Гірка сенсація,

А щоб стало зрозуміліше, пояснив: районна рада визначила шістнадцять напрямків делегованих повноважень райдержадміністрації на сесії в грудні 1997 року. Тепер має намір відкликати їх. На переконання Юрія Лебедина, це слід було зробити ще 8 жовтня минулого року, коли депутати висловили недовіру голові РДА, бо вийшла певна суперечність – з одного боку, депутати не довіряють Миколі Долині, а з іншого, – уповноважують його виконувати певні рішення. Тобто вийшла «недовіра наполовину». Але так воно й залишалося б надалі, якби Микола Долина відтоді не поглибив протиріччя. Депутати, напевно, досі надіялись на те, що голова райдержадміністрації зробить правильні висновки і шукатиме конструктивні точки дотику в співпраці з радою. Сподівання виявилися марними. Це підтвердили й останні події на нехворощанських землях. Нагадаємо, що з місяць тому, без дозволу власників земельних паїв, Полтавська газонафтова компанія почала прокладати полями нафтопровід. («Зоря Полтавщини» писала про це у номері за 22 квітня ц.р. – Ред.). Доки люди стояли в обороні своєї власності, намагаючись заблокувати роботу екскаваторів, орендарям удалося з’ясувати, що представники ПГНК працюють з дозволу Миколи Долини. Той власноруч підписав угоду, в якій чорним по білому зазначено: він (тобто голова РДА) є… власником земельних ділянок. А щоб селяни не надто пручалися, проти оборонців невдовзі було виставлено «молодців» у бронежилетах.
– У своїй діяльності Микола Долина зайшов так далеко, що його дії мають оцінити компетентні органи, – говорив  на сесії Юрій Лебедин. – Надалі цій людині не можна надавати ніяких додаткових прав.
Потім наголосив, що ніхто не має на меті блокування повноцінної діяльності району. Просто відтепер, якщо винесене питання знайде підтримку в депутатів, сесія делегуватиме райдержадміністрації кожне конкретне рішення, попередньо розглянувши його в комісіях.
Першим про свою відмову підтримати цю пропозицію заявив депутат Сергій Рак, назвавши такі дії необдуманими, необгрунтованими і навіть нерозумними. Такими, що поставлять під загрозу повноцінне функціонування відділів та управлінь РДА. На що Юрій Лебедин уточнив: райдержадміністрація має не тільки делеговані райрадою, а й державні повноваження, визначені в Законі «Про місцеві адміністрації». Їх у РДА ніхто не забирає.
Голова бюджетної комісії Юрій Свердлов навів ряд конкретних фактів, зокрема той, що керівник райдержадміністрації досі не підписав документи на фінансування ряду об’єктів соціальної сфери. Тим самим Микола Долина ліквідовує практику тридцятивідсоткового співфінансування соцсфери інвесторами. Вже це є серйозним аргументом для відкликання повноважень.
Погодився з позицією попереднього виступаючого і депутат Володимир Петрушко:
– Я вже не раз говорив з трибуни, що нам, депутатам, треба мати власну честь і не дозволяти ні Миколі Долині, ні апарату райдержадміністрації виявляти неповагу до депутатського корпусу. Отож, щоб нам вірили, щоб із нами рахувалися, ми повинні бути принциповими у своїй позиції. Не думаю, що кілька депутатів у прийнятті того чи іншого рішення можуть помилятись, а голова адміністрації – бути істиною в останній інстанції. Отож підтримую думку, що слід відкликати делеговані нами повноваження. Це рішення не є ні протизаконним, ні запізнілим, воно нарешті дасть можливість прозоро розподіляти кошти.
Про «прозорість» фінансових оборудок із боку очільника адміністрації розказав запрошений на сесію Нехворощанський сільський голова Юрій Любимський. Навів такий приклад: упродовж десяти років, відколи сільрада співпрацює з Полтавською газонафтовою компанією, підписувались угоди, відповідно до яких ПГНК щороку сплачувала одинадцять тисяч гривень за кожен гектар орендованої землі. Шістдесят відсотків із цієї суми залишались у місцевому бюджеті, решта – надходила до районного бюджету. Торік, без відома сільради та землевласників, було підписано угоди терміном на три роки, де вказано іншу суму орендної плати – аж… одна тисяча гривень за гектар!
– Я запитував: а де ж поділися ще десять тисяч? А мені відповідали: мовляв, на що натякаєш? На що я можу натякати, коли на угодах стоїть печатка райдержадміністрації, – розповідав Юрій Любимський.
Вислухавши всі «за» і «проти», депутати проголосували за пропозицію Юрія Лебедина.
Таким чином Новосанжарська РДА, можливо, єдина в Україні, на сьогодні жодного повноваження від ради вже не має. Ось така гірка сенсація…
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.