Черга до нотаріуса

Ірина КУРОЧКА
“Зоря Полтавщини”

– Останнім часом у нота-
ріальних конторах Полтави та інших міст області можна бачити величезні черги. У зв’язку з чим виникла така ситуація ?
– Виникнення черг в державних нотаріальних конторах міста і області пов’язано, перш за все, з тривалим процесом оформлення громадянами спадщини. Видача свідоцтв про право на спадщину належить до повноважень винятково державних нотаріальних контор, що передбачено ст. 34 Закону України “Про нотаріат” та п.2 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Процес збирання та підготовки документів до видачі свідоцтв про право на спадщину є досить копітким, потребує значної затрати часу.
Згідно зі статистичними даними, у 2007 році видано 37 963 свідоцтва про право на спадщину, що складає майже п’яту частину всіх вчинених нотаріусами області нотаріальних дій. Саме тому в державних нотаріальних конторах області збираються черги. Однак вони обумовлені не лише тривалим часом оформлення спадкових прав, посвідчення правочинів, а й великими затратами часу на роботу з Єдиними та Державними реєстрами.
Крім того, в зв’язку з проведенням Ощадним банком України в 2008 році виплат громадянам України компенсаційних втрат від знецінених грошових заощаджень, збільшилася кількість бажаючих оформити спадкові права на такі грошові заощадження, що також призводить до виникнення черг. З року в рік зростає кількість складніших нотаріальних дій, які потребують додаткового вивчення нормативно-правових актів і, відповідно, більшої затрати часу. І найбільш суттєвою на сьогодні причиною виникнення черг є те, що із набранням чинності наказу Міністерства юстиції України від 20.06.2007 року за љ411/5 “Про затвердження Змін до Граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах” кількість квот у Полтавській області збільшено до 8600 одиниць. А відтак, велика кількість державних нотаріусів виявляє бажання зареєструвати приватну нотаріальну діяльність.
Заповнити вакансії в державних нотаріальних конторах проблемно. Так, для призначення на посаду нотаріуса особа, яка має намір займатися нотаріальною діяльністю, повинна пройти такі  етапи: стажування протягом 6 місяців у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса; скласти кваліфікаційний іспит; одержати свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.
Впродовж тривалого часу на розгляді у Верховній Раді України знаходяться різні проекти Законів України “Про нотаріат”, але наразі Закон не прийнято. Відповідні зміни до чинного законодавства дозволили б розподілити навантаження між нотаріусами і забезпечити належний прийом громадян.
– Яка кількість державних нотаріальних контор на Полтавщині і чи відповідає це потребам?
– На сьогодні обслуговування населення Полтавської області здійснюють 38 державних нотаріальних контор. Зокрема у Полтаві діють чотири міські та одна районна державні нотаріальні контори. Кількість державних нотаріальних контор загалом відповідає потребам громадян міста Полтави та області. Однак проблема не в кількості державних нотаріальних контор, а в кількості державних нотаріусів, які в них працюють, про що йшлося раніше.
– А чи відповідає потребам матеріально-технічна база державних нотаріальних контор?
– Управління юстиції постійно тримає на контролі проведення капітальних та поточних ремонтів у приміщеннях державних нотаріальних контор області. Так, у другій половині 2008 року заплановано проведення поточних ремонтів в 13 конторах області, у двох нотаріальних конторах області такі ремонти вже здійснені.
Що стосується забезпечення  оргтехнікою (комп’ютери, факси, принтери та ін.), то нею в повній мірі забезпечені всі наші контори. Причому комп’ютерна техніка обладнана та відповідає вимогам для забезпечення роботи з інформаційними ресурсами Міністерства юстиції України.
– Чи можуть приватні нотаріуси взяти на себе частину навантаження, яке мають нині державні? Чи вони не мають для цього повноважень?
– Як я вже говорила, на сьогодні видача свідоцтв про право на спадщину належить до повноважень виключно державних нотаріальних контор. Однак, що стосується усіх інших видів нотаріальних дій, то, як свідчить статистична звітність, приватні нотаріуси вчиняють значну кількість нотаріальних дій. Так, наприклад, середнє навантаження на одного приватного нотаріуса Полтавської області становить 5 337,6 нотаріальних дій у рік, що на 50% більше, ніж на державного нотаріуса.
Крім того, нотаріуси Полтавської області у першому півріччі 2008 року вчинили 280 тисяч нотаріальних дій: з них державні – 75 тисяч, а приватні – 205 тисяч. За аналогічний період 2007 року державні нотаріуси – 34,2 тисячі, приватні – 84,7 тисячі. Тобто спостерігається значне збільшення вчинення нотаріальних дій, як у державних нотаріусів – на 10, так і у приватних – на 17 відсотків.
– Яка перспектива в державного нотаріату в зв’язку з адміністративно-територіальною реформою?
– Слід зазначити, що однією з ідей реформування системи нотаріату та з метою максимального наближення послуг нотаріусів до громадян, які проживають у сільській місцевості та інших віддалених адміністративних центрах, Міністерство юстиції України вбачає вихід у збільшенні кількості нотаріусів у сільських нотаріальних округах, а також має намір відкрити нові нотаріальні контори у віддалених населених пунктах.
Так, протягом першого півріччя 2008 року вивчалося питання щодо створення нотаріальних контор, які можуть утримуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів. Відповідні пропозиції, з урахуванням інтересів місцевої влади, направлені до Міністерства юстиції України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.