Уродило рясно і буряків, і проблем

За добу цукрозаводи області можуть переробити близько 38 тис. т солодких коренів.
Про проблеми й здобутки буряковиробників та цукрової галузі в цілому йшлося на обласному семінарі, який відбувся на базі СТОВ “Орданівка” Диканського району.
– Нинішнього року полтавський аграрний сектор зробив серйозний крок уперед у галузі рослинництва, особливо він помітний у зерно- та буряковиробництві. Ми виростили хороший урожай цукрових буряків, тепер треба, застосовуючи сучасні методи, своєчасно зібрати та вивезти солодкі корені з поля. Закінчено реконструкцію Лохвицького цукрозаводу, практично всі заводи готові до переробки цукристих, – зазначив, відкриваючи роботу семінару, голова  облдержадміністрації Валерій Асадчев. – Чи не найбільшою проблемою сьогодні є ціна на сільськогосподарську продукцію, яка штучно стримується центральними органами влади.
Сільгосппідприємство “Орданівка”, яке вже шостий рік входить до агропромислового холдингу “Астарта-Київ”, господарює більш як на 7 тис. га орних земель і має розвинену тваринницьку галузь. Значну увагу тут приділяють соціальній сфері.
4 вересня в СТОВ “Орданівка” розпочали збирання цукрових буряків, під які відведено майже 2 тис. га. Солодкі корені, які дають урожай більш як по 600 ц/га при цукристості 17%, з поля вивозять на Яреськівський цукрозавод, розповів керівник господарства Віктор Цьова. Cільгосппідприємство повністю готове до сівби озимих культур, до чого приступлять відразу, щойно пройдуть дощі.
Учасники обласного семінару побували на буряковому полі, де механізатори двома комплексами потужної техніки копали цукристі, та ознайомилися з підготовкою грунту під цукрові буряки з паралельним внесенням мінеральних добрив на 10–12-сантиметрову глибину. Особлива увага присутніх зверталася на необхідність залишати на полі подрібнені пожнивні рештки й у жодному разі їх не спалювати.
На тому, що комплекс осінньо-польових робіт, який уже фактично стартував, набагато складніший від збирання ранніх зернових культур, наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко.
– Стабільність Диканського району далеко не в останню чергу визначається роботою аграрного комплексу, який становить третину економічного потенціалу краю, – зазначила голова райдержадміністрації Любов Лелюк.
На глобальних проблемах цукрової галузі акцентував увагу присутніх голова асоціації “Полтавацукор” Євген Золотарьов. У їх числі – нестабільна ситуація з ціною на газ, низька закупівельна ціна на вітчизняний цукор і необхідність збільшення квоти на “біле золото” для полтавських цукрозаводів. Євген Золотарьов закликав аграріїв проявити патріотизм і не вивозити цукросировину за межі нашої області.
– Уже зараз укладено 106 договорів на переробку 2,7 мільйона тонн цукрових буряків, – зазначив начальник інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації Михайло Коросташов. Він також застеріг аграріїв від вивезення солодких коренів до цукрозаводів інших областей, нагадавши сумний досвід попередніх років, коли, здавши цукристі на переробку в Харківську область, деякі полтавські буряковиробники ще й до цього часу чекають розрахунку за здану сировину. Михайло Коросташов також наголосив на невідповідності потрібним стандартам лабораторного обладнання на деяких полтавських бурякоприймальних пунктах та відсутності графіків збирання солодких коренів у окремих сільгосппідприємствах.
Цукрозаводи, що входять до холдингу “Астарта-Київ”, планують закуповувати цукросировину за ціною понад 200 гривень за тонну, але в кожному конкретному випадку це вирішуватиметься індивідуально, поінформував генеральний директор ТОВ АПО “Цукровик Полтавщини” В’ячеслав Білаш. Буде збережено й давальницьку схему переробки цукристих. До того ж розрахунок відбуватиметься паралельно з прийманням сировини, а з населенням – день у день. Щодо підвищення конкурентоспроможності вітчизняного цукру, то, за словами В’ячеслава Білаша, тут є два головних напрямки – зменшення енергоємності цукрозаводів, що здешевить “біле золото”, і підвищення якості самого цукру.
Про тривожну ситуацію на вітчизняному цукроринку поінформував керівник асоціації “Укрцукор” Петро Борисюк: “На жаль, ми не впливаємо на формування ринку цукру й на те, куди він “іде”. Він також зазначив, що в Естонії та Угорщині, де не зуміли захистити свого товаровиробника, цукрозаводи вже закрито, а вартість цукру там сягає 10 гривень за кілограм. Чимало цукрозаводів цьогоріч не працюватимуть і в Україні. Водночас подані до Верховної Ради пропозиції щодо поліпшення ситуації на вітчизняному ринку цукру ще не розглядалися, наголосив Петро Борисюк.
Підбиваючи підсумки семінару, заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко зазначив, що комплекс осінньо-польових робіт стартував організовано і від аграріїв потрібна продумана перспективна робота.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.