“Мені б хотілося бачити більш узгоджену роботу всіх національних інституцій”

Отже, головні акценти Президента. Віктор Ющенко, зокрема,
Переконаний
Конституція України потребує системних змін. І проблема не лише у відносинах гілок влади. “Очевидно, багато розділів потрібно буде вдосконалити і ввести ряд нових, коли ми говоримо про європейську інтеграцію, правове закріплення прав людини”. Президент погоджується із висновком європейських інституцій – політична криза в Україні викликана “недолугим і передчасним реформуванням Конституції”. На його думку, єдиним правильним шляхом є підготовка нової редакції Конституції через Національну конституційну раду, а “не намагання протягнути новий варіант Основного закону через створення в парламенті тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань підготовки і опрацювання проекту змін до Конституції”. Бо це фактично означатиме намагання знову змінювати Основний закон за спиною людей, як це вже було в 2004 році.
Закликає
Уряд та Національний банк України повинні виробити ефективні антиінфляційні заходи, реалізація яких дала б змогу зупинити високі темпи інфляції в державі. Заходів, яких вже було вжито для боротьби з інфляцією, на думку Президента, недостатньо. “Мені б хотілося бачити більш узгоджену і менш політизовану роботу всіх національних інституцій”, – сказав Глава Держави.
При цьому Президент наголосив на неприпустимості боротьби з інфляційними процесами “ручними методами”. Застосування адміністративних обмежень – це дискредитація національного виробника, переконаний Глава Держави. “Мене тривожить те, що попередній і нинішній уряди дуже часто забавляються ручним управлінням, коли можуть заборонити то вивіз зерна, то вивіз олії, м’яса, шкіри”, – сказав Віктор Ющенко.
Він також підкреслив, що боротьба з інфляцією насамперед починається з формування “реалістичного державного бюджету”.
Сподівається
“Вперше за 17 років української незалежності ціни на зерно, олію, продовольчу групу ростуть швидше, ніж на нафту і газ. Україна повинна дивитися на зерно, як Росія на газ і нафту. Тільки різниця одна – для нас це відновлювальний ресурс, –  говорить Віктор Ющенко. – У бюджеті 2008 року закладено 9,7 мільярда гривень на розвиток сільського господарства. Ми відкриємо програми, які компенсуватимуть іпотечні ставки, даватимуть стимул на приріст живої ваги, освоєння угідь під зернові культури тощо. Загалом це 61 програма. Проблема в тому, що із 61 програми в І кварталі підтримано лише 6. І до сьогодні вони не задіяні”.
Пропонує
шляхи вирішення житлових проблем 90% українців: “Я не підтримую нинішню політику будівництва житла, коли  через міністерства і відомства виділяються бюджетні кошти для 100% придбання житла окремим категоріям населення. Ці кошти, як правило, залишаються під контролем бюрократії, вони не публічні, їх не можуть використати найчутливіші верстви населення – медики, вчителі, робітники, селяни”. Щороку система кредитування житла забирає з бюджету 4,8 млрд грн. У рамках змін до бюджету 2008 року Президент пропонує модель, коли держава бере третину витрат на будівництво, місцева влада  безкоштовно виділяє земельні ділянки для будівництва та бере на себе відповідальність за інфраструктуру. Це на 40–50% здешевлює вартість житла. Потім людина бере кредит на 15–20 років через іпотечну українську установу, відсоткова ставка сьогодні в іпотечній установі становить 9,5%, до банківської системи вона дійде у розмірі 10,5% під державні гарантії. “У 2007 році “Київміськбуд” таку практику втілив у Полтавській області, експеримент оцінюється експертами як вдалий. Асоціація будівельників вийшла з ініціативою у 2008 році її реалізовувати, незалежно від того, прийме це парламент чи ні”, – зазначив Глава Держави. Згідно з запропонованою Президентом програмою, за рік на 4,8 млрд грн може бути збудовано 75 тисяч квартир.
Заявляє
В Україні слід думати над ефективною системою балансів влади, а не над зміною форми правління. Це для України не є актуальним, зважаючи на нинішні реалії нашої держави. “Нам треба зробити багато противаг, щоб не допустити ні однієї, ні іншої крайності. Тому не ставте питання, який лад нам потрібен, давайте через діалог, через роботу публічної комісії, публічний референдум вийдемо на ту систему балансів, яка гарантувала б вам і вашим дітям спокійне майбутнє”, – підкреслив Президент.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.