Микола Гоголь повертається в Миргород… у граніті

З того часу минуло багато років, але сила художньої правди генія літератури й сьогодні хвилює не тільки миргородців, а й численних гостей міста-курорту. За доброю традицією день визволення Миргородщини від німецько-фашистських загарбників тут відзначають і як День міста. Так було й нинішньої осені.
Майже весь день не вщухав дощ, але люди з парасольками і квітами йшли і йшли до Вічного вогню у парку Слави. Міська рада і громадськість достойно шанували живих і пам'ять про полеглих фронтовиків Великої Вітчизняної війни.
У славній історії майже тисячолітнього козацького Миргорода цей вересневий день залишить про себе добру пам'ять ще й тому, що в центрі міста на березі справді "дивовижної калюжі" з красенями-лебедями та розлогими вербовими вітами, які, нахилившись над водою, вартують її красу, на п'єдесталі з червоного граніту на увесь зріст постав сам Микола Васильович Гоголь.
Майстерністю авторів пам'ятника, полтавських скульпторів Дмитра Коршунова, Сергія Голуба та миргородського архітектора Сергія Руських, письменник вдивляється у чепурну, по-сучасному забудовану і благоустроєну вулицю його імені. Це одна з тих вулиць, на якій колись, пригадуєте, "кожна баба йшла викидати те, що їй не потрібно". А в переддень відкриття пам'ятника міський голова Олександр Паутов привіз із Києва підписану Прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко Почесну грамоту за перше місце з благоустрою серед міст із населенням до 50 тисяч чоловік. Самодіяльні митці влаштували цікаве театралізоване дійство гоголівських героїв.
Під урочисту мелодію Гімну України честь відкрити пам'ятник великому патріоту рідного краю Миколі Гоголю було надано голові облдержадміністрації Валерію Асадчеву та міському голові Миргорода Олександру Паутову.
З непересічною подією в культурному житті міста-курорту, Полтавщини, а зрештою – і всієї України миргородців сердечно привітали заступник голови обласної ради Петро Ворона, другий секретар Посольства Російської Федерації в Україні Едуард Вертьянов, уродженець Миргорода, президент спостережної ради ЗАТ "Державний гірничодобувний та каменеобробний комбінат" Анатолій Повзик, заслужений художник України Віктор Брикулець. Поетеса Наталія Харасайло читала вірші, присвячені славному землякові.
Символічно, що саме у гоголівському Миргороді у ці дні проходив започаткований міською радою за підтримки ЗАТ "Миргородкурорт" уже традиційний фестиваль "Осіннє рандеву". Учасниками урочистостей були голова райдержадміністрації Леонід Яринич, працівники одного з кращих у Миргороді санаторію імені М.В.Гоголя, викладачі та студенти керамічного технікуму імені М.В.Гоголя, працівники громадських організацій міста і району.
Для представників засобів масової інформації в ошатному залі бібліотеки курорту "Миргород" було влаштовано прес-конференцію. На запитання журналістів з Києва, Полтави, Донецька, Рівного, Запоріжжя, Дніпропетровська та інших міст України відповідали Валерій Асадчев і Едуард Вертьянов. Йшлося про те, що відкриття пам'ятника стало лише першим кроком відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя. Попереду нові культурно-мистецькі заходи у Полтаві, Шишацькому районі, Великих Сорочинцях. Миргородцям додалося гордості від того, що їхнє місто-курорт уже сьогодні є одним із найпривабливіших центрів на популярному туристичному маршруті по гоголівських місцях.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.