Як новосанжарці за справедливістю ходили

…Вперше недовіру голові Новосанжарської райдержадміністрації Миколі Долині депутати районної ради висловили у березні 2006 року. З тих пір керівник виконавчої влади району ще двічі отримував "червону картку" від народних обранців: за недовіру при цьому голосували дві третини складу районної ради. Звернення з вимогою перепризначити голову райдержадміністрації депутати неодноразово направляли голові облдержадміністрації Валерію Асадчеву та Президенту України Віктору Ющенку. Але депутатські рішення про недовіру голові РДА були проігноровані як на обласному рівні, так і на рівні центральних органів влади. А Микола Долина – все ще керує райдержадміністрацією. Незважаючи навіть на те, що на останній сесії Новосанжарської районної ради депутати своїм рішенням позбавили райдержадміністрацію делегованих їй раніше повноважень, які він, на думку депутатів, ігнорував і не виконував.  
– Голова райдержадміністрації не рахується з думкою депутатів райради, а отже – відверто ігнорує інтереси громади району, – пояснює заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Миколі Долині не до вподоби принциповий підхід районної ради до розподілу бюджетних коштів через цільовий фонд за участі депутатів, сільських голів, керівників підприємств, та ще й під контролем бюджетної комісії. Адже куди цікавіше розподіляти кошти одноосібно і не прозоро, переводячи їх із розряду бюджетних у благодійні! Тоді їх не контролюють ні КРУ, ні правоохоронні органи. Крім того, він зловживає своїм службовим становищем і самовільно вирішує земельні питання.
Підтвердженням актуальності вимог новосанжарців стали й останні події на нехворощанських землях, де без дозволу господарів ріллі Полтавська газонафтова компанія почала прокладати нафтопровід полями. Доки люди блокували роботу "англійських" екскаваторів, орендарі – ТОВ "Чиста криниця" – з'ясували, що представники спільного підприємства працюють з дозволу Миколи Долини. Той власноруч підписав угоду, в якій чорним по білому зазначено: голова РДА є… власником земельних ділянок. Аби владнати проблему, було досягнуто домовленостей на рівні голови обласної ради та керівництва компанії. Але порушення земельного законодавства в районі, за словами Бориса Федоренка, продовжуються. Тому люди й змушені були вдатися до такого радикального кроку – приїхати під стіни обласної державної адміністрації. Адже це проблема не окремого сільськогосподарського підприємства і газонафтової компанії, а проблема керівника району, який, попираючи юридичні норми, призвів два підприємства до конфліктної ситуації.
З представниками новосанжарської делегації – головою районної ради Юрієм Лебединим, заступником голови райради Борисом Федоренком і депутатом районної ради, головою ТОВ "Елеватор "Чиста криниця" Миколою Харченком – зустрівся голова облдержадміністрації Валерій Асадчев.
– Валерій Михайлович наполягає на тому, що за соціально-економічними показниками район – на одному з перших місць в області, а в агропромисловому комплексі взагалі спрацював найкраще, – прокоментував результати зустрічі заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Відтак він не бачить причин для звільнення Миколи Долини, більше того, вважає його незамінним. Наче в тому, що люди день і ніч працюють у полі, є якась заслуга голови РДА. Якщо і є, то лише у "рапортуванні" в область про показники. Втім, виходить, що голова РДА і бореться якраз із тими, хто ці показники в районі напрацьовує. Адже чому тоді селяни, які представляли майже всі сільськогосподарські підприємства району, скандували на площі перед облдержадміністрацією "Долину геть!"?  
Пікетування облдержадміністрації повинне було тривати й на другий день, але перешкодили погодні умови. Втім, новосанжарці не збираються відмовлятися від своїх вимог. Якщо їх не почують обласні керівники, заклик "Долину геть!" пролунає на площах перед Кабінетом Міністрів та Секретаріатом Президента.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.