Юлія Тимошенко: “Хочу показати країні й світу, що нинішній уряд здатен працювати чесно

Ця красива десятиповерхівка зведена в рамках програми будівництва доступного житла, за новітніми технологіями, з використанням місцевих можливостей. За словами Прем'єр-міністра, вона приїхала на щойно зведений об'єкт з тим, щоб переконатися в результативності дій уряду спільно з міською владою щодо реалізації цієї надзвичайно важливої для держави програми. Юлія Тимошенко оглянула новобудову, поспілкувалася з новоселами, висловила задоволення з приводу темпів та якості робіт. Вона подякувала міському голові Андрію Матковському за активність й ініціативу в реалізації програми будівництва доступного житла, щиро й тепло привітала новоселів 100-квартирного будинку. Того дня 45 сімей одержали квартири "під ключ" за ціною 2 314 гривень за кв. м (повна вартість – 3 320 гривень за кв. м). Серед новоселів – співробітники міліції, бібліотекарі, вчителі. Дехто перебував у квартирній черзі більше 25 років.
Наступним об'єктом, який оглянули поважні гості, стала адміністративна будівля Полтавського міського управління ГУ МВС України в Полтавській області (вул. Сковороди, 2-б). Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, голова обласної ради Олександр Удовіченко, Полтавський міський голова Андрій Матковський привітали полтавських правоохоронців з новобудовою. Потреба в приміщенні для полтавської міліції була досить гострою впродовж тривалого часу. Донедавна служби міського управління розташовувалися у різних місцях Полтави. Зрозуміло, що це додавало складнощів у роботі. Місце під забудову нового чотириповерхового приміщення було виділено на території колишнього зенітно-ракетного училища, у центрі Полтави. Загальна площа будівлі – 5 184 квадратних метри – уп'ятеро більша за старе приміщення.
Чотириповерхова будівля налічує 138 кабінетів для 15 служб. Тут планується організувати робочі місця для більш ніж 170 співробітників. Прикметно, що за період з 2005 по 2008 рік роботи з реконструкції адміністративного будинку профінансовано з бюджету міста на суму 5 мільйонів 625 тисяч гривень. Для забезпечення роботи управління міська влада презентувала шість автотранспортних засобів та сім одиниць комп'ютерної техніки, придбаних за рахунок коштів міської програми боротьби зі злочинністю.
Під час урочистостей з нагоди відкриття нового приміщення Полтавського міського управління ГУ МВС України в Полтавській області Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко зазначила, що цей будинок є найкращою адміністративною спорудою в Україні й має слугувати прикладом для спорудження подібних по всій країні.
Того ж дня у Полтаві було відкрито другий корпус адміністративного будинку ГУ МВС України в Полтавській області по вулиці Пушкіна. Це будівництво тривало з 1998 року. І ось нарешті Полтава має ще одне сучасне приміщення, яке відповідає найвищим стандартам. Згідно з планом на другому поверсі розташований великий спортзал – для ігор у волейбол, гандбол, футбол, баскетбол, теніс. Тут же – тренажерний зал, кімнати для спортивних суддів, тренерські, медичний пункт, великий сучасний конференц-зал на 300 місць, а також робочі кабінети відділу зв'язків з громадськістю та відділу інформаційних технологій. Виділене приміщення і для видачі довідок про наявність чи відсутність судимостей.
Під час урочистостей Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вручила шістьом родинам правоохоронців ордери на квартири в новозбудованому житловому будинку за адресою: вул. Ватутіна, 36/11. Представники служби дільничних одержали ключі від 18 авто, а відділу медичного забезпечення ГУ МВС України в Полтавській області було вручено сучасне медичне обладнання. Також міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вручив  полтавцям відзнаки МВС за сприяння у роботі органам внутрішніх справ.
***
Відбулася прес-конференція Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Вона поділилася своїми враженнями від робочої поїздки на Полтавщину, окреслила власне бачення політичної, економічної і соціальної ситуації в Україні та шляхи її поліпшення.
