Ворота економіки держави

Ірина КУРОЧКА
“Зоря Полтавщини”

– Відрадно, що останнім часом нам удалося  забезпечити стабільні фінансові надходження до державної скарбниці,– зазначив Ігор Леончіков. – Лише з початку року Полтавська митниця перерахувала податків та зборів до державної скарбниці на суму понад півмільярда гривень. План, встановлений Держмитслужбою, виконано на 108,4 відсотка. Значне зростання перерахувань відбулося завдяки збільшенню обсягів вантажів та сплати податку на додану вартість виключно грошовими коштами. З початку року вексельна форма оплати не застосовувалася. Найефективніше з наповнення державної скарбниці працюють такі підприємства області, як: ТОВ “Кременчуцький автоскладальний завод”, ПП “РС Центр”, ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ЗАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна”, ХК “АвтоКрАЗ”.
– Які заходи вживаються, аби не було випадків зниження митної вартості товарів?
– Працівники митниці проводять її коригування. Завдяки чому  додатково перераховано до держбюджету 2 мільйони 649 тисяч гривень. А за результатами розгляду спірних питань класифікації товарів та зміни кодів товарів зі збільшеннями ставок ввізного мита додаткові кошти склали 376,18 тисячі гривень. Отже, загальна економічна ефективність роботи відділу за напрямками контролю митної вартості та класифікації з початку року склала понад 3 мільйони гривень.
Відрадно й те, що у поточному році оформлено 25728 тисяч штук вантажно-митних декларацій, що свідчить про активізацію зовнішньоекономічної діяльності. На підставі цих документів понад 4 тисячі тонн вантажів перетнули кордон України.
– Які напрямки роботи служби можна назвати пріоритетними?
– Полтавська митниця активно підтримує підприємництво в області та всебічно сприяє розвитку ринкових відносин, тут акредитовано 2639 учасників зовнішньоекономічної діяльності. Наші фахівці протистоять і порушенням митного законодавства. З початку цього року співробітники служби митної варти та організації боротьби з порушеннями митного законодавства Полтавської митниці порушили одну кримінальну справу про контрабанду та склали 50 протоколів про порушення митних правил. Після розгляду справ про порушення митних правил на порушників накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафів на суму 55643 гривні.
Результати такої праці – насамперед наполеглива робота колективів підрозділів Полтавської митниці та її  працівників.
– Ігорю Валентиновичу, наша держава набула членства в Світовій організації торгівлі. Які зміни відбулися в митниці у зв’язку з цим?
– Відбулися зміни в оподаткуванні вантажів. Зокрема скасовані митні збори, тобто всі збори, які сплачувалися підприємствами під час проведення митного оформлення вантажів. Чинне законодавство передбачає лише сплату за митне оформлення товарів і транспортних засобів.  Значно знижені ставки ввізного мита для товарів, що імпортуються з держав – членів СОТ, до таких товарів запроваджено режим найбільшого сприяння, в тому числі й стосовно питань стягнення мита і зборів. Таким чином до товарів, що походять з території держав – членів СОТ або держав, із якими Україна уклала двосторонні угоди щодо режиму найбільшого сприяння, застосовуються пільгові ставки ввізного мита Митного тарифу України, затверджені Законом України  “Про Митний тариф України” (зі змінами). До товарів з інших країн застосовуються повні ставки ввізного мита. Крім того, законодавство передбачає поступове зменшення ставок вивізного мита на товари, на які  встановлене вивізне мито.
– Останнім часом у засобах масової інформації все частіше порушуються питання про митне оформлення транспортних засобів за місцем проживання власників. Прокоментуйте, будь ласка, це.
– Так, справді, наказом Держмитслужби України внесено зміни до Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України. Відтепер митне оформлення транспортних засобів проводитиметься визначеними Держмитслужбою митними органами за місцем постійного проживання або тимчасового перебування громадян, а не в пунктах пропуску, як було раніше. Уже зараз митне оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, здійснює, зокрема, і Полтавська митниця. Отож  створено новий відділ, який займатиметься виключно цим питанням.
Як бачите, роботи у митників вистачає, недарма саме нашу структуру називають воротами економіки держави. Тож у день нашого професійного свята хочу побажати своїм колегам та всім, хто причетний до митної справи, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, миру та добра.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.