Хто привезе сирок карлівським дітлахам?

Проте такої продукції, яку виготовляє дитяча молочна кухня Карлівської центральної районної лікарні, у торговій мережі міста молоді батьки придбати поки що не можуть.
Понад дві з половиною години тривало засідання постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту та туризму Карлівської районної ради. Основне питання – подальше існування дитячої молочної кухні.
Донедавна в області їх існувало понад тридцять. Карлівська – одна з чотирьох, які функціонували ще й після прийняття вищезгаданого закону.
– Наша молочна кухня – без перебільшення одна з кращих в області, – зазначив під час виступу на засіданні постійної комісії головний лікар Карлівської ЦРЛ Микола Полтавський. – На її ремонт і реконструкцію було витрачено понад 100 тисяч гривень. Вона у повній мірі забезпечена необхідною кількістю обладнання для дотримання технології виготовлення продуктів дитячого харчування. Асортимент продукції повністю забезпечує потреби матерів для годування немовлят. Це молоко, молочна рисова, гречана, вівсяна каші, дієтичний кефір та дитячий сир.
За інформацією, яку довів до відома членів комісії та запрошених головний лікар районної лікарні, молоко для приготування продуктів дитячого харчування постачається з молочно-товарної ферми ТОВ “Україна”, постійно від однієї групи корів. Воно проходить обов’язковий лабораторний контроль. Молочна кухня працює щодня, без вихідних і святкових днів. Її потужність – близько 680 порцій на добу. Протягом 2007 року тут щоденно отримували продукцію 450 дітей, з них 59 – безкоштовно за рецептами лікарів дитячої консультації. Крім того, у дитячому відділенні ЦРЛ у минулому році дитячим харчуванням було охоплено 654 дитини, в інфекційному – 407. Всього за рік було виготовлено понад 126 тисяч порцій.
 – Виробництво продуктів дитячого харчування на молочній кухні постійно перебувало на суворому контролі районної санепідемстанції, – зауважив головний державний санітарний лікар Карлівського району Петро Василець. – Утім, молочні кухні завжди є об’єктами підвищеного епідеміологічного ризику. Тому, продовжуючи її роботу, ми перш за все ризикуємо здоров’ям дітей.
Минулого року питання щодо подальшого існування у Карлівці дитячої молочної кухні розглядалося і у профільній комісії, і на сесії районної ради. З огляду на відсутність у місті на той момент спеціалізованого магазину чи відділу продуктів дитячого харчування, а також беручи до уваги звернення молодих матерів міста, було вирішено забезпечити подальшу роботу молочної кухні з дотриманням норм якості.
–Проте ми розуміємо, що є закон і його треба виконувати, – акцентував увагу присутніх голова Карлівської районної ради Петро Світлик. – І це, безумовно, ставить під сумнів подальше функціонування молочної кухні центральної районної лікарні. Але рубати з плеча не можна. Якщо ми сьогодні закриємо її, де завтра молоді мами братимуть харчування для своїх дітей?
За рік проблему з відкриттям спеціалізованого магазину чи відділу дитячого харчування у Карлівці вирішити так і не вдалося. Незважаючи на вільну ринкову “нішу”, приватні підприємці не поспішають вкладати кошти у цей невигідний для них бізнес. Адже такі продукти дитячого харчування, як сир та кефір, які на промисловій основі виготовляє одне з підприємств Дніпропетровська, мають обмежені строки реалізації. Тож їздити двічі на тиждень, аби привезти кілька десятків сирків дітлахам, підприємцям затратно. До того ж, у зв’язку з державним регулюванням роздрібних цін на дитяче харчування торговельна надбавка на нього обмежена. Та як виявилось, не всі приватні підприємці дотримуються букви закону.
– Нещодавно державною інспекцією з контролю за цінами у Карлівському районі була проведена перевірка одного з приватних аптечних закладів міста щодо правильності формування і застосування роздрібних цін на дитяче харчування, – розповів заступник голови Карлівської районної ради Василь Каплоухий. – Перевіркою виявлено, що роздрібні ціни на продукти дитячого харчування імпортного виробництва сформовані вільно, без обмеження торговельної націнки, вона становила від 23 до 27 відсотків. Націнка на дитяче харчування відчизняних виробників застосовувалась в межах близько 20 відсотків.
Та якщо сухі молочні суміші ще можна придбати у деяких карлівських магазинах, то ніжний сир та дієтичний кефір, виготовлений із якісної натуральної сировини із застосуванням живих бактерій, тобто саме те, що найкраще засвоює дитячий організм, купити неможливо.
– Молочні продукти нашої молочної кухні на відміну від магазинних не містять консервантів і барвників, завжди свіжі і коштують значно дешевше, – зауважив заступник голови районної ради Василь Каплоухий. – Адже щодня молодій мамі треба купити літр молока, обов’язково кефір, сир. От і порахуйте, скільки все це коштуватиме на місяць. Зараз багато говорять про здоров’я нації, а де ж воно візьметься, якщо діти недоотримують належного харчування?
І хоча молочну кухню у Карлівці ще деякий час не закриватимуть, постійна комісія рекомендувала Карлівській райдержадміністрації спільно з підприємницькими структурами міста вже найближчим часом вирішити питання відкриття магазину чи відділу для торгівлі продуктами дитячого харчування.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.