– У Полтаві ми відкрили багатоквартирний будинок, який побудовано за найвищими стандартами. Так мусить бути зведено усе житло в Україні, – наголошувала Юлія Тимошенко. – Це будинок із квартирами, зданими “під ключ”. Разом із тим таке будівництво – експериментальне. Спільно із міською владою ми продемонстрували, що сьогодні можна звести будинок, втричі дешевший, ніж зазвичай. Так, житло у центрі Полтави коштує понад 6 тисяч гривень за квадратний метр, а ця новобудова – 2 314 гривень. Слід врахувати й те, що квартири у центрі продаються практично з голими стінами. Який секрет даного будівництва? По-перше, міська рада повністю взяла під контроль цю справу і не допустила жодних поборів і хабарництва, зайвої бюрократії під час ведення будівництва. По-друге, будівельники застосовували передові технології, і все, чим оздоблено будинок, вироблено на Полтавщині. Третій фактор здешевлення – відсутність посередників між міською владою і генеральним підрядником. Ось таким чином ми й отримали позитивний результат. Тож саме у Полтаві запроваджено пілотний проект доступного житла. Хочу нагадати, що наша команда йшла на вибори з програмою іпотечного кредитування без першого 30-відсоткового внеску для всіх родин в Україні, а не вибірково. Ми хотіли його започаткувати ще з середини літа, коли було внесено зміни до бюджету, але парламент через політичні мотиви, на жаль, заблокував вирішення цього питання. Сподіваємося, що коли буде створено нову коаліцію, на наступний рік ми зможемо прийняти бюджет із потужним іпотечним кредитуванням – від 8 до 10 мільярдів гривень. І, думаю, полтавський досвід незабаром застосуємо й у інших регіонах. Якщо ми це зробимо, то черги на житло, в яких люди стояли по 25 років, суттєво скоротяться.
Загалом на прикладі зданих об'є
ктів ми переконалися, що нарешті в нашій країні здатні не лише латати дірки, доводячи до ладу довгобуди, а й зводити прекрасні сучасні будівлі.
І дуже приємно, що Полтава так урочисто зустрічає свій День міста. Обіцяю, що уряд разом із міською владою такі темпи триматиме й надалі. Хочу, щоб ви відчували себе щасливими, а ми, попри всі перешкоди й хаос у політиці, які, на жаль, створюються свідомо, цей шлях проходили впевнено і мали позитивний результат.
На прес-конференції Юлія Тимошенко відповіла на запитання представників регіональних і всеукраїнських ЗМІ.
– Юліє Володимирівно, з'явилася інформація, що найближчим часом ви плануєте провести переговори з Росією з приводу торговельно-економічного співробітництва.
– Так, я планую провести переговори з російським керівництвом стосовно укладення довгострокової стратегічної угоди щодо забезпечення України природним газом. Це те, що нині назріло, й у нас практично немає часу для переговорного процесу. Я сподіваюся, у найближчі тижні дане питання ми зможемо обговорити із російською владою та підписати відповідні угоди. Адже не хочеться, щоб кожен грудень ставав місяцем стихійного лиха по нестачі газу в Україні.
– На Полтавщині понад 1 тисячу 100 газових і нафтових свердловин. Половина з них – "іменні". Чи може ваш уряд сприяти оприлюдненню імен власників ліцензій, як юридичних, так і фізичних осіб. Щоб вони були зареєстровані, й місцевий бюджет отримував кошти. Думаю, у вас тут "іменних" свердловин немає, і ви зможете це зробити.
– У мене взагалі ніде немає свого бізнесу. Від цього я щаслива, бо можу спокійно займатися політикою. На наступний рік завдяки боротьбі з тіньовими схемами до видаткової частини бюджету ми зможемо додати 100 мільярдів гривень. А це – додаткова третина бюджету, яку ми витратимо достойно. У тому числі на доступне житло, на постійне підвищення пенсій і зарплат. Ми працюємо у цьому напрямку. І я, безумовно, дам завдання НАК "Нафтогаз", міністерствам палива й енергетики та екології й природних ресурсів, щоб вони надрукували прізвища всіх власників с
вердловин, а інколи і цілих родовищ. Я була однією з перших, хто публічно розповів, як в Україні було вкрадено шельф Чорного моря із стратегічним запасом природного газу. І ми повернули його країні. Маю намір продовжити цей шлях і показати Україні й світу, що нинішній уряд здатен працювати чесно. Кримінальні бізнесмени швидко купують високопосадовців. Але зі мною їм буде не просто. І хай не сподіваються, що ми кинемо все й, образившись на когось, підемо з влади. Навпаки, почату справу доведемо до логічного завершення.
– У Полтаві склалася доволі критична ситуація з обласною бібліотекою для дітей, яка тягнеться вже кілька років. Нещодавно ж звідти почали вивозити книжки. Як вирішуватиметься питання з цим закладом?
– Ця полтавська проблема докотилася і до парламенту, і до уряду. Таку ганьбу в Україні не часто побачиш, коли бібліотечне приміщення дісталося тим, хто може купити суди і будь-яких чиновників місцевого рівня. Я хочу від імені уряду окремо звернутися до Верховного Суду, щоб цю справу вони розглянули сумлінніше, аби повернути бібліотечне приміщення у власність міста.
