комплексі. Зарплата й усі платежі в нас – без затримок. Одна з проблем, вирішення якої залежить не від нас, – місцеві дороги. Якщо отримаємо в цьому році хоча б такий прибуток, як торік, виділимо кошти, щоб засипати ями. Та все ж дорога
до Високого погана. З цим пов’язана інша проблема – транспортне сполучення з райцентром. Бажаючі їздити є. Якщо транспорт курсуватиме постійно, без пасажирів не залишиться. Якщо пустити автобус через Тарасівку, Удовиченки, Високе двічі на тиждень, то рейс буде вигідний, можу й економічні розрахунки зробити. Потрібний лише контроль з боку того, хто возитиме. Коли щось трапляється, скажімо, в лікарню треба комусь поїхати, я даю машину, але ж щодня це накладно для господарства, відстань до Зінькова – 22 кілометри. Тому це питання залишається відкритим… Щодо інших наших соціальних клопотів, то районна адміністрація допомогла з реконструкцією сільської котельні, тож минулої зими проблем із опаленням громадських приміщень не було. Господарство утримує футбольну команду “Зоря”, маємо огороджений впорядкований стадіон. Працюють у нас млин, олійниця, їдальня. ФАП опалюється твердим паливом, яке господарство виділяє безплатно”.
Працівники агрофірми “Перемога”, що в сусідніх Удовиченках, обробляють 2600 гектарів землі, вирощуючи переважно зернові культури, гречку, просо, соняшник, кукурудзу. “Традиційно займаємось тваринництвом, утримуючи 320 дійних корів, загальне поголів’я ВРХ зараз налічує близько 900 тварин, свиней – понад 200, – говорить директор і засновник ПОСП “Перемога” Михайло Силка. – Чільне місце відводиться розведенню гусей, яких у нас понад дві тисячі, та курей. Маємо також пасіку. Намагаємося дбати про соціальну сферу села. Допомога школі й дитсадку, який з цього року переданий до сільської ради, підвезення учнів – це звичні для нас речі. Обробіток городів, проведення свят, поховання жителів сільської ради тощо – в усіх випадках люди мають підтримку”. Те, що агрофірма допомагає у вирішенні всіх життєвих питань, є найбільшим роботодавцем та наповнювачем місцевого бюджету, відзначив і сільський голова Удовиченків Сергій Павленко.
– Це господарство зберегло ту саму структуру виробництва, яка була при КСП і при колгоспах, – додає голова райдержадміністрації Володимир Паламаренко. – Зараз небагато господарств, які утримують одночасно і ВРХ (в тому числі маточне поголів’я), і птицю, переважно орієнтуються на щось одне.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.