Гетьман Виговський повернеться в Гадяч

Юлія ДУМКА
“Зоря Полтавщини”

Загалом згідно з програмою "Будівництво та реконструкція об'єктів ландшафтного історико-культурного туристично-оздоровчого парку "Гетьманська столиця" та розбудова туристичної інфраструктури", нещодавно затвердженою на сесії районної ради, у найближчі чотири роки в Гадячі зводитимуть низку сучасних готелів, закладів громадського харчування, оновлять систему комунікацій тощо. У центрі міста планують установити пам'ятник гетьманові Івану Виговському.
– Історія Гадяча надзвичайно багата і розмаїта. Тут підписували доленосні для України державні акти, на гадяцькій землі народилися письменниця Олена Пчілка і відомий український історик Михайло Драгоманов, тут писала свої безсмертні твори Леся Українка, – зазначила методист відділу культури і туризму Гадяцької райдержадміністрації Лариса Труш. – Однак показувати туристам у нас поки що особливо нічого, бо більшість об'єктів історико-культурного значення до наших днів не збереглася. Але зазначена програма передбачає відновлення найбільш значущих із них, наприклад, архітектурно-етнографічного комплексу "Лесин гай", також відтворення та реконструкцію території історико-меморіального комплексу "Замкова гора". Там, зокрема, буде відновлений фрагмент палацу Івана Виговського та оборонних укріплень, а також передбачається будівництво альтанки.
Усе це – поки що плани на майбутнє. Коли і в якому обсязі вони будуть втілені в життя, залежить насамперед від фінансування – як із державного бюджету, так і з районного. Але дещо в Гадячі вже робиться – понад місяць триває реконструкція районного краєзнавчого музею.
– До середини 90-х років минулого століття в Гадячі діяв краєзнавчий музей.  Він містився на другому поверсі старої будівлі, яка була своєрідною архітектурною візитівкою Гадяча і знаходилася біля центральної площі, – розповіла Гадяцький міський голова Тетяна Савченко. – Але під час приватизації закладів громадського харчування (на першому поверсі тієї будівлі була їдальня. – Авт.) її продали місцевому приватному підприємцю за умови, що той збереже її зовнішній вигляд.
Згодом  будівлю визнали такою, що не підлягає реконструкції, і підприємцеві надали дозвіл на її знесення з подальшою відбудовою. Це було кілька років тому. Однак відтоді так нічого і не змінилося.
– А нам, гадячанам, дуже б хотілося, аби архітектурний ансамбль центральної площі прикрашала споруда, з якою, власне, і асоціюється Гадяч, – зазначила Тетяна Савченко. – Тож ми сподіваємося, що незабаром на місці пустки, обнесеної парканом, таки розпочнеться відбудова цієї споруди.
Новий краєзнавчий музей, реконструкція якого нині триває, знаходитиметься у старій двоповерховій будівлі. Споруда, розташована в історичному місці, неподалік від Драгоманової гори, стоїть порожньою вже  понад 16 років. З обох боків існуючого приміщення добудують два невеличких корпуси, завдяки чому істотно збільшиться його площа.
Загалом експозиція музею розміщатиметься у дев'яти залах. В одному з них планують відкрити постійно діючу виставку місцевих народних майстрів.
У новий  краєзнавчий музей перевезуть експозицію музею родини Драгоманових, яка нині тулиться в невеличкій кімнаті. Багато унікальних експонатів, що стосуються сім'ї  Олени Пчілки й Михайла Драгоманова, через брак площі нині перебувають у запаснику музею, створеному в 1995 році.
Доки триває реконструкція краєзнавчого музею, на що планується витратити близько 1,5 млн гривень, вчителі міських шкіл разом із учнями ведуть пошукову роботу з виявлення цінних старожитностей.
Відкриття нового краєзнавчого музею в Гадячі заплановане на 2009 рік.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.