Благословенне ім’я твоє, Україно!

Олена ІГНАТЕНКО
Віра ІЛЬКОВА
Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Потім делегація на чолі із головою облдержадміністрації Валерієм Асадчевим поклала квіти до меморіальної дошки Головному отаману військ УНР, Голові Директорії Симонові Петлюрі.
***
Урочистості продовжилися в Полтавському краєзнавчому музеї. Сюди з’їхалися представники усіх районів Полтавщини. У вітальному слові голова облдержадміністрації Валерій Асадчев наголосив: “Український народ переживав різні епохи – литовську, польську, радянську. Нарешті настала українська. Тому ми повинні бути терпимими до нашої історії, шанувати і берегти її”. Голова обласної ради Олександр Удовіченко наголосив: “Ми бачимо, що Полтавщина розвивається і в промисловості, і в сільському господарстві. Область цьогоріч – краща в державі за підсумками сільськогосподарського року. Бо у нас трудяться працьовиті люди, задіяний сучасний економічний потенціал, застосовуються новітні технології”.
За традицією керівники області з нагоди Дня Незалежності вручили державні нагороди, обласні відзнаки кращим представникам області, чиї справи утверджують суверенітет України.
А 14 школярам з усієї області, котрі є активними учасниками громадського життя, мають вагомі успіхи у навчанні, досягнення у спорті, і яким напередодні Дня Незалежності виповнилося 16 років, в урочистій обстановці вручили паспорти громадянина України.
***
24 серпня біля пам’ятника Українським загиблим козакам відбулося вшанування лауреатів премії імені Самійла Величка, що присуджується за кращі здобутки, які утверджують гуманістичні національні ідеали, ідеї незалежності України, духовні цінності українського народу.
Цього року премію імені Самійла Величка журі присудило: у номінації “Дослідження в галузі історії України і Полтавщини” – кандидату історичних наук, доценту кафедри історії України ПДПУ імені В.Г. Короленка Олександру Єрмаку; в номінації “Відображення минулого у засобах масової інформації” – доценту кафедри екології і ботаніки ПДАА Віктору Самородову, завідувачу відділу природи Полтавського краєзнавчого музею Світлані Кигим, старшому науковому співробітнику відділу природи Полтавського краєзнавчого музею Олені Халимон; у номінації “За сприяння розвитку Державного історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви” – колективу ЗОШ І–ІІІ ступенів љ 24 м. Полтави; в номінації “Відображення доленосних подій у творах мистецтва” – студентці архітектурного факультету ПНТУ імені Юрія Кондратюка Марії Панченко.
Увечері на Співочому полі Марусі Чурай тривало концертне дійство “З Днем народження, моя Україно!”, в якому разом з полтавськими артистами взяла участь народна артистка України Надія Шестак.
Небо Полтави осяяв святковий феєрверк.
***
У Лубнах святкування 17-ї річниці Незалежності України почалося за кілька днів – з районних обжинків.
Уже традиційно у Лубенському районі з нагоди державних свят організовують вело- та мотопробіги. У кількох селах молоді активісти під синьо-жовтими прапорами відвідали та поклали квіти до всіх пам’ятників та пам’ятних знаків на честь воїнів-визволителів та жертвам Голодомору 1932– 1933 рр. Водночас у селах Березівці, Вовчику, Духовому, Литвяках та Шершнівці організували свято села.
А в Лубнах святкування почалися з урочистого підняття Державного прапора, на якому були присутні керівники району, представники підприємств та організацій райцентру, громадськість.
П'ятьом лубенцям, котрим 24 серпня виповнилося 16 років, вручили паспорти громадянина України. Відзначення кращих працівників різних галузей району та святковий концерт проходили у відремонтованому Будинку культури. Закінчення ремонту, що тривав два роки, приурочили до святкової дати, виділивши для цього з районного бюджету майже 400 тисяч гривень.
***
У Глобиному головному святу держави теж приурочили головне свято селян – обжинки. На райцентрівському стадіоні “Старт” зібралася уся громадськість району, трудові колективи сільськогосподарських підприємств глобинського краю. Оголосили переможців жнив, кращим виробничникам вручили відзнаки та подарунки. Усіх присутніх привітали учасники художньої самодіяльності.
А ввечері у Глобиному організували масові гуляння – гостей свята розважав гурт “Візит” районного Будинку культури.
***
У Кобеляках пройшов фестиваль аматорського мистецтва “Вйо, Кобеляки!” На дводенне дійство запросили непрофесійних митців та народних умільців з різних регіонів, організували чимало цікавих конкурсів та розваг.
***
Урочистий мітинг з нагоди Дня Незалежності України відбувся у Миргороді біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Представники міської ради та громадськості міста від імені всіх миргородців поклали квіти до підніжжя пам’ятника Кобзареві. Саме миргородським льотчикам була довірена честь представляти на параді військової техніки у Києві тактичну авіацію. Ланку військових літаків у парадному строю вів командир дислокованої у Миргороді бригади, полковник Юрій Кришталь.
Щоб помилуватися красою їхнього польоту у парадному строю, не обов’язково треба було їхати у Київ. Через кільканадцять хвилин після закінчення параду у столиці літаки взяли курс на Миргород. Їхній політ над вулицею Гоголя до місця призначення викликав захоплення миргородців та гостей міста.
Недільний вечір видався погожим. На центральній площі міста виступали самодіяльні митці. Тривали народні гуляння…
***
До головного свята України в Кременчуці та Кременчуцькому районі підготували цілу низку заходів – вручення паспортів 16-літнім кременчужанам, покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку, зустрічі, концерти, конкурси. Особливо урочисто відзначили День Державного Прапора України. На звернення міської влади Кременчука та районної держадміністрації на фасадах адмінприміщень, багатьох магазинах і офісах напередодні свята замайоріли синьо-жовті стяги. А найбільші за розмірами прапори (4×6 м) урочисто підняли в селі Кам’яні Потоки та біля міського Палацу культури Кременчука на щоглах висотою 22 і 36 метрів.
Дню Незалежності було присвячено й Міжрегіональний молодіжний форум “На шляху до демократичних цінностей”, який упродовж чотирьох днів тривав на базі приміського оздоровчого табору “Зоряний”.
На базі цього ж табору відбулися традиційний Всеукраїнський дитячий кінофестиваль і Всеукраїнський конкурс юних фотоаматорів “Діти України”.
З  20 по 24 серпня в Кременчуці відбувся відкритий чемпіонат України в багатоденній гонці з велосипедного спорту на шосе, приурочений до 17-ої річниці Незалежності України.
Аграрії Кременчуцького району напередодні Дня Незалежності відсвяткували обжинки. На святі, що відбулося поблизу села Онищенки, вшанували кращих трударів сільгосппідприємств, які виростили та зібрали найвищі врожаї. Крім самодіяльних артистів, для них співали ще й брати Назарій та Дмитро Яремчуки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.