І в вас, і в нас хай буде гаразд

Привітати громаду зі святом, а це ще й День визволення села від фашистських загарбників, завітали заступник голови обласної ради Петро Ворона, голова райдержадміністрації Микола Чепа, голова райради Володимир Козина, голова обласної організації ветеранів війни Іван Лантух, автор книги “Історія села Круподеринці” Микола Лахижа.
У доволі обширній програмі святкових заходів – конкурси на кращий двір, кращу клумбу, кращу композицію із квітів “Квіти – визволителям”, виїзна торгівля, розіграші лотереї, спортивні ігри, дитячі розваги, концерт черкаського ансамблю “Росава”, святковий салют і дискотека.
Кращими дворами визнано обійстя В.В.Подолянка, В.Я.Маліченка, С.В.Колюченка. Лідерами в різних вікових групах, які створили найкращі квіткові композиції, стали дев’ятикласники, семикласники та першокласники місцевої ЗОШ. До речі, всіх переможців нагороджено цінними призами. Що ж до трудових колективів, то найкраще квітковим дизайном володіють працівники молочнотоварної ферми (керівник – Віктор Діденко), на другому місці – дільнична лікарня (головний лікар – Григорій Ворона), третіми стали працівники тракторної бригади (керівник – Олег Ковтун).
А в конкурсі клумб перемогу святкували фахівці Круподеринської лікарні, свинотоварної ферми та аптеки.
Цінними подарунками в День села також відзначено подружню пару, яка брала шлюб минулими вихідними, п’ятеро сімей, в яких народилися немовлята, пенсіонерів, котрі щойно пішли на заслужений відпочинок.
Круподеринці – такий собі мальовничий куточок, віддалений від центру цивілізації. Мабуть, саме віддаленість району від обласного, а села від районного центру й спонукала місцеву громаду до активних дій щодо наведення порядку та територіального благоустрою. Запорукою цього є тісна співпраця та взаємодопомога між сільською радою і СТОВ “АФ “Дружба”, яке очолює досвідчений керівник, мудрий господар, депутат обласної ради Григорій Безрук, вважає Круподеринський сільський голова Валерій Житинський:
– Ми звикли до того, що всі проблеми потрібно вирішувати самотужки. Приміром, на початку двотисячних років у селі розпочалися крадіжки, тоді ми створили добровільну народну дружину (ДНД), зареєстрували її в обласному управлінні внутрішніх справ і розпочали чергування по селу групи з трьох осіб, з машиною і радіостанцією. ДНД ось уже 5 років перебуває на утриманні агрофірми “Дружба”. В її складі – 74 особи. Нічні об’їзди села дали свої результати, кількох злодіїв ми впіймали. Зараз маємо спокійну ситуацію, крадіжки припинилися, але все одно нічний патруль у селі діє, – продовжує розповідь Валерій Васильович.
Допомагає місцеве господарство й освітнім закладам, школі та дитсадку. На його утриманні й будинок ветеранів та медичне містечко. Ні, я не обмовилась, саме містечко. Адже лікарня у Круподеринцях була споруджена ще в 1903 році на кошти місцевої пані Софії Забіли, яка свого часу й лікаря з місцевих селян вивчила. З часом тут добудували амбулаторію, а три роки тому в лікарні зробили євроремонт. У 2005 році виконано ремонт і в сільському Будинку культури, де діють сільський хор та духовий оркестр. Останній у цьому році зайняв ІІ місце в обласному марш-параді духових оркестрів. Працює тут і музичний клас, де навчають грі на баяні, а його керівник – теж на утриманні агрофірми. На належному рівні й спорт, місцева футбольна команда “Дружба” торік виборола кубок і суперкубок району.
Ось так, власними зусиллями, дбають тут не лише про соціальну, а й про духовну сферу села, історію якого свято поважають, а для наочності мають ще й музей історії Круподеринців.
Повна газифікація, водогін, нічне освітлення вулиць – це те, без чого круподеринчани вже й не уявляють свого села, яке зайняло ІІ місце у всеукраїнському конкурсі “Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку”. А в перспективі – будівництво церкви.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.