Селяни протестують проти заниження ціни на молоко

Як пояснив керівнику Зіньківського інформаційно-консультативного Центру захисту прав людини, депутату Зіньківської районної ради Олексію Карпенку один зі здавачів Дмитро Ланчинський, протягом місяця закупівельники знизили ціну з 1,7 – 1,8 грн до 1,3 – 1,4 грн за літр, у той час як у магазинах ціни на продукти харчування молокопереробних виробництв набагато вищі. Так, ціна на сир сягає 40 грн за кілограм.
Великопавлівці також направили листа за 150 підписами до керівництва ВАТ “Пирятинський сирзавод” – одне з тих підприємств, яке переробляє молоко, закуплене в Зіньківському районі, – з вимогою підняти закупівельну ціну 1л молока до 1,6 грн. Підтримують селян у їхньому прагненні депутат і керівник Центру захисту прав людини Олексій Карпенко, Великопавлівський сільський голова Яків Яреха й голова районної спілки здавачів молока Іван Кулібаба.
У Великій Павлівці тримають 500 корів і щодня здають до 6 тонн молока. Але якщо ситуації з диспаритетом цін не буде покладено край, власники худоби не бачать сенсу тримати її.
До Зіньківського Центру захисту прав людини  з цієї проблеми звертаються також з Човно-Федорівської, Ставківської, Покровської, Кирило-Ганнівської сільських рад району, приміського села Северинівка, зазначає Олексій Карпенко. На його думку, в основі цінової ситуації лежить кілька причин, зокрема – сезонний фактор, порушення закупівельниками монопольного законодавства, відсутність в районі молокозаводу, недієздатність молочних кооперативів у селах. Він вважає, що в інтересах селян повинні активніше працювати органи влади, інспекції з якості сільгосппродукції, територіальне відділення Антимонопольного комітету України. Також треба було б надавати допомогу в створенні селянами кооперативів і  домогтися укладання прямих угод кооперативів із молокопереробними підприємствами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.