Водойма манить прохолодою, загрожує небезпекою…

Юрій ТЕРЕНТЬЄВ
Начальник рятувально-водолазної служби
Полтавської обласної ради

Ось лише кілька останніх фактів. Вода забрала життя 46-річного миргородця, тіло якого кілька днів тому витягли працівники обласної рятувально-водолазної служби з річки Хорол. У селі Липовому Глобинського району з річки Сули місцеві жителі дістали тіло 43-річного киянина. У ставку в селі Корнієнках Великобагачанського району під час рибної ловлі потонув
35-річний полтавець.
Щоб відпочинок біля водоймищ приносив лише радість, потрібно дотримуватися правил безпеки на воді.
Відпочивайте в місцях, відведених для масового купання, обладнаних рятувальними постами. Місця для купання вибирайте з пологим рівним схилом, без перешкод на дні (водоростей, дерев’яних колод, гілок, каміння), не стрибайте у воду з крутосхилів, човнів, мостів, не допускайте у воді ігор, пов’язаних з обмеженням руху рук і ніг, не підпливайте до плавзасобів і не чіпляйтесь за них, особливо під час руху, не перевантажуйте плавзасоби, не запливайте у водорості, щоб не заплутатися в них.
Якщо ж ви побачили, що людина чи кілька людей на воді потрапили в біду, не залишайтеся байдужими. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, потім – іншого, одночасно врятувати кількох людей неможливо.
У швидкій річці можна потрапити у сильну течію. Щоб боротьба з нею не виснажила плавця, розсудливіше пливти за течією, періодично відпочиваючи на спині й повільно під кутом наближаючись до берега. Якщо ж заплутаєтеся у водоростях, не треба робити різких рухів і ривків, інакше петлі рослин затягнуться ще сильніше. Необхідно лягти на спину і постаратися м’якими, спокійними рухами випливти звідти або ж обережно звільнитися від рослин.
Пам’ятайте: якщо у воді судома зводить м’язи, не треба панікувати. Судома – це напруження м’язів, тому занадто активні рухи лише ускладнять ваш стан. Треба лягти на спину, максимально розслабитись і рукою потягти на себе ступню за великий палець. Допоможіть собі масажем або вщипніть “заморений” м’яз. Через 3–5 хвилин судоми минають. При відчутті стягування пальців руки потрібно швидко, з силою стиснути пальці в кулак, зробити різкий відкидаючий рух рукою у зовнішній бік і розтиснути кулак.
В області працює кілька рятувально-водолазних станцій. Якщо вам знадобиться допомога фахівців, телефонуйте: 0-77, 7-31-35 та 7-86-09 – у Полтаві, 3-11-07 – у Кременчуці,
3-41-35 – у смт Градизьку, 5-34-52 – у Лубнах, 2-29-70 – у Комсомольську.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.