Що коштує дорого, те за безцінь не продають

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Неподалік працюючих комбайнів – пожежна машина з 10 тоннами води, інша техніка відповідного призначення – про протипожежну безпеку тут дбають не на словах.
Загалом під ранніми зерновими в СГП “Лос” 1300 га. Ячмінь трьох сортів і пшениця – п’яти. Сорти озимі дають: Українка Одеська 56 ц/га, Селянка – 58 ц/га, Куяльник – за 60 ц/га. Хоча зерно ще не проходило лабораторний контроль, однак, за словами досвідченого агронома Олександра Парасочки, воно буде не нижчим ІV–ІІІ класів. Опади ще не мали на нього негативного впливу, бо, коли дощі були особливо інтенсивними й довготривалими, зерно перебувало в стадії воскової стиглості.
Цьогоріч у сільгосппідприємстві очікують хороший валовий урожай зернових. Визначилися й із тим, як розпорядитися вирощеним – перш за все, розрахуються з пайовиками (більше 700 осіб), частково продадуть в Аграрний фонд, решту – у склад на зберігання.
– За безцінь ніхто продавати зерно не буде, бо в нього скільки вкладено ресурсів і праці, що воно справді золотим виходить. Благо, в господарстві немає нагальної потреби в коштах, запасу пально-мастильних матеріалів вистачить на проведення всього комплексу зернозбиральних робіт, маємо й 120 тонн мінеральних добрив для внесення в грунт під час дискування стерні. Щоправда, під посів озимих знадобиться придбати 200 тонн тукосуміші. До речі, якщо ще цією весною ми купували тонну тукосуміші по 2100 гривень, то зараз вона коштує 6300–7200 гривень за тонну, – продовжує розповідь Олександр Парасочка.
Що ж до ціни на зерно урожаю 2008 року, то, на думку Олександра Григоровича, вона має бути на продовольчу пшеницю не нижчою 1300 грн/т, хоча, звісно, краще, аби була 1500 грн/т, а на ячмінь – 1200 грн/т.
Загалом у сільгосппідприємстві повністю витримується технологія вирощування кожної культури. Земля тут не бачила плуга щонайменше років із п’ять – тільки мінімальний обробіток грунту. Не шкодують кошти й для закупівлі високопродуктивної техніки (цього року, наприклад, основних засобів виробництва придбали на 2 млн грн) та насіння. Зазвичай використовують посівний матеріал І–ІІ репродукції, а для сортооновлення щорічно купують 5–10 тонн еліти.
За сприятливих погодних умов збирання ранніх зернових у господарстві планують завершити за 10–12 днів, а потім – готові допомагати сусідам.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.