Екологічне обличчя області

Ірина ЄВДОКИМОВА
Головний спеціаліст Держуправління охорони навколишнього
природного середовища в Полтавській області

Яким повітрям дихаємо? На Полтавщині зареєстровано 34548 підприємств. За останній рік майже на 200 скоротилася кількість підприємств, що здійснюють викиди забруднюючих речовин у повітря. Натомість зросла загальна кількість цих викидів від стаціонарних та пересувних джерел. Щільність викидів від стаціонарних джерел складає 3,5 т/м2 і 65 кг за рік на одного мешканця. Це відповідно у 2,3 та в 1,6 разу менше, ніж в середньому по Україні. Більше половини шкідливих викидів потрапляє в атмосферу від транспорту.
В області 12 підприємств мають загальний викид забруднюючих речовин понад 1000 тонн на рік, а ось 3 підприємства, відповідно до переліку Мінприроди, входять до 100 об’єктів – найбільших забруднювачів довкілля України: АТ “Укртатнафта”, ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат”, Кременчуцька ТЕЦ ВАТ “Полтаваобленерго”. Щоправда, вони вкладають значні кошти у природоохоронні заходи.
Чи чиста вода у річках? В області протікає одна велика річка, 8 середніх і майже 100 малих. За три останніх роки на 100 млн м3 збільшилися обсяги забраної води з природних джерел. Більше 6% забраної води втрачається при транспортуванні через зношеність мереж. У поверхневі води без очищення води практично не скидалися. Але збільшилися обсяги скидів “недостатньо очищених” та “нормативно чистих” вод. Порівнюючи з даними по Україні, відмічаємо, що на Полтавщині скид забруднених стічних вод у 19 разів менший за середній.
Чорноземи та “зелені легені”. За останні 5 років на Полтавщині дещо зменшилися площі сільськогосподарських угідь. Розорано 61% (середній показник по країні – 56%). Збільшилася площа лісів. Загалом їх в області              277,8 тис. га.
Чим багата жива природа. У Полтавській області науковці нараховують близько 1500 видів флори (майже третина до загальної чисельності видів України) та майже 400 видів фауни (з них 69 видів занесені до Червоної книги України). Зусиллями мисливських господарств поступово зростає чисельність мисливських тварин (лосі, олені, лані, козулі, кабани тощо).
Множення живої природи залежить від розширення природно-заповідного фонду. В області нині функціонує 25 об’єктів загальнодержавного та 328 місцевого значення загальною площею 119,5 тис. га. За останній рік заповідних територій в області збільшилося з 4,02% до 4,16% (середній показник по країні – близько 5%).
Де зберігаються відходи? В області налічується 1009 суб’єктів підприємницької діяльності (у 2006 р. – 942), що утворили понад 145 тисяч тонн відходів. Це переважно підприємства гірничодобувної, металургійної, нафтопереробної галузей.
Актуальним залишається питання переробки відходів. В області працює 38 підприємств, що переробляють відходи та вторинну сировину.
 Нагальні екологічні проблеми. За оцінками фахівців, стан довкілля в області за останні роки залишається відносно стабільним. Та водночас екологи виділяють ряд регіональних проблем. Основні з них – забруднення атмосфери викидами підприємств та автотранспорту, забруднення водних об’єктів скидами, зворотними водами і комунально-побутовими стічними водами, забруднення підземних водоносних горизонтів, підтоплення населених пунктів. Наявність на Полтавщині розвинутої промисловості, розгалужена мережа нафтогазопроводів, значна кількість енергетичних об’єктів збільшують вірогідність виникнення техногенних надзвичайних ситуацій.
У цьому році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення природоохоронних заходів виділено понад 7 млн гривень.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.