Замість панацеї – паніка

Під час проведення національної кампанії вакцинації проти кору та краснухи МОЗ України запланувало вакцинувати майже дев'ять мільйонів українців віком від 16 до 29 років. На Полтавщині, за даними управління охорони здоров'я облдержадміністрації, додатковій імунізації підлягає понад  215 тисяч чоловік.
– Вакцинацію проти кору та краснухи на Полтавщині було розпочато 12 травня, вже щеплено понад 22 тисячі чоловік, – говорить  Віктор Лисак. – Важких ускладнень, пов'язаних зі щепленнями, у нас не зареєстровано. Така серія вакцини, якою проводилися щеплення у Донецькій області, у нашу область не надходила взагалі.
Головний державний санітарний лікар області Валентин Шаповал повідомив, що вакцинація проходить під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка поставила за мету ліквідувати місцеві випадки кору у європейському регіоні. Під цю програму потрапив цілий ряд країн із великою кількістю захворювань, зокрема й Україна, на яку припадає 83 відсотки захворювань на кір у європейському регіоні. Проведенню кампанії з вакцинації передували детальний аналіз, моніторинг, серйозні епідеміологічні спостереження.
– ВООЗ застосовує суворі критерії для забезпечення якості вакцин, тому вакцина виробництва компанії "Serum Institute of India Ltd." пройшла всі необхідні перевірки, клінічні випробування і була сертифікована, – зазначив Валентин Федорович. – Її активно використовують уже більше п'ятнадцяти  років у 140 країнах світу, в тому числі у США та країнах Європи.
У тому, що вакцина індійського виробництва, яка надійшла на територію області, була якісна, впевнена і начальник Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Полтавській області Ольга Хмельницька.
– На цю вакцину ми отримали всі передбачені законодавством документи, медики області забезпечили належні умови її зберігання. Те, що сталося у Донецькій області, навряд чи може бути пов'язане саме з якістю вакцини. Адже з одного флакона, розрахованого, до речі, на десять доз, робили щеплення й іншим учням, які почувають себе нормально. Крім того, слід мати на увазі, що ліки випускаються серійно, і якби справді була допущена якась помилка, постраждало б дуже багато людей.
За словами Віктора Лисака, ця вакцинація, рекомендована епідеміологами, обов'язкова, але не примусова. Тобто від неї можна відмовитися, як і від будь-якої іншої. Водночас медики попереджають, що кір і краснуха – інфекційні захворювання, які можуть призвести до тяжких наслідків. Тому, навіть незважаючи на панічні настрої, які панують у суспільстві після смерті юнака у Краматорську, лікарі рекомендують не відмовлятися від щеплень.
– Найголовніше – уважно обстежити людину перед щепленням, встановити, чи не має вона протипоказань, поміряти температуру тіла, – роз'яснює Віктор Петрович. – Важливо також встановити, чи не хворіла вона протягом двох тижнів перед щепленням. Лише тоді можна не боятися ускладнень.
Не приховують медики й того, що після вакцинації КК-вакциною можуть бути незначні побічні ефекти: у 5–15 відсотків людей трохи може підвищитися температура тіла, яка зазвичай приходить в норму через 1–2 дні.
Поки триває карантин, індійська вакцина перебуватиме у лікарняних закладах під суворим контролем медиків. 
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.