Брати наші менші…

Господарі собаки швидко повернули його на подвір’я. А ось допомогти хлопцеві, який постраждав, навіть і не подумали. На щастя, рана в нього виявилася неглибокою. І, як з’ясувалося наступного дня, коли потерпілий разом із дільничним інспектором міліції все ж зустрівся з господарями тварини, собаку було прищеплено від сказу. Отже, студент відбувся, можна сказати, легко.
Проте, на жаль, подібних випадків у Полтаві трапляється чимало. За даними міського управління ветеринарної медицини, з початку року 428 полтавців покусали собаки,  35% “чотирилапих агресорів” – бездоглядні тварини.
Як відомо, існують правила утримання котів і собак, згідно з якими в квартирі, де проживає одна сім’я, дозволяється тримати не більше одного кота й одного собаки. Їх слід обов’язково зареєструвати в ГЖЕД за місцем проживання. При первинній реєстрації власникам тварин видаються реєстраційні посвідчення, а домашні улюбленці нумеруються.
На жаль, ці правила часто ігноруються як самими власниками, так і житлово-комунальними установами. Працівникам міліції Ленінського району Полтави і міського управління ветеринарної медицини випало немало клопотів із мешканцями однієї двокімнатної квартири по вулиці Головка в мікрорайоні Левада – матір’ю і донькою, котрі утримували 12 котів і 15 собак! Можна уявити собі, як це дошкуляє сусідам. Вони писали з цього приводу скарги в різні інстанції, проте цей “гуртожиток” для тварин й досі існує.
А хіба всіма власниками дотримуються вимоги виводити собак на вулицю на короткому повідку і в наморднику, вигулювати їх у місцях, спеціально для цього відведених?! Насправді ж нерідко бачиш собаку без повідка і намордника, який бігає в парку або біля майданчика, де гуляють діти… Від цього порушення до біди – один крок.
У кожного з нас залишився в пам’яті сюжет, показаний нещодавно одним з вітчизняних телеканалів, коли в столиці на дитину накинувся собака бійцівської породи. При цьому господар тварини хутко зник…
Фізична травма, завдана дитині укусом собаки, з часом загоюється. А от психічна може залишитися на все життя.

Хворобу легше попередити, ніж
лікувати

найбільшу небезпеку для людини становлять так звані бездоглядні, бродячі тварини. Ймовірність захворювання після  їхнього укусу значно більша. На щастя, в нашій області летальних випадків від сказу останнім часом не зареєстровано. А ось факти зараження на цю небезпечну хворобу серед тварин є.
– Сказ викликається специфічним вірусом, що вражає центральну і периферичну нервову систему, переносником його є червоні лисиці, собаки, коти, єнотовидні собаки та гризуни. Сказ у тварин і гідрофобія, як її наслідок, у людей не виліковуються й завжди закінчуються смертю, – наголошує начальник управління ветеринарної медицини в місті Полтаві Віктор Пальчик.
Як повідомив Віктор Іванович, цього року працівниками державних лікарень ветеринарної медицини, а їх у Полтаві дві, щеплено від сказу 6500 тварин. Це на 1200 більше, ніж минулого року.
Що ж робити, аби вберегтися від зараження вірусом сказу, якщо людину покусав собака? Як радять лікарі державних лікарень ветеринарної медицини, перш за все слід негайно звернутися в травмпункт, де потерпілому нададуть необхідну допомогу. Треба обов’язково звернутися і до спеціаліста ветеринарної медицини, аби виявити, чи щеплено від сказу тварину, яка покусала, чи ні. І в кожному випадку тварина, яка покусала людину, повинна пройти десятиденний термін карантину в установах державної ветеринарної медицини, про що видається довідка. Коли ж власник собаки не проводив їй щеплення, на нього можуть бути накладені штрафні санкції.
Цього року за порушення правил утримання домашніх тварин у Полтаві оштрафовано 24 особи. А ось кількість ігнорування відповідного закону не реєструється. До того ж багато власників ухиляються від реєстрації своїх тварин, від їх вакцинації проти сказу, в місті недостатня кількість вигульних майданчиків. Зоологічний ринок у Полтаві офіційно зареєстрований у мікрорайоні Алмазний, а неофіційно продаж собак і котів здійснюється у невстановленому  місці, що, звичайно ж, є порушенням.

