Польський досвід для полтавських аграріїв

Найбільше полтавців зацікавила Агенція нерухомого сільськогосподарського майна, яка безпосередньо опікується земельними питаннями. Депутати відвідали кілька агропідприємств, зустрілися з міністром сільського господарства республіки, воєводою Мазовецького воєводства, спілкувалися з польськими аграріями.
Враженнями від поїздки заступник голови облради Володимир Марченко, депутати Тетяна Корост, Григорій Безрук і Олексій Постніков поділилися за “круглим столом” із колегами з профільної комісії обласної ради, фахівцями обласних галузевих управлінь, головами постійних комісій районних рад із аграрних питань та журналістами.
– У Польщі було домовлено, що представники Агенції в поточному році приїдуть на Полтавщину, де проведуть ряд семінарів із фахівцями з питань, пов’язаних із земельною реформою, – розповів Володимир Марченко. – Найголовніше з того, що ми побачили, – як держава взяла під свій контроль реформування земельних відносин, чітко, прозоро і професійно забезпечила передачу в оренду чи продаж землі сільгоспвиробникам. Держава здійснює постійний контроль за ефективним використанням землі.
75% земель сільськогосподарського призначення у Польщі ніколи не знали колективізації, їх обробляли дрібні господарі, розповідали депутати. Інші 25% земель – а це більш як 4 мільйони гектарів – були у віданні колишніх радгоспів. Разом із майном держава передала їх Агенції нерухомого сільськогосподарського майна, яку наділила повноваженнями продавати земельні ділянки винятково на аукціонах або надавати їх в оренду. У державну власність з балансу радгоспів було передано також квартири, переробні й пивоварні фабрики, готелі тощо. Діє Агенція дуже ефективно. Відтак і землю, і майно поляки зуміли зберегти. Шляхи розподілу нині – викуп, оренда, передача в державну власність, церковним громадам тощо. Агропідприємства, що створені на місці радгоспів, невеликі – обробляють не більше 500 гектарів. Тож сільське господарство переважно є дрібнотоварним. Які культури і де вирощувати, яких сільськогосподарських тварин розводити і куди продавати – погоджують зі структурами Євросоюзу. Дуже велика конкуренція з членами цієї організації, які вступили до неї раніше, економічно краще розвиненими країнами. Господарства у Польщі рентабельні, оскільки обсяги виробництва, якість продукції та її збут визначаються заздалегідь.
У сусідній країні пристойний рівень середньої заробітної плати у сільському господарстві, низький відсоток безробіття, солідні дотації з Євросоюзу на розвиток соціальної інфраструктури у сільській місцевості. Цікаво, що коли сім’я не спроможна обробляти свою земельну ділянку, то може обміняти землю на гарантоване пенсійне забезпечення. Бажаючим відкрити власний бізнес на селі надається безповоротний кредит за умови, що справу буде розпочато в своїй місцевості. Держава частково “потіснила” олігархів, створивши середній клас, до якого належить більшість населення. Кордони там відкриті, молодь їде працювати в інші держави, тому теж існує проблема молодих кадрів сільгосппрофесій.
У Польщі, розповідали члени делегації, українців зустрічали щиро і доброзичливо, показували досягнення, ділилися проблемами. У поляків є чому повчитися, однак наше сільське господарство має свої особливості, тому копіювати польську земельну реформу в Україні не потрібно. Тут є потужні й успішні підприємства з новою технікою, сучасними технологіями, у Польщу вже продають ріпак, цукровий буряк, гідно конкуруючи з іноземними виробниками.
Своїми думками з обговорюваного питання поділилися також заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Володимир Андрієнко, начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень, начальник обласного головного управління земельних ресурсів Григорій Шарий, інші фахівці.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.