Біля озера, де не плавають лебеді

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Де ще навесні так розливаються блакитними хвилями проліски, ніби річці стало затісно серед берегів і вона понесла свої води ген за сонцем? А де ще так у стиглу літню пору запаморочливо пахне різнотрав’я?.. Оспівувана, леліяна українська земля. Та цей її куточок особливий. Він зберігає пам’ять славетного роду Апостолів. А ще – Богом дане природне багатство тут колись гармонійно виплекали як пам’ятник садово-паркової культури. І хоч було це давно, його залишки й досі помітні.
Хомутецькі Апостоли
Історія села відлічила вже чотири століття. Заснували його як хутір миргородські козаки. Енциклопедичний довідник “Полтавщина” повідомляє, що в різні роки його власниками були шляхтич Іван Чернишевський, черкаський староста Костянтин Вишневецький. Потім хутір перейшов до хомутецького сотника, пізніше – миргородського полковника й наказного гетьмана Павла Апостола. Його син Данило Апостол (згодом – гетьман Лівобережної України) у 1689 році одержав на Хомутець універсал гетьмана Івана Мазепи, а в 1690-му – царську грамоту.
У документах Генеральної військової канцелярії як власник Хомутця згадується лубенський полковник Петро Данилович Апостол – один із синів Данила Апостола. Зі щоденника Петра Даниловича відомо, що до хомутецького маєтку в 1725 році входили житловий будинок, стайня, невелика пивоварня з котлом для пива “весом в 3 камня”, пасіка, кілька ставків. Ці дані наводить у невеликій брошурці “Муравйови-Апостоли вдома й на чужині” Любов Кострубіна, вчитель історії Хомутецького ветеринарно-зоотехнічного технікуму, яка з 80-х років ХХ століття з власної ініціативи доглядала маєток і по можливості збирала й досліджувала історичні факти, пов’язані з його власниками. Саме Петра Апостола називає Любов Миколаївна засновником садиби: палацу, фруктового саду, господарських будов.
Після смерті Петра Апостола садиба відійшла його братові Михайлу Даниловичу Апостолу, який посадив навколо парк та побудував однобанну Троїцьку церкву. Михайло Данилович був останнім прямим нащадком по чоловічій лінії славного роду Апостолів (який дав Батьківщині видатних військових і політичних діячів; і по жіночій лінії є уславлені нащадки, серед них – син дочки Данила Апостола Марії Данилівни великий угодник Божий святитель Іоасаф Бєлгородський, перший ігумен Мгарського монастиря).
“Тот строїт дом свой
на новий манір”
На початку ХІХ ст. господарем Хомутця став Іван Муравйов-Апостол, російський письменник, історик і дипломат.
Подвійне прізвище Іван Муравйов отримав 1801 року в
39-річному віці завдяки тому, що бездітний Михайло Данилович, аби зберегти прізвище Апостол, просив

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.