– Представник Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що його політична сила виступає за обрання нового спікера. БЮТ підтримає кандидатуру ПР чи висуватиме власну? Як взагалі ставитеся до цієї пропозиції?
– Передусім будь-яка ситуація в парламенті, у тому числі й вибори Голови Верховної Ради, вирішуватиметься тільки після того, як завершиться процес формування коаліції. Тому що на сьогодні демократична коаліція, на жаль, повністю розвалена. І я хочу це питання чітко поставити з голови на ноги. Тому що ні уряд, ні політична сила, яку я очолюю, не виходили з демократичної коаліції. Я і моя команда не допустимо, щоб кожні півроку в країні були дострокові вибори, адже це хаос і повна руйнація. Якщо ж Президент разом із половиною своєї фракції не повернеться до демократичної коаліції, то ми не будемо разом із країною загнаними у глухий кут, а шукатимемо інші формати коаліції, які дадуть можливість державі працювати й очікувати на добрі, позитивні, якісні зміни. Але щоразу кидати країну в хаос ми не дозволимо.
***
За участю Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відбулося й розширене засідання виїзної колегії Міністерства внутрішніх справ України. "Ми не маємо на меті винятково критикувати, ми хочемо стати вашими партнерами в протистоянні корупції, хабарництву, поширенню наркоманії", – зазначила Юлія Тимошенко під час виступу. Вона відзначила також успіхи української міліції в боротьбі з незаконним обігом наркотиків, підкресливши при цьому, що, приміром, проблему "трамадольного обігу" не можна вважати вирішеною повною мірою. Так, завдяки зусиллям правоохоронців вдалося перевести в законне, контрольоване русло продаж цих ліків. Але ж і досі трамадолу в нашій державі виробляється в кілька разів більше від потреби. А це означає, що робота міліції в даному напрямку ще не закінчена. Прем'єр-міністр переконана, що необхідно викрити й оприлюднити імена тих високопосадовців, які "кришують" цю чорну справу. Те ж саме стосується й хабарництва: "Треба, аби народ знав хабарників-високопосадовців. У викритті цієї категорії хабарників мій уряд буде всіляко сприяти міліції", – підкреслила Юлія Тимошенко. Вона також висловила переконання в тому, що структура МВС повинна мати змогу доводити до логічного кінця порушені кримінальні справи, спрямовуючи їх безпосередньо до суду. "Такі справи не повинні проходити "фільтрації" в інших структурах. Адже часто буває, що робота міліції фактично зводиться нанівець, коли практично доведену до логічного кінця справу в прокуратурі просто закривають". Юлія Тимошенко наголосила, що цю позицію вона відстоюватиме принципово. Прем'єр-міністр запропонувала також створити спеціальну робочу групу при МВС, включивши до неї й представників із регіонів, з тим, аби скласти спільний план дій щодо розробки законодавчої бази задля ефективнішої діяльності української міліції.
У виступі міністра внутрішніх справ йшлося про те, що головним напрямком в роботі міліції є не тільки боротьба зі злом в суспільстві, а й протистояння негативним проявам у системі МВС. Юрій Луценко зазначив, що це є принциповим, і оприлюднив такі дані: за нинішній рік до відповідальності притягнуто чотири тисячі міліціонерів, звільнено за негативними мотивами 343. Він також окреслив головні проблеми, від яких потерпає міліція в повсякденній роботі. Зокрема, чи не найгострішою з них є дія закону, який забороняє порушувати кримінальну справу у випадку, якщо сума збитків складає менше 700 гривень, нинішнього прожиткового мінімуму. "Незабаром, з ростом рівня цього мінімуму, ця сума збільшиться до тисячі гривень. Але чи такий закон – на користь справі? Навпаки! Це фактично сприяє безкарності, адже нерідко залишаються на свободі навіть ті зловмисники, які були спіймані на гарячому". Міністр внутрішніх справ переконаний, що така ситуація неприпустима.
Юрій Луценко також повідомив, що він спрямовує зусилля на підвищення іміджу української міліції. Одним із кроків до цього є й те, що заробітна плата міліціонерів має зрости на 34 відсотки.
Під час колегії Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко вручили відзнаки Кабінету Міністрів та МВС працівникам міліції. Зокрема, начальнику ГУ МВС України в Полтавській області Михайлу Цимбалюку було вручено відзнаку МВС.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.