П’ятидесятниця. День Святої Тройці

Як оповідають Євангелія, учні Христові разом з Божою Матір’ю після Вознесіння Господнього по слову Його перебували в Єрусалимі.  На п’ятдесятий день після Воскресіння о третій годині дня за єврейським часом (по-нашому – о дев’ятій годині ранку) зчинився шум з неба, ніби від сильного вітру, і наповнив будинок, де зібралися учні, і з’явилися вогненні язики й почили (зупинилися) по одному на кожному з них. Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів і дав їм здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню в знак того, що має силу обпалювати гріхи й очищати, освячувати й зігрівати душі. Апостоли,  сповнившися Духа Святого, почали прославляти Бога на різних мовах, яких досі не знали,  проповідували воскреслого Христа  і закликали покаятися євреїв, що саме зійшлися в Єрусалим з різних країн на старозавітне свято  на згадку про вручення Мойсею скрижалей завіту на Синаї. І таких, що увірували і прийняли хрещення,  виявилося у цей день близько трьох тисяч чоловік. Таким чином, почало облаштовуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.
Це свято містить в собі подвійне торжество. Перший день П’ятидесятниці, неділю, Церква присвячує во славу Пресвятої Тройці; і цей день в народі називається Трійцею, а другий, понеділок, – у славу Духа Пресвятого, називається Духовим днем. Свята Церква молиться у ці дні про дарування благодаті Духа Святого всім присутнім, а також покійним, щоб і вони вдостоїлися бути учасниками Царства Слави. Адже без благодаті Духа Святого немає спасіння.
На це свято прийнято прикрашати храм і свої оселі зеленими гілочками та квітами на знак того, що у ті часи, коли було явлення Пресвятої Тройці Авраамові у Мамврійській діброві і коли був даний Божий Закон, вся природа красувалася в зелені. Звідси ще одна назва П’ятидесятниці – Зелені Свята.
Підготувала
Людмила САМОЙЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.