Перший рейковий автобус

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

І ось днями на центральному вокзалі Кременчука відбулися урочистості з нагоди пуску першого рейкового автобуса сполученням “Кременчук – Бурти – Світловодськ – Кременчук”. У них взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, міський голова Кременчука Микола Глухов, президент ВАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько, начальник Південної залізниці, Герой України Віктор Остапчук, голова Крюківської райради Кременчука Андрій Коваленко, начальник Полтавської дирекції пасажирських перевезень – заступник начальника Південної залізниці Ольга Дяченко.
Пуск новітніх видів залізничного транспорту вже став доброю традицією для наддніпрянського міста. Шість років тому тут відбулася найвизначніша подія для українського вагонобудування – у рейс вирушив перший швидкісний пасажирський потяг “Київ – Харків”, виготовлений крюківськими вагонобудівниками в тісній співпраці з польською фірмою “Песо”, що знаходиться в місті Бидгощ, який кілька років тому став побратимом Кременчука. А нині завдяки цій самій фірмі зроблено новий серйозний крок у залізничному транспорті України. Рейкові автобуси польського виробництва значно зменшать затрати на пасажироперевезення, крім того, підвищиться комфортність. Потреба в такому транспорті в Україні швидко зростатиме, тож виробництво його стане ще одним профілем Крюківського вагонобудівного заводу.
Як зазначив під час виступу Володимир Приходько, крюківські вагонобудівники мають серйозні наміри спільно з польською фірмою “Песо” розпочати серійний випуск таких автобусів для української залізниці. Вже до кінця року мають стати на рейки два вітчизняних автобуси. Крюківські вагонобудівники для розвитку соціального транспорту в Україні вже налагоджують нові виробничі потужності.
Звісно, реалізація таких вагомих проектів можлива тільки там, де є повне взаєморозуміння й тісна співпраця залізничників і місцевої влади.
“Для мене є дуже важливим виконання обіцяного кременчужанам, – підкреслив Віктор Остапчук. – Перший автобус – уже в Кременчуці, за умови того, що сьогодні в Україні їх усього сім, п’ять із яких курсують магістралями Південної залізниці. Ініціатором запровадження рейкових автобусів був Георгій Кирпа, його ідею втілено в життя. Це надзвичайно вигідний транспорт для віддалених районних центрів, хуторів і сіл, куди важко організувати рух звичайних автобусів. До того ж приміські тарифи зберігаються. Вартість квитка від Кременчука до Буртів становитиме 1,79 гривні, тоді як на маршрутці – 3,5 гривні. Для пільгових категорій пасажирів проїзд залишається безплатним”.
Віктор Остапчук також повідомив, що Кременчук став другим містом після Харкова, де квитки можна придбати через мережу Інтернет.
Після урочистостей машиніст Ігор Устенко здійснив перший рейс рейкового автобуса до станції Бурти.
Комфортний салон, швидкісний рух і краса природи за вікном створювали приємне враження.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.