Украв тридцять три тисячі неоподатковуваних мінімумів

Григорій ГРИНЬ
Прокурор відділу прокуратури Полтавської області,
юрист 2 класу

Такий собі Олег Васильович Кругляк як суб’єкт підприємницької діяльності – фізична особа (приватний підприємець) був зареєстрований розпорядженням Комсомольської міської ради. Він перебував на загальній системі оподаткування. У період з жовтня 2002 року по лютий 2006 року, здійснюючи фінансово-господарську діяльність у сфері ремонтно-будівельних робіт, з метою безпідставного завищення валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість, підробив і провів по бухгалтерському та податковому обліках первинні бухгалтерські й податкові документи. Також підробив документи податкової звітності. Причому ці документи були складені від імені підприємств міст Кременчука, Комсомольська, Києва, Дніпропетровської та Донецької областей. Спритний підприємець умисно ухилився від сплати податку на додану вартість, прибуткового податку з громадян та податку з доходів фізичних осіб на загальну суму близько 840 тис. грн. А це – більш ніж в 33000 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Як результат – до бюджету фактично не надійшло коштів у сумі, яка є особливо великою.
Саме тому за цим фактом наприкінці квітня 2006 року співробітники слідчого відділу податкової міліції ДПА в Полтавській області порушили стосовно підприємця кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3, ст. 212, ч.ч.1,3 ст. 358 Кримінального кодексу України.
Невдовзі кримінальну справу за обвинуваченням підприємця було спрямовано до Комсомольського міського суду. Вироком суду від 28 грудня 2007 року О.В.Кругляка було визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених вищеназваними статтями КК України та засуджено до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на три роки та з конфіскацією особистого майна. Одночасно цивільний позов Кременчуцької ОДПІ про стягнення до Державного бюджету України грошових коштів у розмірі 773411 грн задоволено повністю.
А нещодавно апеляційний суд Полтавської області дещо пом’якшив покарання – п’ять років обмеження волі з конфіскацією особистого майна та позбавлення права займатися підприємницькою діяльністю на три роки.
При цьому цивільний позов Кременчуцької ОДПІ про стягнення до Державного бюджету України з громадянина О.В.Кругляка грошових коштів у тому ж розмірі, що і в попередньому вироку, задоволено повністю.
Як бачимо, злочини у сфері оподаткування не бувають безкарними.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.