Притулок для
бездоглядних тварин

вам, певно, доводилося бачити, як зграйка бездоглядних тварин “курсує” дворами міста, лякаючи перехожих. Бездомні собаки юрмляться біля дверей магазинів, біля прилавків на ринках міста. Все це, мовою фахівців, веде до ускладнення епізоотичної ситуації в місті Полтаві.
Що робиться в обласному центрі для того, щоб бездоглядні тварини не загрожували життєдіяльності людей?
– Відстріл бродячих собак у нас припинився, – розповідає начальник управління ветеринарної медицини в місті Полтаві Віктор Пальчик. – До цього зобов’язує прийнятий у 2006 році Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження”. Такий метод справді не гуманний, і я особисто – проти нього. Але ж проблема безпритульних тварин є, бо саме вони можуть бути переносниками сказу. В нас є служба, яка має про це турбуватися, – КТП-1628. На жаль, із двох її бригад, що займалися відловом бродячих собак, багато працівників звільнилися. Ця служба сьогодні поволі відроджується, але ж проблема вимагає негайного розв’язання.
На думку Віктора Івановича, Полтаві варто запозичити досвід Одеси, де створено притулок для бездоглядних тварин та проводиться їхня тотальна стерилізація. Це дало можливість значно зменшити кількість бродячих собак у місті. Але де взяти на це кошти?
– Державна ветеринарна служба Полтави готова надати допомогу місту в створенні такого притулку: кваліфіковані лікарі-ветеринари в нас є, – говорить Віктор Іванович. – Але хто ж фінансуватиме цю справу?
Йдеться і про приміщення, і про персонал, і про медикаментозне забезпечення. В Одесі про це потурбувалися німецькі меценати – члени товариства захисників тварин, притулок існує за благодійні кошти.
З названої проблеми керівництво міського управління ветеринарної медицини цього року теж зверталося до німецьких захисників тварин, але відповіді поки що не отримали. Можливо, названа проблема швидше вирішиться за підтримки міської влади? Актуальне питання поки що залишається відкритим.
Собаки не винні
пам’ятаєте крилатий вислів Антуана де Сент-Екзюпері: “Ми у відповіді за тих, кого приручили”? На жаль, щодо домашніх тварин ця мудрість нерідко забувається. Взявши до помешкання кота чи собаку, господар має піклуватися про них і виконувати всі правила догляду, встановлені законодавством.
Згадую свою інформацію, надруковану в “Зорі Полтавщини” кілька років тому. Йшлося в ній про жахливий факт: домашній породистий собака до смерті загриз одну дитину, інша була травмована. Коментуючи цей факт, тодішній голова місцевого товариства собаководів сказав: “Винні в трагедії не собаки, а люди”. Справді, аналізуючи ту ситуацію, відзначаєш порушення за порушенням: у міській квартирі господарі тримали не одного, а двох породистих собак. Дітей батьки покинули самих наодинці з ними. Тварини, очевидно, були голодні, бо поводили себе агресивно. Щось спровокувало напад однієї з них – і сталася біда.
Сьогодні в багатьох сім’ях стало звичкою тримати собаку чи кота. Але їхні господарі, зазвичай, навіть не знають правил утримання цих тварин!
– Цього року ми ще не завершили реєстрацію домашніх тварин, – повідомила заступник начальника ГЖЕД-8 Тетяна Шиян. – На нашій дільниці – 185 будинків. Власники тварин неохоче йдуть на контакт із нами, а порушниками правил засідання адмінкомісії, куди їх викликають, ігноруються. Та й штрафи за ці порушення сміхотворні, – мінімальний – аж 17 грн…
– У нас на дільниці зареєстровано 95 домашніх тварин, – розповіла головний інженер ГЖЕД-2 Любов Манько. – З деякими власниками ніяк не знайдемо порозуміння. Напри
клад, одна з господарок квартири в будинку, що по вул. Алмазній, тримає з десяток котів. Сусіди скаржаться. Ми приходимо, а двері нам не відчиняють…
Отож закон, правила є, от тільки хто їх виконує?
Ми нині багато говоримо про євроінтеграцію. А от добитися того, щоб статті закону діяли не тільки на папері, а й у житті, так, як, наприклад, у Німеччині або Швейцарії, не можемо. Варто нам повчитися у Європи і цьому, якщо хочемо бути цивілізованими…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.